Referenciát kértek? Jól válaszd meg, kit kérdezzenek meg rólad!

by | márc 27, 2015 | Karriertanácsok

felkiáltójelAz álláskeresés folyamatában az egy célhoz közeli állapot, mikor az állásinterjú után referenciát kérnek a jelölttől: egy-két volt főnököt, kollégát, aki megerősítheti, hogy ő valóban jó munkavállaló.

A referenciaszemély kiválasztása a jelöltként a te feladatod, azt adhatsz meg, akiben biztos lehetsz, hogy jól jellemez majd. Többször láttam már, hogy a referenciaszemély nem erősítette meg igazán, amit a jelöltről szeretett volna megtudni az új munkahely.

Néha a referenciaszemélyen múlik az állás – más referenciája erősebb volt. Ezért érdemes a jelöltnek a referenciaszemélyt felkészíteni az interjúra. Nem elég felhívni, és engedélyt kérni tőle, hogy kiadja a kapcsolati adatait.

Jó ötlet leülni egy kávé mellett és megbeszélni a referenciaszeméllyel az alábbiakat:

– Milyen feladatokról szól az állás, miért jelentkeztél rá?
– Dolgoztatok-e közösen a referenciaszeméllyel hasonló területen, feladatokban? Nem baj, ha nem, de akkor azt kell összegyűjteni, ehhez a munkához milyen készségek kellenek, és azt a benned tapasztalta-e a referenciaszemély? Remélhetőleg igen.
– Egy professzionális referencia-interjún rá fognak kérdezni a referenciaszemélynél a rossz tulajdonságaidra is. Ha tőled már kérdezték ezt állásinterjún, akkor mondd el a referenciaszemélynek, ő hogyan látja ezt, te hogyan látod magad, egyeztessetek erről is.

– Beszéljétek meg, miben kellene fejlődnöd az adott álláshoz, mert ez sokat segíthet a későbbi beilleszkedésben.
Azt se felejtsük el, hogy referenciaszemély nemcsak volt főnök lehet: lehet volt ügyfél, üzleti partner, kolléga, tanár is akár. Lényeg, hogy olyan valaki legyen, akivel huzamosabb ideig dolgoztatok együtt.

ÉRDEKES: Hogyan kérjünk segítséget az ismerőseinktől?

Általánosságban a referencia-interjú kérdéseinek témaköre általában az alábbi pontokban foglalható össze:

1. A munkaviszony dátumát, a pozíció nevét és tartalmát ellenőrizni fogják.
2. Miért hagyta el az adott céget? Ha lenne rá lehetőség, alkalmaznák-e újra? Ha igen, miért, ha nem, miért nem?
3. Hogyan fejlődött az akkori cégnél a jelölt? Volt-e kiemelkedő teljesítménye, tudása, tevékenysége?
4. Multicégeknél és külföldön a jelölt egykori cégénél alkalmazott belépő és kilépő fizetési szintjét is egyeztethetik a referenciaszeméllyel!
5. Milyen felelősségi köre és kötelezettségei voltak a jelöltnek a referenciaszeméllyel közös munkahelyén? Mennyire tett ezeknek eleget?
6. Mik voltak a jelölt erősségei és hiányosságai akkor?
7. Kérhetnek egy konkrét példát a jelölt egy kiemelkedő eredményére.
8. Fontos kérdés lesz, hogy a beilleszkedés az akkori cégénél hogyan ment? Volt-e belépéskor mentora, segítője, mikortól vált önállóvá a cégen belül?

Fontos lesz a referenciaszemély megnyerő személyisége is: valószínűleg telefonos interjú lesz vele, ezért érdemes olyan személyt választani, aki nemcsak megjelenésében, hanem beszédében, szóhasználatában is meggyőző. Ha idegennyelvű referencia-interjúra kell számítani, akkor beszélje jól az adott nyelvet. Tudjon választékosan és diplomatikusan fogalmazni. Kedveljen téged annyira, hogy egy ilyen egyeztető beszélgetésre időt szán, és egy referencia-interjúra is hajlandó kb. 20 percet áldozni.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.