Kínos szituációk az új helyen – hogyan kerüljük el?

by | márc 6, 2015 | Karriertanácsok

zsákot fejére húzó férfiEgy új munkahelyre való bekerülés mindig egy új lehetőség is egyben. Azonban mint lehetőség, tele lehet számos buktatóval is – például a nagy irodaépületben nem találunk vissza a helyünkre, vagy összetévesztjük a főnökünket az egyik kollégánkkal.

Mindig követünk el effajta hibákat, azonban az évek megtanítanak bennünket arra, hogyan kezeljük ezeket az eseteket.

A nem ismert vezetőség

Előfordult már veled, hogy noha telefonos interjún már beszéltél a vezetőséggel, személyesen rákérdeztél, hogy ő kicsoda? Még ha ezt követően elnézést is kérünk, bizonyára az egész napunk, vagy hetünk azzal fog eltelni, hogy ezt a szituációt gondoljuk át újra és újra. Az ilyen esetek elkerülése érdekében jobb már az első napot megelőző este rákeresni a céges honlapon, vagy az interneten a vállalat vezetőire, főbb menedzsereire és próbáljuk meg megjegyezni a neveket!

Klikkek és összecsapások

Az utolsó alkalom, mikor a klikkesedés szóba kerülhetett az életedben, valószínűleg a középiskola volt. Az első alkalom a munkahelyen kicsit olyan is, mint a középiskolában.  A klikkesedés szorongást válthat ki, nem beszélve a kínos szituációkról. A középiskolával ellentétben azonban, a kollégák talán kevésbé elzárkózóak. A feladatunk újként, hogy megismerkedjünk velük – mindegyikőjükkel! Nem szabad kizárólag egyetlen egy csoporttal jóba lenni, akikről úgy véljük, hasonlít a gondolkodásuk a miénkhez. Mindenkit meg kell ismernünk, hogy jól tudjunk együtt dolgozni, nem utolsó sorban pedig hogy a napi munkamenetünket élvezetesebbé tegyük.  Kávézzunk az egyik csoporttal hétfőn, a másikkal kedden, találjuk meg a hangot mindenkivel. Van akivel könnyebben megy, van akihez több idő kell. Mindenkivel egyformán beszélgessünk és idővel már kevésbé érezzük majd a különálló csoportokat – legalábbis a magunk számára.

Konyhahasználat, étkezés, mosdó

Egy munkahelyen az idők folyamán akaratlanul is kialakulnak sajátos szokások (pl. halat nem eszünk a munkatérben, a konyhában a mosatlant ki mossa el, hova kell tenni, hol találunk meg bizonyos dolgokat, melyek azok a bögrék, amelyek vendégeknek vannak fenntartva, stb.), amiket új dolgozóként időbe telik megtanulnunk. Mivel ezek a dolgok minden vállalatnál eltérőek, ezért nem is tudunk rájuk előre felkészülni. Amit azonban tehetünk, hogy megrövidítjük a tanulási időnket, azaz az első négy hét alatt folyamatosan figyeljünk a minket körülvevő dolgokra, beszélgetésekre. Ha valaki például tesz egy rosszindulatú megjegyzést valakinek, ha az halat eszik az asztalánál, akkor valószínűleg ezt nem árt kerülnünk nekünk sem.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.