Találd meg álmaid állását és soha többé nem kell dolgoznod

by | szept 25, 2015 | Karriertanácsok

Talald-meg-almaid-allasat_150x150„Ha szereted a munkád, soha többé nem kell dolgoznod” – mondta Steve Jobs az Apple egykori vezérigazgatója. Amikor azt csinálod, amit szeretsz és kedved leled benne, akkor nem munkának fogod fel, hanem hobbiként. Általánosságban az emberek többsége nem szereti a munkáját és kedvtelenül jár dolgozni, de miért nem változtat? Talán nincs is elképzelése róla mit is szeretne dolgozni? Lustaság vagy önismeret hiánya?

Milyen tökéletesnek tűnő munka a színészet, a festés, a lakberendezés, vagy a vadászat, az erdő nyugalma. Ezek a munkák sem könnyűek, ugyanolyan stresszesek és fárasztóak, mint bármely más tevékenység, mégis jobb kedvvel, motiváltabban, eredményesen végzik őket, mert megtalálták benne az önkifejezést, a mindennapi örömszerzést.

ÉRDEKES: A mindig sikeres alkalmazott vonásai

Néhány ember azt sem tudja, milyen irányba szeretné folytatni a karrierjét, melyek a hosszú távú tervei. Az idézet alapján olyan egyszerűen hangzik az egész, de persze közel sincs így. A legfontosabb első lépés, hogy pontosan tudjuk mit szeretnénk csinálni? Abban az esetben, ha ez nem így van egy szakértő segítsége is jól jöhet, de van három egyszerű kérdés is, melyekre a válaszok vélhetően adnak némi útmutatást.

  • Mi az amit örömmel, szenvedéllyel csinálsz?
  • Mi az amire áldoznál pénzt?
  • Hogyan töltenéd a mindennapjaidat, ha milliomos lennél?

A válaszok a következő kérdésekre remélhetőleg hasonlítani fognak egymásra és ez jól jellemzi majd, mi az igazi hivatásod. Nem meglepő, hogy ilyenkor a rég elfelejtett gyerekkori álmaink élednek újra.

Azonban, nem egyszerű, csak úgy belevágni, hacsak nem vagy mérhetetlenül gazdag. A legjobb megoldás, ha feltérképezed mások hogyan cselekedtek. Így könnyebben elkészíthető a saját ütemterved.

Mi tart vissza?

A fenti kérdésre a válasz általában a kifogások gyártásával kezdődik. A kudarctól való félelem, a kilépés a komfort zónából nehézkes. De ezeket a kifogásokat is könnyen legyőzheted konkrét célokkal, kemény munkával.

Igazából a döntés meghozatala, hogy küzdj az álom munkáért néha nehezebb, mint annak megvalósítása.

Szívesen váltanál, de nem tudod milyen lehetőségek vannak? Nézz szét naponta frissülő állásajánlataink között! >>

A lényeg, hogy minden csupán hozzáállás kérdése. A világ legjobb munkahelye is lehet szenvedés, ha csak a nehézségekre koncentrálunk, és a világ legrosszabb munkája is lehet kellemes vagy elfogadható, ha megtaláljuk benne az örömünket.