Mi a célod tulajdonképpen az álláskereséssel?

by | aug 19, 2015 | Karriertanácsok

Mi-a-celod-az-allaskeresessel_150x150Állást találni, dolgozni végre, szokott lenni a válasz. Innen visszajutunk oda, hogy pénzt kell keresni, jövedelem kell. Pedig ezek nem célok, ezek következmények. A sikeres álláskeresésé.

Sokszor hangsúlyozom a céltudatosság fontosságát, mert cél nélkül nem tudod, mit kell tenned azért, hogy odajuss, mert azt sem tudod, hová akarsz jutni. Az is egy cél, hogy legyen egy valamilyen állásod, mindegy, csak fizessenek a munkádért, de akkor ezt szem előtt tartani, eszerint kell megtenni az álláskereső lépéseket. Pl. ha szembejön egy állás, azonnal elvállalni, nem elkezdeni kifogást keresni, hogy az miért nem ideális. Sokan itt hibáznak: kell egy valamilyen állás, de aztán mégis válogatnak. Ha egyszer eldöntötted, hogy elvállalsz végzettségednek nem megfelelő munkát is, akkor tartsd magadra kötelezőnek a saját döntésedhez. Mert az már egy másik cél, hogy ideális állást találj.

ÉRDEKES: Kis cégtől multiba

Aztán van, akinek rengeteg terve van, előbb munka, abból jövedelem, és abból vállalkozás, amihez ezernyi jó terve van. Ha pedig ezernyi terved van, akkor egyikkel sem tudsz kellő módon foglalkozni, és nem érsz célt. A vállalkozásalapításban, kitalálásban sokféle segítséget kaphatsz erre szakosodott szakemberektől, de az oda vezető út egy szakirányú állás lenne. Azaz álláskeresés, amivel a szakirányú állást megtalálod, és gyakorlatot szerzel abban a szakmában, amiben majd saját vállalkozást tervezel.

A klasszikus mondás szerint „a célok mély bizonytalanságából hatalmas manőverezési szabadság születik”, de ugye érezzük a cinizmust? Akinek nincs konkrét célja, az folyton manőverezni fog, egyenesen előre menni – ahogyan a legjobban lehetne haladni – nem tud.

Tehát, amikor a rövid és hosszútávú célokat megfogalmazzuk, akkor magunkkal kell leginkább megegyeznünk. A cél pedig nem más, mint álom határidővel (még egy közhely, de sajnos igaz), tehát adj magadnak mindig határidőt is. Mit szeretnél egy éven belül, három éven belül, öt éven belül? Eszerint cselekedj, és amit 5 éven belül szeretnél, azt azzal a tempóval közelítsd meg.

blog_reklam

Ha nincs állásod, jövedelmed, akkor az legyen az első, hogy valamilyen bevételszerző munkát találsz. Nem baj, ha nem szakirányú, nem baj, ha messze van, ha nem ideálisak a körülmények, az is jobb, mint a semmi. Ilyen munkát viszonylag gyorsan lehet találni, ebből már továbblépni is könnyebb. 2 hónap alatt szinte bárhol, még a legrosszabb sorsú régiókban is lehet ilyet találni (ez viszont sokszorosan megerősített tapasztalatom). Ha a kitűzött időszak első harmadában nincs visszajelzés, segítséget kell kérni: hivataloktól, alapítványoktól, ismerősöktől, állásügyben, hátha valaki tud valamilyen betöltetlen helyet neked. Önéletrajzírásban jártas emberektől is érdemes, hátha ott a hiba (munkaügyi központokban szívesen segítenek, és természetesen én is J Ha megvan a valamilyen állás, lehet továbblépni.

A továbblépés lehet a következő cél: merre lépnél tovább, mit fogsz megtenni továbblépésért? Eredményekben mérhető cél legyen: az nem cél, hogy napi egy órát böngészed az állásportálokat, az a cél, hogy napi x db céghez kiküldöd az önéletrajzod. De az is lehet, hogy a munkahelyeden belül tudsz továbblépni: recepciósnak vettek fel egy multihoz, de más pozícióra is alkalmas vagy? Keresd fel a HR-osztályt, jelezd nekik, hogy nagyon örülsz, hogy itt lehetsz, és ha üresedés van, akkor szívesen vállalnál ilyenolyan munkákat is. Amíg a más munkára vársz, addig is végezd el lelkesen és pontosan a recepciósi munkát. Mert az ambíció mellett kell a lelkiismeretes munkavégzés is, csak így biztosíthatod az előrelépést.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.