Hogyan váltsunk karriert?

by | jún 11, 2015 | Karriertanácsok

Hogyan-valtsunk-karriert_150x150Előfordul, hogy valaki munka közben, akár 10-15 évnyi munkatapasztalattal döbben rá, hogy amit csinál, azt nem is szereti, és valami egészen mással szeretne foglalkozni. Az ilyen felismerés után sokféle érzés kavarog az emberben, ezt nem könnyű feldolgozni lelkileg sem, és a karrierúton visszafordulni, vagy letérni róla szintén nehéz.

1. lépés: Fogadd el!

Ne éld meg kudarcnak azt a felismerést, hogy nem a neked való területen dolgozol, esetleg már a tanulmányaid megválasztásakor nem azt választottad, ami neked igazán való. Nem te vagy az első, akivel ez megtörtént, és az utolsó sem. A miértekkel sem érdemes foglalkozni: amikor 14 és 18 évesen pályát választottál, még nem volt munkatapasztalatod, nem voltál kiforrott egyéniség, nem láttál eleget a világból, szakterületekből. Vagy a könnyebb ellenállás felé mentél, és pl. a szüleid szakmáját választottad, „azt legalább ismerem” felkiáltással. Tudd, hogy nem hibáztál az akkori döntéseddel, csak más szempontjaid voltak, mint most, 10-15 évvel később.

2. lépés: Dönts!

Ha a felismerésen túl vagy, döntsd el, hogy változtatsz. Ez egyszerűnek tűnik, de alapja a sikeres karrierváltásnak. Ha rájössz, hogy gépészmérnökként mégis inkább kávézót vezetnél, akkor ezen a célon kell dolgoznod azért, hogy a jövőben olyan munkát végezz, amit igazán szeretsz.

ÉRDEKES: Ebben még fejlődnöd kell!

3. lépés: Tervezz!

A döntés utáni eufóriában ne rohanj be a főnöködhöz felmondani azzal, hogy holnaptól mást akarsz csinálni. A jelenlegi munkádat végezd tovább, hiszen most ez biztosítja a megélhetésed! Tervezd meg, mi kell ahhoz, hogy a neked való munkát el tudd végezni! Lehet, hogy el kell menned megtanulni azt a szakmát? Akár egy OKJ-s képzés is elég lehet, amit a jelenlegi munkád mellett kell elvégezni. Mennyi időt fog igénybevenni, hogy a szükséges tudást megszerezd? Nézd meg, hogy az általad vágyott szakterületen milyen álláslehetőségek vannak! Állásportálok böngészése, szakmai rendezvények látogatása (bizony, erre fizetett szabadságnapjaidból kell áldozni), ismerkedés a szakmai körrel internetes fórumokon.

4. lépés: Biztos jól döntesz?

Tedd fel magadnak ezt a kérdést! Lehet, hogy csak hirtelen fellángolás? Kérdezd meg az ismerőseidet, akikben bízol, mit gondolnak az elképzelésedről! Anyagilag fogod tudni finanszírozni a tanulmányaidat? Az új szakterületen kezdő leszel, kezdő fizetéssel. Ezt is vállalod? Ha vállalkozásba kezdesz, még bizonytalanabb lesz a helyzeted: tudod fedezni a megélhetésed, amíg beindul a vállalkozásod? Mi lesz, ha a szakma mélyére ásva rájössz, hogy ez mégsem való neked? Nem kell feladnod ekkor sem: vizsgáld meg, hogy a neked nem tetsző feladatokat rá tudod-e bízni másra a leendő vállalkozásodban! Becsüld meg, hogy egy állásban mennyi időt fogsz a nemszeretem feladatokkal tölteni! Ha keveset, akkor ne riasszon el a tervedtől!

5. lépés: Lépj!

A terveiddel, ismerősök véleményével megerősödve fogj neki! Jelentkezz be tanfolyamra, kezdj el nyelvet tanulni, kezdj el szakirodalmat gyűjteni (internetes cikkekkel érdemes kezdeni), olvasni a témában, gyűjtsd a tudást, ami kelleni fog! Nézelődj az álláspiacon, keress álláshirdetéseket, keress akár gyakornoki vagy önkéntes pozíciókat. Keress karrierváltáshoz specializált önéletrajz-formátumokat, nézd meg, más hogyan írt ilyet! Írj céglistát, ahol a választott szakterületen szívesen dolgoznál! Linkedin szakmai csoportokban légy aktív, akik ott vannak, azoktól már gyakorlati fogásokat tanulhatsz a témában!

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.