Próbaidő – biztos bizonytalanság

by | márc 6, 2015 | Karriertanácsok

kötélen egyensúlyozó öltönyös férfiHa új munkahelyre érkezünk, a próbaidő bizonytalansága a siker okozta örömöt komolyan beárnyékolhatja. A próbaidő általában 3 hónap, amikor kiderül minden az új kolléga számára a cégről, és persze a cég számára is az újonnan belépő kollégáról.

A hozzám fordulók egy része ebben a bizonytalanságban élve arról számolnak be, hogy csalódtak, hogy nem ezt várták, és jaj, most mi lesz. Ha egy rossz munkahelyről váltott egy újra, akkor különösen fájdalmas lehet, hogy továbbra sem érzi jól magát. Ilyenkor azért van pár olyan megnyugtató momentum, amit érdemes sorravenni, hátha segít a stresszoldásban.

1. Ha téged választottak, az azt jelenti, hogy te feleltél meg nekik a legjobban a jelöltek közül.

Azaz ők már egyszer a legjobbnak, legmegfelelőbbnek gondoltak, nem szívesen változtatnák meg a döntésüket, ha nem muszáj. A bizonytalanság természetes érzés, hiszen idegen emberek között vagy, ismeretlen a helyszín, a munkafolyamatok, mindent meg kell tanulni. Ettől nem kell rosszul érezned magad. Így a kezdeti bizonytalanság okozta lassabb munkavégzés, folyamatos kérdezgetés a kollégáktól természetes. Bele kell jönnöd, és ezt ők is tudják. Ha nem, akkor ott a céggel van komoly baj, nem veled.

2. Ne akarj görcsösen megfelelni!

Ahogy az első pontban írtam, azért választottak téged, mert úgy gondolták, megfelelsz nekik. Ha nem hibázol súlyosan próbaidőben, akkor nem lesz baj. A munkádra koncentrálj, ne arra, hogy vajon mit gondolnak rólad.

3. A munkamorálod meghatározó lesz: ne késs soha, ne keress kifogásokat, ha hibáztál.

A hibákon se aggódj sokat, javítsd ki, mondd meg, hogy legközelebb jobban figyelsz erre, és tényleg legyen úgy. A munkaerő-kiválasztás nekik is sokba kerül (időben, munkában és pénzben is), nem fognak egy olyan hiba miatt kirúgni, amit könnyen helyre lehet hozni.

ÉRDEKES: Visszalépés vagy új lehetőség?

4. Ne próbálkozz!

Sok újonc követi el azt a hibát, hogy egy számára ismeretlen feladatot minden előzetes rutin nélkül megpróbál megoldani. Nem lesz jó, mert sokáig fog tartani, és nem is tudod, mi az igazán jó eredmény. Kérdezni kell, megmondani, hogy ez az első ilyened. Ha tanácsot kérsz a megoldáshoz, és nem kész megoldásért zaklatod a többieket, akkor abból nem lehet baj.

Mit akar látni a munkáltató?

A próbaidő alatti elvárt teljesítményről egyes pozíciókban (tipikusan értékesítésben, vagy válságkezelési feladatokban) már az állásinterjún érdemes megállapodni. De minden pozícióra igaz, hogy alapvetően pár olyan tulajdonságot akar látni a munkáltató, amit újoncként is meg tudsz adni:

  • Képesség arra, hogy a munkakörbe bele tudsz tanulni, el fogod tudni látni a feladatokat
  • A munkád minősége – amit kiadtál a kezedből, az legyen igényes, határidőre elkészült, hibátlan „termék”
  • Hatékonyság: piszmogsz egy feladattal, vagy haladsz előre? Pánikba esel az ismeretlentől, vagy feltalálod magad? (kérdezel, guglizol stb.)
  • Hozzáállás a munkához – lelkesedsz a feladatokért, nekilátsz megcsinálni, vagy halogatsz?
  • Együttműködési készség
  • Figyelem, koncentráltság, pontosság

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.