Menj el szabadságra!

by | jún 26, 2015 | Karriertanácsok

Menj-el-szabadsagra_150x150A munkavállalók jórésze egy hosszabb időszakot – általában két hetet, azaz 10 munkanapot – szán arra, hogy a munkahelyétől távol legyen. A válságos gazdasági időszak alatt a nyaralásra kisebb összeg jutott, így sokan megtanultak „otthon nyaralni”.

ÉRDEKES: Hogyan váltsunk karriert?

Egy üdülőhelyre utazáson túl ebben is rengeteg lehetőség van, de ami a legfontosabb: kell egy rendszeresen visszatérő olyan időszak, amikor a munkavállalók nem a munkájukkal töltik a legtöbb idejüket. A „szabadság” azonban sokféleképpen megteremthető, tudatosan figyelve rá elkerülhetjük, hogy véglegesen belefáradjunk a munkába, kiégjünk, elveszítsük lelkesedésünket. Erre az évi 10 munkanap nem elég, érdemes kicsit másképp is beosztanunk az időnket.

Napi szabadság

A napi munkahelyi munka fizikai munkát végzőknek a munkahelyről hazatérve véget is ér. Az ilyen munkát szerencsére nem tudod „hazavinni”, ezért a nap végén megmaradt időd zavartalanul töltheted otthon, családdal, gyerekekkel, háztartással, kerttel. Muszáj erre időt szánni, a saját érdekedben! Amiben otthon örömödet leled, azzal érdemes foglalkozni: feltöltődni, inspirálódni.

Irodai környezetben dolgozóknak kissé nehezebb elszakadni a munkától. Laptopok, pendrive-ok, céges szoftverek okostelefonos alkalmazásai, e-mailek távoli elérési lehetőségei mind arra ösztönöznek, hogy azt gondold: „ezt majd otthon megcsinálom”. Hacsak nem nagyon sürgős, határidős, inkább ne tedd. Inkább találj olyasmit, ami kikapcsol a napi pörgésből.

blog_reklam

Hétvége

Akinek a munkája hétfőtől-péntekre korlátozódik, a hétvégét van alkalma jól kihasználni. Szintén érdemes ilyenkor teljesen kikapcsolódni, nem a hazavitt munkát folytatni.

A Nagy Nyaralás

Az éves szabadság jórészét ezzel töltjük, akár belföldön, akár külföldön, akár csak otthon. A legfontosabb ebben az időszakban, hogy egybefüggő, azaz hosszabb távon ad lehetőséget arra, hogy távol maradjunk a napi munkahelyi nyüzsgéstől, valóban kikapcsolódj. Ne félj, hogy kiesel a munkából, kimaradsz valamiből. Amikor visszatérsz, a feladatok is visszatérnek hozzád. Praktikus intézkedéseket érdemes tenni azért, hogy a feladatok ne akadjanak el: állíts be az e-mailfiókodra automatikus választ: aki neked ír, kapja meg válaszul, hogy szabadságon vagy, és a helyettesed elérhetőségeit, esetleg azt, hogy sürgős esetben mégis hol ér el téged (Csak óvatosan! Ezzel eléred, hogy a tengerparti nyaralásból is strandon laptopon, mobilneten folyó idegőrlő munka lesz!)

Szorongás nélkül menj!

Sokan félnek szabadságra menni, mert sokan azt gondolják, hogy a szabadság ideje alatt elveszítik a „nélkülözhetetlenség” érzését. A munkádra szükség van, hiszen ott dolgozol, amíg szabadságon vagy, addig is szükség lenne rád, a helyettesítéssel nem pótolnak téged, csak megoldják, hogy a hiányod ne okozzon fennakadást a napi üzletmenetben, munkafolytonosságban. Ideiglenesen, és nem véglegesen, ami nagyon fontos. 2-3 hétig, vagy hosszabb kiesés esetén 1-2 hónapig lehet valakit helyettesíteni, ha a feladatait szétosztjuk priorizáljuk. De ennek a megtervezése is pluszmunkát igényel, a fenntartása pedig hosszútávon lehetetlen.

A szabadságot azért is érdemes nyárra időzíteni, mert ez „uborkaszezon”. Más is ilyenkor megy nyaralni, ezért ilyenkor kevés üzleti döntés, projekt, megrendelés történik, így a munka is kevesebb, könnyebben megoldható a helyettesítés.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.