Munkajog: foglalkoztatást helyettesítő támogatás

by | júl 9, 2015 | Karriertanácsok

Munkajog_FHT_150x150Tisztelt Jogsebész!

Az öcsém nov. 17-én állt munkába (közmunka), előtte 22800 Ft foglalkozást helyettesítő támogatást kapott! Azt szeretném tudni, hogy ezen utolsó hónapban ( nov.) mekkora összegre jogosult?!

Mivel megkérdeztem és arra azt válaszolták, hogy csak FÉLHAVI összeget folyósítanak neki! EZT NEM ÉRTEM, – SŐT JOGELLENESNEK TARTOM – MERT: Az én esetemben a korábbi években többször is előfordult, hogy ugyanígy nem hónap elején kezdtem dolgozni és mégis az egész havi, 22 800 Ft-nyi összeg járt az utolsó,csonka, munkába állás hónapjára! (Az világos, hogy igényléskor csonka hónapot számolnak el, a megszüntetés hónapja a kérdéses!) Várom megtisztelő válaszát! Kérem írja le azt is, hogy melyik törvényben található ez konkrétan meg, mivel a folyósítás ezen feltételekre vonatkozó részéről semmilyen írást nem találtam! Köszönettel.

2014. 12. 03.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

A foglalkoztatást helyettesítő támogatásról (FHT) a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény 33-37/C §-ai, valamint a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Kormányrendelet 15-17/B §-ai rendelkeznek.

A FHT a hátrányos munkaerőpiaci helyzetű aktív korú személyek és családjuk részére nyújtható ellátások egyik fajtája (a másik a rendszeres szociális segély), amelynek a havi összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 80 %-a (ez a 22.800,- Ft). Erről a megjelölt törvény 35. §-ának (4) bekezdése rendelkezik. A közfoglalkoztatásban való részvétel alatt a FHT folyósítása szünetel (36. § b.) pont).

blog_reklam

A FHT-t utólag, minden hónap 5. napjáig kell folyósítani. Ha az ellátás nem a teljes hónapra jár, akkor az ellátás összege a havi összeg (22.800,- Ft) harmincad részének (22800:30=760,- Ft) az ellátási napok szorzatával egyenlő. Ha az Ön öccse 11.17-én állt munkába közmunka keretében, akkor őt 16×760=12.160,- Ft illeti. Ez a számítási mód nem jogellenes.

Ennek a számítási módnak felel meg az Ön által is elismert („Az világos, hogy igényléskor csonka hónapot számolnak el…”) számítási mód a FHT folyósításának kezdő időpontjában.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel,
dr. Volein István ügyvéd
Onlinejogsebesz.hu

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.