Munkajog: munkaidő, pihenőidő

by | szept 4, 2015 | Karriertanácsok

Munkajog_munkaido_150x150Tisztelt Jogsebész!

Mint értékszállító dolgozom Budapesten és egy megújított szerződés a következőket mondja ki. Napi 8 óra, legfeljebb 12, azaz heti 48 órában foglalkoztatnak minket. A valóság napi 15-18 óra között van. Következő: a beosztás vezénylés szerinti. Ahogy dolgozom: 2 napot átlag 17 órában, majd kapok egy pihenőt, ezután három napot ismét dolgozom 17 (átlag) órában. Kapok 2 nap pihenőt majd pl. 3 nap munka egy pihenő 3 nap ismét munka. A heti óraszámom a múlt héten 86 óra volt. A munkanapok közti pihenő idő van mikor 4-5 óra. Tavalyi szabadságaim nincsenek még kiadva (5nap). Kérdésem a következő: normálisak ezek a dolgok? Jogszabályba ütköznek-e ezek a dolgok? Persze ez ellen nem lehet semmit tenni, mert ha szólok a munka végén 23 órakor pl. vagy 24 kor, hogy reggel hat óta dolgozom, és mindjárt jönnöm kell vissza pár óra múlva, nem érdekel senkit.

2015. 01. 16.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

Kérdésére – az eredeti és a jelzett „megújított szerződés” ismerete nélkül – teljesen konkrétan nem tudok válaszolni. Az sem derül ki a kérdéséből, hogy mit jelent a „megújított szerződés” (a régebbit egy vagy több részében módosították, vagy a helyébe lépett egy új)? A leírtak szerint valószínűleg munkaidőkeretben dolgozott a munkaszerződésében írtak szerint.
Magyarországon a törvényes munkaidő: heti 40 óra, nem tudom min alapul az Ön által említett „heti 48 óra” mérték. Az biztos, hogy a 4-5 óra pihenőidő két munkanap között nem szabályos. Azt is tisztázni kellene, hogy a leírt tényleges munkavégzési időszakokra tekintettel hogyan biztosította a munkáltatója a heti pihenőnapokat (Szo-V) és esetenként a munkaszüneti napokat (01.01., 03.15., stb….)? Kiadta-e azokat vagy csak egy részüket később (máskor) vagy fizetett?

ÉRDEKES: Munkajog: azonnali hatályú felmondás

Nem értek egyet az „ez ellen nem lehet tenni semmit” álláspontjával, mert Ön

  • nem köteles eltűrni, hogy ne biztosítsa a munkáltatója a törvényi előírásoknak megfelelő munkarendet
  • bejelentheti, érvényesítheti igényét a meg nem fizetett túlmunka (túlóra) ellenértéke, az éjszakai munka ellenértéke, a Szo-V-i munka és a munkaszüneti napon végzett munka ellenértéke iránt
  • igényelheti az ún. szabadságmegváltás összegének kifizetését
  • nem köteles ilyen munkáltatónál dolgozni.

Csak el kell döntenie, közli-e az igényeit a munkáltatójával, vagy beletörődik abba, hogy kihasználják.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel,

dr. Volein István ügyvéd
Onlinejogsebesz.hu

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.