Munkajog: nyugdíjbiztosítás

by | dec 22, 2015 | Karriertanácsok

Munkajog_nyugdijbiztositas_150x150Tisztelt Jogsebész! Kérem segítsen nekem eligazodni a 40. éves munkaviszony ügyében. 1958. áprilisában születtem. A 40. éves szolgálati időmet 2016. április 10-én érném el.

Jelenleg betegállományban vagyok. 2015 március 20-án lesz egy éve, hogy megbetegedtem, tehát márciusban vissza kellene mennem dolgozni, de nem tudom, hogy bírnám-e a munkámat, mert nem vagyok túl jó állapotban, meg vissza vennének-e. Állami cégnél dolgozom köztisztviselői állományban és nem szeretném leszázalékoltatni magam 1 év miatt. Kérdésem, hogy milyen megoldást tudnék eszközölni, hogy nyugdíjas lehessek?

Ha lejár az 1 éves betegállományom, mit tehetek? Köztisztviselőként 12 éve dolgozom. Mennyi felmentési idő jár nekem? Betegállomány esetén mire vagyok jogosult? Szabadság, cafeteria étkezési utalvány, BKV bérlet, MÁV bérlet, stb? 39 éve dolgozom és még sosem kaptam jubileumi jutalmat egyik cégtől sem, pedig nem volt munkaviszony megszakításom, folyamatosan dolgoztam. 2003-ban értem volna el a 25 éves jubileumot, de ekkor váltottam munkahelyet és kerültem állami céghez. Itt nem adtak, mert az előző munkahelyem nem állami volt, ezért még a 25 évest sem kaptam meg. Jogosan?

Köszönöm, ha elolvasta levelemet. Válaszát türelmetlenül várom. Tisztelettel.

2015. 02. 10.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

A nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv a biztosított kérelmére adategyeztetési eljárást folytat le, amelynek keretében a nyugdíjjal kapcsolatos adatok (szolgálati idők, jogosultsági idők, keresetek, stb.) kimutatása szerezhető be. Érdemes lenne a nyugdíjbiztosítónál tájékozódni ebben a kérdésben, és konkrét adatokkal rendelkezni.

ÉRDEKES: Munkajog: lefokozás és munkaviszony megszüntetés

A köztisztviselői jogviszonyával kapcsolatos kérdései a munkaügyi iratok ismeretében válaszolhatók meg pontosan. Célszerű lenne, ha a munkaügyi iratokkal személyesen felkeresne jogász szakembert, és megvizsgálják a felmerült kérdéseket.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel,
dr. Balogh Endre
Onlinejogsebesz.hu

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.