Hogyan kezeld a lyukakat az életrajzodban?

by | júl 9, 2015 | Karriertanácsok

Hogyan-kezeld-a-lyukakat-az-eletrajzodban_150x150Az összes életrajz legfontosabb kelléke a „szakmai tapasztalat” rész, ahol évszámokkal feltünteted, hogy mikor és milyen cégnél voltál korábban alkalmazásban.

De mi a teendő akkor, ha lyukak vannak az életrajzodban? Vagyis volt olyan időszak az életedben, amikor nem voltál alkalmazva. Az alábbiakban leírom, hogyan kezeld a néhány hónaptól néhány évig tartó lyukakat.

ÉRDEKES: Ön mit tart a legnagyobb gyengeségének? – Így felelj

1. Folyamatosan alkalmazásban

Mondanom sem kell, az a legszerencsésebb helyzet, ha korábban és jelenleg is folyamatosan alkalmazásban voltál. Ilyenkor természetesen legyél nagyon konkrét az évszámokkal:

2010. április –    Jelen                           AB Kft.

2006. február – 2010. április               XY Zrt.

2. Néhány hónapos lyuk

A recesszió minden iparágat egyaránt érintette, ezért egy néhány hónapos lyuk a különböző állások közt teljesen elfogadott és egyáltalán nem ok arra, hogy szégyenkezz! Ha csak 3-4 hónapig voltál munka nélkül, akkor használj évszámokat a hónap megadása nélkül.

2010.  –  Jelen                 AB Kft.

2006.  –  2010.                XY Zrt.

A cél az, hogy behívjanak az állásinterjúra, és hogy jobban megismerjenek téged.

Ezért ha az állásinterjún rákérdeznek, akkor legyél őszinte, és mondd el, hogy az üres hónapokat álláskereséssel és az állásinterjúra való felkészüléssel töltötted.

blog_reklam

3. 1-2 éves lyuk

Ha például a 2008-as válság hatására vesztetted el az állásod, és csak 2 esztendővel később, tehát 2010-ben tudtál újra elhelyezkedni, akkor ezt így írd le:

2010.  –   Jelen                 AB Kft.

2006.  –  2009.                 XY Zrt.

Nem vagy tisztességtelen azzal, ha pusztán az évek feltüntetésével minimalizálod a lyukat. Egyszerűen csak – mint valamennyi profitorientált cég – a lehető legjobb fényben igyekszel feltüntetni magad.

4. Több mint 2 éves lyuk

Ha a lyuk több mint két év, akkor valamilyen részmunkaidős állást/tevékenységet írj az önéletrajzodba. Ez lehet oktatás, tanácsadás, vagy konzultáció. A tevékenységet, amit végeztél úgy írd le, hogy az álljon minél közelebb ahhoz a területhez, ahol jelenleg el szeretnél helyezkedni. Például:

2010.  –  Jelen                 AB Kft.

2006.  –  2009.               Pénzügy tanácsadó  (kkv szektor)

2005. –  2009.                XY Zrt.

5. Csomagold be a lyukat

Végül szeretnék valamit még egyszer hangsúlyozni. Természetesen nem azt javaslom, hogy hazudj az életrajzodban, hanem, hogy csomagolj! Ez a taktika abban segíthet neked, hogy minél könnyebben és gyorsabban eljuss az állásinterjúig, ahol személyesen is bemutatkozhatsz. Ott aztán őszintén elmondhatod és megindokolhatod, hogy miért voltak lyukak az életrajzodban.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.