Hogyan befolyásolja a munkavégzést a munkahelyi párkapcsolat?

by | szept 18, 2015 | Karriertanácsok

Hogyan befolyasolja a munkavegzest a parkapcsolat_150x150Mivel életünk jelentős részét a munkahelyen töltjük, elkerülhetetlen, hogy ott ismerkedjünk. Hiszen az új asszisztens lány nagyon csinos, a fejlesztő srácnak nagyon szép szemei vannak és amúgy is miért kéne lemondani életed szerelméről, csak mert a bérszámfejtésen dolgozik? Ezek az érzelmi kapcsolatok azonban a munka rovására is mehetnek. Nézzük meg a pozitív és a negatív tényezőket egyaránt.

Mindenképpen rizikós

A vault.com felmérés szerint az emberek 58%-a volt már munkatársába szerelmes, ugyanakkor egy ilyen viszony akár a munkahely elvesztéséhez is vezethet.

A kialakuló kapcsolat előnye, hogy jól ismeritek egymást, mindig van közös témátok. A féltékenység mértéke is csökken, hiszen úgyis egész nap együtt vagytok, jól tudod mikor, mit csinál a másik. De emellett számtalan nehézséggel kell majd megküzdeni. Ugyan jogi szabályozás nem tiltja, de egy munkahelyi párkapcsolat rengeteg feszültséget és kellemetlen helyzetet jelent. Nem beszélve arról a nyomorúságos érzésről, ami a kapcsolat esetleges megszakítása után történik, és mindez a kollégák szeme láttára.

ÉRDEKES:  A hagyományos munkaidő már a múlté

Fontos, hogy tisztában legyetek azzal, hogy milyen irányelveknek kell eleget tenni. Ha ennek ellenére is úgy döntötök, hogy belevágtok a kapcsolatba, aranyszabály, hogy meghúzzátok a vonalat a munka és a magánélet között:

  • A legjobb, ha a kapcsolatot magánügyként kezelitek, de nem titokként, tehát ajánlatos, ha a felettes, vagy a HR-es tud róla.
  • Az irodában ne becézgessétek egymást, a turbékolást hagyjátok meg otthonra.
  • A féltékenykedés és a megsértődés sem a munkahelyre való.
  • A veszekedést halasszátok a munkaidő után. Nem kell a kollégáknak is részt venni ezekben a dolgokban.
  • Ne keressétek a közös projekteket, próbáljátok a munkahelyen tartani a szakmaiságot.

Milyen hatással van a munkamorálra?

Sajnos az érzelmi szálak összegubancolása a munka rovására is mehet. Egy munkahelyi viszony átrendezi a cégen belüli erőviszonyokat, számtalan feszültséget teremt. A munkahelyi közösségnek nem túl előnyös, ha van egy pár a csapatban. Megromolhatnak a már kialakult szorosabb kapcsolatok, furkálódás és irigykedés veheti kezdetét. Az egyik legmérgezőbb munkahelyi probléma a pletykálkodás, a történetek kiszínezése, ami szintén a munka rovására mehet.

blog_reklam

Persze azért előnyei is lehetnek a munkahelyi románcnak. Amikor a szerelem a kezdeti szakaszban tart javíthatja is a produktivitást. Hiszen a szerelmes, pozitív életszemlélet jó hatással lehet a munkatársakra is. Előny lehet az is, hogy nem okoz gondot, ha hazaviszik a munkahelyi problémákat, hogy egymást jól ismerve hatékonyabbá tehetik a munkát. Attól sem kell tartani, hogy a munkahelyi párkapcsolatban élők arra panaszkodnak, hogy nincs idejük a kedvesükkel lenni. Inkább a túl sok együtt töltött idő okozhat problémát.