Munkajog: munkaidő, pihenőidő

by | szept 4, 2015 | Karriertanácsok

Munkajog_munkaido_150x150Tisztelt Jogsebész!

Mint értékszállító dolgozom Budapesten és egy megújított szerződés a következőket mondja ki. Napi 8 óra, legfeljebb 12, azaz heti 48 órában foglalkoztatnak minket. A valóság napi 15-18 óra között van. Következő: a beosztás vezénylés szerinti. Ahogy dolgozom: 2 napot átlag 17 órában, majd kapok egy pihenőt, ezután három napot ismét dolgozom 17 (átlag) órában. Kapok 2 nap pihenőt majd pl. 3 nap munka egy pihenő 3 nap ismét munka. A heti óraszámom a múlt héten 86 óra volt. A munkanapok közti pihenő idő van mikor 4-5 óra. Tavalyi szabadságaim nincsenek még kiadva (5nap). Kérdésem a következő: normálisak ezek a dolgok? Jogszabályba ütköznek-e ezek a dolgok? Persze ez ellen nem lehet semmit tenni, mert ha szólok a munka végén 23 órakor pl. vagy 24 kor, hogy reggel hat óta dolgozom, és mindjárt jönnöm kell vissza pár óra múlva, nem érdekel senkit.

2015. 01. 16.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

Kérdésére – az eredeti és a jelzett „megújított szerződés” ismerete nélkül – teljesen konkrétan nem tudok válaszolni. Az sem derül ki a kérdéséből, hogy mit jelent a „megújított szerződés” (a régebbit egy vagy több részében módosították, vagy a helyébe lépett egy új)? A leírtak szerint valószínűleg munkaidőkeretben dolgozott a munkaszerződésében írtak szerint.
Magyarországon a törvényes munkaidő: heti 40 óra, nem tudom min alapul az Ön által említett „heti 48 óra” mérték. Az biztos, hogy a 4-5 óra pihenőidő két munkanap között nem szabályos. Azt is tisztázni kellene, hogy a leírt tényleges munkavégzési időszakokra tekintettel hogyan biztosította a munkáltatója a heti pihenőnapokat (Szo-V) és esetenként a munkaszüneti napokat (01.01., 03.15., stb….)? Kiadta-e azokat vagy csak egy részüket később (máskor) vagy fizetett?

ÉRDEKES: Munkajog: azonnali hatályú felmondás

Nem értek egyet az „ez ellen nem lehet tenni semmit” álláspontjával, mert Ön

  • nem köteles eltűrni, hogy ne biztosítsa a munkáltatója a törvényi előírásoknak megfelelő munkarendet
  • bejelentheti, érvényesítheti igényét a meg nem fizetett túlmunka (túlóra) ellenértéke, az éjszakai munka ellenértéke, a Szo-V-i munka és a munkaszüneti napon végzett munka ellenértéke iránt
  • igényelheti az ún. szabadságmegváltás összegének kifizetését
  • nem köteles ilyen munkáltatónál dolgozni.

Csak el kell döntenie, közli-e az igényeit a munkáltatójával, vagy beletörődik abba, hogy kihasználják.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel,

dr. Volein István ügyvéd
Onlinejogsebesz.hu