Így csökkentsd a stresszt az állásinterjún

by | jún 26, 2015 | Karriertanácsok

Igy-csokkentsd-a-stresszt_150x150Fontos interjúra készülsz, és emiatt folyamatosan aggódsz? Megnyugtatlak, nem vagy egyedül! Minden állásinterjú olyan, mint egy egyetemi vizsga, csak éppen nagyobb a tétje. Számos diákom van, akik jó tanulók, de rossz vizsgázók. Nem tudják hatékonyan kezelni a vizsga előtti stresszt, és végül önmagukat szabotálják. Elárulok néhány szakmai tippet, hogyan tudod hatékonyan kordában tartani a stressz szintedet azért, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsd az állásinterjún.

1. A stressz teljesen normális

Kezdjük a legelején. Tudnod kell, hogy egy bizonyos szintű stressz az interjú előtt normális. Sőt, még segíthet is. Élesebb lesz az elméd és jobban fókuszálsz az előtted álló kihívásra. Másrészt, ha ez a szint túl magas, akkor már károsan befolyásolhatja az interjúdat. A lényeg az, hogy kontroll alatt tudd tartani a saját szinted. Ennek a titka pedig a hatékony felkészülés.

ÉRDEKES: Így bizonyítsd be az állásinterjún, hogy te vagy a legalkalmasabb jelölt

2. Stressz csökkentés az interjú előtt

Az állásinterjú előtt mindenkinek el kell végezni a házi feladatát. Vagyis
– ismerned kell minden nyilvánosan elérhető információt a cégről, ahová behívtak,
– tisztában kell lenned a munkához szükséges készségekkel,
– bizonyítanod kell, hogy releváns munkahelyi tapasztalattal rendelkezel,
– el kell tudnod mondani, hogy mit nyer a cég azzal, ha alkalmaz téged.

3. Gyakorlat teszi a mestert

Ez a kijelentés az állásinterjúkra is igaz. Menj el minden interjúra, amire csak lehetséges. Tudatosan szoktasd magad hozzá, hogy váratlan és nehéz kérdésekre kell válaszolnod. Minél többször vagy ilyen helyzetben, annál jobban hozzászoksz és egyre kevésbé lesz ijesztő számodra.

blog_reklam

4. Ne dramatizáld túl az interjút

Az interjú előtti stressz szintünket gyakran mi magunk befolyásoljuk olyan történetekkel vagy feltételezésekkel, amelyeket bebeszélünk magunknak az interjú előtt. Amikor megkérdezem a tanítványaimtól, hogy miért aggódnak a leginkább, általában a következő válaszokat kapom (Zárójelben találod az én véleményemet):

„Meg kell szereznem ezt az állást, különben tönkre megyek!”
(Ne dramatizáld túl a helyzetet. Nem igaz, hogy csak egyetlen lehetőséged van arra, hogy sikeres legyél! Törekedj a maximumra, de ha ez most nem sikerül, majd sikerül a következő. Elemezd, hogy mit csináltál jól vagy rosszul és készülj fel a következő interjúra.)

„El fogok szúrni egy választ és nem vesznek fel.”
(Egyetlen rossz válasz miatt nem fognak kizárni a lehetséges jelöltek közül. Az interjú is olyan, mint egy vizsga, 85-90% is megszerezheted az adott pozíciót.)

„Attól félek, hogy lefagyok egy váratlan kérdésnél.”
(Ha jól felkészültél, akkor nagyon nehezen kérdezhetnek tőled olyat, amire nem tudsz majd válaszolni. Ha mégis lefagysz, válaszold ezt: „Ez egy nagyszerű kérdés, engedje meg, hogy átgondoljam a választ és térjünk rá vissza később.”)

5. Csak a sikerre fókuszálj
Számos üzletember és sportoló használja a vizualizáció módszerét. Próbáld meg elképzelni – főleg közvetlenül az interjú előtt – a következő pozitív képet: az interjún minden kérdésre jól válaszoltál, az interjúztató mosolyogva kezet ráz veled, és azt mondja, hamarosan értesít a részletekkel kapcsolatban. Ha egyre idegesebb vagy a várakozás során, játszd le magadnak újra és újra ezt a jelentet.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.