Referenciát kértek? Jól válaszd meg, kit kérdezzenek meg rólad!

by | márc 27, 2015 | Karriertanácsok

felkiáltójelAz álláskeresés folyamatában az egy célhoz közeli állapot, mikor az állásinterjú után referenciát kérnek a jelölttől: egy-két volt főnököt, kollégát, aki megerősítheti, hogy ő valóban jó munkavállaló.

A referenciaszemély kiválasztása a jelöltként a te feladatod, azt adhatsz meg, akiben biztos lehetsz, hogy jól jellemez majd. Többször láttam már, hogy a referenciaszemély nem erősítette meg igazán, amit a jelöltről szeretett volna megtudni az új munkahely.

Néha a referenciaszemélyen múlik az állás – más referenciája erősebb volt. Ezért érdemes a jelöltnek a referenciaszemélyt felkészíteni az interjúra. Nem elég felhívni, és engedélyt kérni tőle, hogy kiadja a kapcsolati adatait.

Jó ötlet leülni egy kávé mellett és megbeszélni a referenciaszeméllyel az alábbiakat:

– Milyen feladatokról szól az állás, miért jelentkeztél rá?
– Dolgoztatok-e közösen a referenciaszeméllyel hasonló területen, feladatokban? Nem baj, ha nem, de akkor azt kell összegyűjteni, ehhez a munkához milyen készségek kellenek, és azt a benned tapasztalta-e a referenciaszemély? Remélhetőleg igen.
– Egy professzionális referencia-interjún rá fognak kérdezni a referenciaszemélynél a rossz tulajdonságaidra is. Ha tőled már kérdezték ezt állásinterjún, akkor mondd el a referenciaszemélynek, ő hogyan látja ezt, te hogyan látod magad, egyeztessetek erről is.

– Beszéljétek meg, miben kellene fejlődnöd az adott álláshoz, mert ez sokat segíthet a későbbi beilleszkedésben.
Azt se felejtsük el, hogy referenciaszemély nemcsak volt főnök lehet: lehet volt ügyfél, üzleti partner, kolléga, tanár is akár. Lényeg, hogy olyan valaki legyen, akivel huzamosabb ideig dolgoztatok együtt.

ÉRDEKES: Hogyan kérjünk segítséget az ismerőseinktől?

Általánosságban a referencia-interjú kérdéseinek témaköre általában az alábbi pontokban foglalható össze:

1. A munkaviszony dátumát, a pozíció nevét és tartalmát ellenőrizni fogják.
2. Miért hagyta el az adott céget? Ha lenne rá lehetőség, alkalmaznák-e újra? Ha igen, miért, ha nem, miért nem?
3. Hogyan fejlődött az akkori cégnél a jelölt? Volt-e kiemelkedő teljesítménye, tudása, tevékenysége?
4. Multicégeknél és külföldön a jelölt egykori cégénél alkalmazott belépő és kilépő fizetési szintjét is egyeztethetik a referenciaszeméllyel!
5. Milyen felelősségi köre és kötelezettségei voltak a jelöltnek a referenciaszeméllyel közös munkahelyén? Mennyire tett ezeknek eleget?
6. Mik voltak a jelölt erősségei és hiányosságai akkor?
7. Kérhetnek egy konkrét példát a jelölt egy kiemelkedő eredményére.
8. Fontos kérdés lesz, hogy a beilleszkedés az akkori cégénél hogyan ment? Volt-e belépéskor mentora, segítője, mikortól vált önállóvá a cégen belül?

Fontos lesz a referenciaszemély megnyerő személyisége is: valószínűleg telefonos interjú lesz vele, ezért érdemes olyan személyt választani, aki nemcsak megjelenésében, hanem beszédében, szóhasználatában is meggyőző. Ha idegennyelvű referencia-interjúra kell számítani, akkor beszélje jól az adott nyelvet. Tudjon választékosan és diplomatikusan fogalmazni. Kedveljen téged annyira, hogy egy ilyen egyeztető beszélgetésre időt szán, és egy referencia-interjúra is hajlandó kb. 20 percet áldozni.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.