Munkajog: felperes és alperes egyben?

by | júl 16, 2015 | Karriertanácsok

Munkajog-felperes-es-alperes_150x150Tisztelt Jogsebész!

Az lenne a tiszteletteljes kérdésem,hogy a jog lehetőséget ad-e arra, hogy az alperes és a felperes ugyanaz a személy legyen egy munkaügyi per folyamán? Indoklás: 2010 óta polgármesteri tisztséget töltök be egy kis faluban. Az alakuló ülésen képviselő testületi határozat született a munkabérem havi összegéről,és a költségtérítésről. A munka törvénykönyve pedig a cafetéria összegét határozza meg. De mivel kis település vagyunk,és nincs bevételünk ezért a költségtérítésemet,és a cafetériát felelős vezetőként nem vettem ki több éven át,hiszen nem akartam veszélyeztetni a falu működését, a segélyek kifizetését,így jelentős számomra törvényesen megállapított összeg maradt bent,az önkormányzatnál.

blog_reklam

Jogilag tehát az a helyzet állt elő,hogy a magánszemély szeretne pert indítani a munkaügyi bíróságon,az önkormányzat vezetője ellen s az alperes és a felperes is én vagyok,gyakorlatilag mint magánszemély a munkaügyi bíróságon keresztül kérve az engem megillető járandóságom,az önkormányzat vezetője ellen, de felelős vezetőként nem tudom kifizetni, hiszen a falu működését veszélyeztetné, tehát a kérdésem az lenne, hogy beadhatok-e a munkaügyi bíróságra, egy keresetet, s engedi-e a jog, hogy a felperes és az alperes is én legyek, gyakorlatilag felperes és alperes ugyan az a személy, de mint magánszemély § önkormányzat képviselője elleni keresettel? Köszönöm!

2014. 12. 04.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

Sem munkaügyi, sem másfajta perben nem lehet ugyanaz a személy a felperes és az alperes. Az Ön estében azonban nem arról van szó, hogy Önnek Önmagát kellene perelnie. Nem tudom született-e, és ha igen, milyen tartalmú irat, nyilatkozat, stb… arról, hogy Ön „a cefeteriát … nem vette ki”. Ha magának az iratnak a tartalma nem zárja ki, az erre vonatkozó igényének 3 (három) év az elévülési ideje (az igény érvényesíthetőségi ideje) tehát 2010-ig semmiképpen nem tud visszamenni. Igényét az Önkormányzatnak kell írásban, pontos összeg és igénye jogcímének megjelölésével, és azzal a tájékoztatással, hogy Bírósághoz fordul, ha – a megítélése szerint – jogos igényét megfelelő (nem 1-2, inkább 30 napos) határidőn belül nem fizetik meg.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel,
dr. Volein István ügyvéd
Onlinejogsebesz.hu