Munkajog: felperes és alperes egyben?

by | júl 16, 2015 | Karriertanácsok

Munkajog-felperes-es-alperes_150x150Tisztelt Jogsebész!

Az lenne a tiszteletteljes kérdésem,hogy a jog lehetőséget ad-e arra, hogy az alperes és a felperes ugyanaz a személy legyen egy munkaügyi per folyamán? Indoklás: 2010 óta polgármesteri tisztséget töltök be egy kis faluban. Az alakuló ülésen képviselő testületi határozat született a munkabérem havi összegéről,és a költségtérítésről. A munka törvénykönyve pedig a cafetéria összegét határozza meg. De mivel kis település vagyunk,és nincs bevételünk ezért a költségtérítésemet,és a cafetériát felelős vezetőként nem vettem ki több éven át,hiszen nem akartam veszélyeztetni a falu működését, a segélyek kifizetését,így jelentős számomra törvényesen megállapított összeg maradt bent,az önkormányzatnál.

blog_reklam

Jogilag tehát az a helyzet állt elő,hogy a magánszemély szeretne pert indítani a munkaügyi bíróságon,az önkormányzat vezetője ellen s az alperes és a felperes is én vagyok,gyakorlatilag mint magánszemély a munkaügyi bíróságon keresztül kérve az engem megillető járandóságom,az önkormányzat vezetője ellen, de felelős vezetőként nem tudom kifizetni, hiszen a falu működését veszélyeztetné, tehát a kérdésem az lenne, hogy beadhatok-e a munkaügyi bíróságra, egy keresetet, s engedi-e a jog, hogy a felperes és az alperes is én legyek, gyakorlatilag felperes és alperes ugyan az a személy, de mint magánszemély § önkormányzat képviselője elleni keresettel? Köszönöm!

2014. 12. 04.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

Sem munkaügyi, sem másfajta perben nem lehet ugyanaz a személy a felperes és az alperes. Az Ön estében azonban nem arról van szó, hogy Önnek Önmagát kellene perelnie. Nem tudom született-e, és ha igen, milyen tartalmú irat, nyilatkozat, stb… arról, hogy Ön „a cefeteriát … nem vette ki”. Ha magának az iratnak a tartalma nem zárja ki, az erre vonatkozó igényének 3 (három) év az elévülési ideje (az igény érvényesíthetőségi ideje) tehát 2010-ig semmiképpen nem tud visszamenni. Igényét az Önkormányzatnak kell írásban, pontos összeg és igénye jogcímének megjelölésével, és azzal a tájékoztatással, hogy Bírósághoz fordul, ha – a megítélése szerint – jogos igényét megfelelő (nem 1-2, inkább 30 napos) határidőn belül nem fizetik meg.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel,
dr. Volein István ügyvéd
Onlinejogsebesz.hu

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.