Menj el szabadságra!

by | jún 26, 2015 | Karriertanácsok

Menj-el-szabadsagra_150x150A munkavállalók jórésze egy hosszabb időszakot – általában két hetet, azaz 10 munkanapot – szán arra, hogy a munkahelyétől távol legyen. A válságos gazdasági időszak alatt a nyaralásra kisebb összeg jutott, így sokan megtanultak „otthon nyaralni”.

ÉRDEKES: Hogyan váltsunk karriert?

Egy üdülőhelyre utazáson túl ebben is rengeteg lehetőség van, de ami a legfontosabb: kell egy rendszeresen visszatérő olyan időszak, amikor a munkavállalók nem a munkájukkal töltik a legtöbb idejüket. A „szabadság” azonban sokféleképpen megteremthető, tudatosan figyelve rá elkerülhetjük, hogy véglegesen belefáradjunk a munkába, kiégjünk, elveszítsük lelkesedésünket. Erre az évi 10 munkanap nem elég, érdemes kicsit másképp is beosztanunk az időnket.

Napi szabadság

A napi munkahelyi munka fizikai munkát végzőknek a munkahelyről hazatérve véget is ér. Az ilyen munkát szerencsére nem tudod „hazavinni”, ezért a nap végén megmaradt időd zavartalanul töltheted otthon, családdal, gyerekekkel, háztartással, kerttel. Muszáj erre időt szánni, a saját érdekedben! Amiben otthon örömödet leled, azzal érdemes foglalkozni: feltöltődni, inspirálódni.

Irodai környezetben dolgozóknak kissé nehezebb elszakadni a munkától. Laptopok, pendrive-ok, céges szoftverek okostelefonos alkalmazásai, e-mailek távoli elérési lehetőségei mind arra ösztönöznek, hogy azt gondold: „ezt majd otthon megcsinálom”. Hacsak nem nagyon sürgős, határidős, inkább ne tedd. Inkább találj olyasmit, ami kikapcsol a napi pörgésből.

blog_reklam

Hétvége

Akinek a munkája hétfőtől-péntekre korlátozódik, a hétvégét van alkalma jól kihasználni. Szintén érdemes ilyenkor teljesen kikapcsolódni, nem a hazavitt munkát folytatni.

A Nagy Nyaralás

Az éves szabadság jórészét ezzel töltjük, akár belföldön, akár külföldön, akár csak otthon. A legfontosabb ebben az időszakban, hogy egybefüggő, azaz hosszabb távon ad lehetőséget arra, hogy távol maradjunk a napi munkahelyi nyüzsgéstől, valóban kikapcsolódj. Ne félj, hogy kiesel a munkából, kimaradsz valamiből. Amikor visszatérsz, a feladatok is visszatérnek hozzád. Praktikus intézkedéseket érdemes tenni azért, hogy a feladatok ne akadjanak el: állíts be az e-mailfiókodra automatikus választ: aki neked ír, kapja meg válaszul, hogy szabadságon vagy, és a helyettesed elérhetőségeit, esetleg azt, hogy sürgős esetben mégis hol ér el téged (Csak óvatosan! Ezzel eléred, hogy a tengerparti nyaralásból is strandon laptopon, mobilneten folyó idegőrlő munka lesz!)

Szorongás nélkül menj!

Sokan félnek szabadságra menni, mert sokan azt gondolják, hogy a szabadság ideje alatt elveszítik a „nélkülözhetetlenség” érzését. A munkádra szükség van, hiszen ott dolgozol, amíg szabadságon vagy, addig is szükség lenne rád, a helyettesítéssel nem pótolnak téged, csak megoldják, hogy a hiányod ne okozzon fennakadást a napi üzletmenetben, munkafolytonosságban. Ideiglenesen, és nem véglegesen, ami nagyon fontos. 2-3 hétig, vagy hosszabb kiesés esetén 1-2 hónapig lehet valakit helyettesíteni, ha a feladatait szétosztjuk priorizáljuk. De ennek a megtervezése is pluszmunkát igényel, a fenntartása pedig hosszútávon lehetetlen.

A szabadságot azért is érdemes nyárra időzíteni, mert ez „uborkaszezon”. Más is ilyenkor megy nyaralni, ezért ilyenkor kevés üzleti döntés, projekt, megrendelés történik, így a munka is kevesebb, könnyebben megoldható a helyettesítés.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.