Hogyan befolyásolja a munkavégzést a munkahelyi párkapcsolat?

by | szept 18, 2015 | Karriertanácsok

Hogyan befolyasolja a munkavegzest a parkapcsolat_150x150Mivel életünk jelentős részét a munkahelyen töltjük, elkerülhetetlen, hogy ott ismerkedjünk. Hiszen az új asszisztens lány nagyon csinos, a fejlesztő srácnak nagyon szép szemei vannak és amúgy is miért kéne lemondani életed szerelméről, csak mert a bérszámfejtésen dolgozik? Ezek az érzelmi kapcsolatok azonban a munka rovására is mehetnek. Nézzük meg a pozitív és a negatív tényezőket egyaránt.

Mindenképpen rizikós

A vault.com felmérés szerint az emberek 58%-a volt már munkatársába szerelmes, ugyanakkor egy ilyen viszony akár a munkahely elvesztéséhez is vezethet.

A kialakuló kapcsolat előnye, hogy jól ismeritek egymást, mindig van közös témátok. A féltékenység mértéke is csökken, hiszen úgyis egész nap együtt vagytok, jól tudod mikor, mit csinál a másik. De emellett számtalan nehézséggel kell majd megküzdeni. Ugyan jogi szabályozás nem tiltja, de egy munkahelyi párkapcsolat rengeteg feszültséget és kellemetlen helyzetet jelent. Nem beszélve arról a nyomorúságos érzésről, ami a kapcsolat esetleges megszakítása után történik, és mindez a kollégák szeme láttára.

ÉRDEKES:  A hagyományos munkaidő már a múlté

Fontos, hogy tisztában legyetek azzal, hogy milyen irányelveknek kell eleget tenni. Ha ennek ellenére is úgy döntötök, hogy belevágtok a kapcsolatba, aranyszabály, hogy meghúzzátok a vonalat a munka és a magánélet között:

  • A legjobb, ha a kapcsolatot magánügyként kezelitek, de nem titokként, tehát ajánlatos, ha a felettes, vagy a HR-es tud róla.
  • Az irodában ne becézgessétek egymást, a turbékolást hagyjátok meg otthonra.
  • A féltékenykedés és a megsértődés sem a munkahelyre való.
  • A veszekedést halasszátok a munkaidő után. Nem kell a kollégáknak is részt venni ezekben a dolgokban.
  • Ne keressétek a közös projekteket, próbáljátok a munkahelyen tartani a szakmaiságot.

Milyen hatással van a munkamorálra?

Sajnos az érzelmi szálak összegubancolása a munka rovására is mehet. Egy munkahelyi viszony átrendezi a cégen belüli erőviszonyokat, számtalan feszültséget teremt. A munkahelyi közösségnek nem túl előnyös, ha van egy pár a csapatban. Megromolhatnak a már kialakult szorosabb kapcsolatok, furkálódás és irigykedés veheti kezdetét. Az egyik legmérgezőbb munkahelyi probléma a pletykálkodás, a történetek kiszínezése, ami szintén a munka rovására mehet.

blog_reklam

Persze azért előnyei is lehetnek a munkahelyi románcnak. Amikor a szerelem a kezdeti szakaszban tart javíthatja is a produktivitást. Hiszen a szerelmes, pozitív életszemlélet jó hatással lehet a munkatársakra is. Előny lehet az is, hogy nem okoz gondot, ha hazaviszik a munkahelyi problémákat, hogy egymást jól ismerve hatékonyabbá tehetik a munkát. Attól sem kell tartani, hogy a munkahelyi párkapcsolatban élők arra panaszkodnak, hogy nincs idejük a kedvesükkel lenni. Inkább a túl sok együtt töltött idő okozhat problémát.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.