Így utasíts vissza egy állásajánlatot udvariasan!

by | szept 25, 2015 | Karriertanácsok

Igy-utasits-vissza-allasajanlatot_150x150Előfordul álláskeresőkkel, hogy egyszerre több helyről is megérkezik az „Önt választottuk” ragyogó híre. A legtöbb álláskeresőt a siker nemcsak örömmel tölti el, de meg is riasztja. Melyiket utasítsam el? Hogyan mondjam el, hogy már nem is akarok hozzájuk menni, mert jobb ajánlat is van? Az állásinterjún még lelkesedtem értük most meg mégsem?

Sokan annyira nem mernek nemet mondani, hogy inkább a megállapodott első napon nem jelennek meg, és többé nem is hall felőlük a cég… Ez a létező legrosszabb megoldás, hiszen annál a cégnél örökre véget értek a lehetőségeid. Esetleg zavarában vagy a hirtelen sikertől megszédülve a jelölt udvariatlan nemleges választ ad, ami pont úgy megjegyezhetővé teszi, mint egy korrekt elutasítás. De az előjele más az emléknek…

Mi alapján dönts?

Ahhoz, hogy több állásajánlat közül jól tudj választani, sokat kell tudnod az ajánlatot tevő cégekről. Erre is készülve, az állásinterjúkon muszáj rákérdezned pár olyan dologra, ami nagyban befolyásolja majd a szakmai előmeneteledet és akár az egész életedet is. A döntésedhez hagyatkozz arra, amiket az állásinterjúkon hallottál, nézz utána a cégnek még jobban, keress ott dolgozó, vagy velük partnerként dolgozó ismerőst, érdeklődj róluk.

ÉRDEKES: Hogyan mondd fel a munkaviszonyod biztonságosan?

Mire érdemes nemet mondani?

Ha a leendő munkahelyeden az állásinterjús kérdéseidre olyan válaszokat kaptál, hogy „még nem tudjuk”, „még alakulóban van” vagy hasonlókat, azt jelzi, hogy nem tudsz majd célorientáltan, eredményesen dolgozni, hiszen nem határozták meg, mi számít jó eredménynek. Ezt vagy tisztázd velük, mielőtt szerződést kötsz, vagy fogadj el másik ajánlatot. Az ellenkező helyzet is lehet riasztó: a merev sémák, a közvetlenül előírt munkamódszerek mellett az általuk elvárt eredményt nem látod teljesíthetőnek. Gyanús, ha a cég ajánlata folyamatosan változik a tárgyalások során, és nem a te javadra. Mondj nemet, ha a jövőbeli főnököd vagy munkatársaid nem szimpatikusak. Nem baj, ha nincs racionális magyarázat, „csak” érzed, hogy ez az együttműködés nem lesz jó. Ennek figyelmeztető jele, ha halogatod a telefonhívást, amiben a végső igent kellene kimondanod, ha nyomaszt a lehetőség öröm helyett, ha kényelmetlenül érezted magad állásinterjún.

Hogyan mondj nemet?

Ha felhívnak, hogy téged választottak, sose mondj azonnal igent vagy nemet! Legyen egy kész válaszod arra, hogyan kérj időt, és ígérd meg, hogy hamarosan visszahívod a válasszal. Maximum másnap délig „illik” váratni az új munkáltatót, de mindenképpen aludj egyet a döntés előtt! Ha nemet mondasz, azzal ugyan kellemetlenséget okozol, de a visszajelzést mégis segítségként fogják értékelni, ha az megfelelő stílusú. Ezzel a munkaerőpiac munkavállalói oldalát is tudjuk alakítani, élni kell az alkalommal. Ha az látszik, hogy bizonyos összeg alatt nincs elérhető szakember, vagy ha az adott főnökkel senki sem hajlandó együtt dolgozni, ezt megpróbálja a cég korrigálni.

Az indokaid – ha ezzel nem bántasz meg senkit – legyenek őszinték. Mást választottál, mert ott több a fejlődési lehetőség, jobb a juttatási csomag, jobban tudod használni a nyelvtudásodat, kevesebbet kell utazni, jobb a munkaidő-beosztás, a részletes feladatleírásból úgy gondolod, inkább neked való stb. Ha a leendő főnök ellen van kifogásod, „csomagold be” a kritikát: „úgy érzem, nem találnánk meg a közös hangot hosszútávon”, „másnak tűnik a munkamódszerünk, stílusunk” — de számíts rá, hogy erre akár részleteiben is rákérdeznek. A cégnek fontos az alkalmazottairól kapott visszajelzés a külvilágtól, ill. a közvetítőnek is hasznos, ha az ügyfeléről olyan információt kap, amit ő maga nem tudott volna meg.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.