Úgy érzed, veszélyben az állásod? Tippek arra, mit tehetsz ilyenkor

by | júl 31, 2015 | Karriertanácsok

Elbocsátott férfiVannak esetek, amikor érezhető, hogy a meglévő állásod nem biztonságos, véget érhet bármikor. Ennek konkrét jelei is vannak, néha viszont csak vaklárma. Ezért érdemes meggyőződni arról, hogy valóban nem csapnak-e be a megérzéseid.

A biztos rossz is megnyugvást hoz, de a bizonytalanság folyamatos stresszben tart, és végül ez a stressz vezet el majd a rosszabb teljesítményhez, akár a felmondáshoz is, önbeteljesítő jóslatként. Pedig lehet, hogy a félelmed alaptalan.

Ha a céged érezhetően rossz anyagi helyzetbe kerül, ha zsugorodik a piac, ha csökken az ügyfelek száma, akkor a félelmed igazolva látszik. Ilyenkor csakis az álláskeresés segít, amint lehet, vágj bele, de közben a meglévő munkád rendesen végezd el!

blog_reklam

Vannak közvetett jelek, amikre érdemes figyelni:

– Céged álláshirdetést ad fel arra a pozícióra, munkakörre, amiben te is dolgozol. Ha te vagy az egyedüli ilyen ember, akkor lehet, hogy ez bővülést jelez, de lehet, hogy a te helyedre keresnek mást. Ha többen vannak azonos munkakörben, akkor a helyzet nem ennyire egyértelmű, csak az segít, ha tisztázod.

– A főnököd pontos munkafolyamat leírást kér tőled, mit, hogyan csinálsz, kikkel állsz kapcsolatban a napi munka során. Ha ennek nincs egyéb indoka (pl. folyamatok átszervezése, új szoftverek bevezetése), elkezdhetsz aggódni. De az is lehet, hogy csak nem tudsz olyan információkat, amik ezeket indokolják, és a félelmed nem reális.

– Egyes feladataidat lassanként átadják másnak, vagy megkérnek arra, magyarázd el másnak, mit hogyan csinálsz, és/vagy nem hívnak meg olyan megbeszélésekre, amiken régebben részt vettél.

ÉRDEKES:  Megszűnt az állásod? Akkor kaptál egy új lehetőséget!

Mit kell tenned?

Tisztázni a helyzetet. Mielőbb, őszintén. Ne kérj erre előzetesen egy időpontot a főnöködtől, hanem „ugorj be” az irodájába 10-15 percre, kérdezd meg ráér-e most ennyire, ha nem, akkor mikor van negyedórája egy beszélgetésre, mert lenne pár kérdésed a munkáddal kapcsolatban. Csak ennyit mondj a témáról, többet ne. Majd kérdezz rá, miért történnek ezek veled. Mondd el, hogy ezek tipikusan olyan jelek, amik arra utalnak, hogy megválnának tőled. Itt hallgass el, és várd a választ.

1. Lehet, hogy tényleg elbocsátás előtt állsz: ez esetben valószínűleg el fogja mondani, hogy jól érzed. Ne mentegetőzz, bármit is mondd, ne háborodj fel. Kérdezz rá a felmondásod konkrét időpontjára, a terveikre veled kapcsolatban, egyeztess a meglévő feladatokról. Fogadd el, hogy ez megtörtént.

2. Lehet, hogy nem állsz elbocsátás előtt, de a cég aggódik miattad: például, mert kiszivárgott, hogy állást keresel, és a pótlásodra fel akarnak készülni. Ez esetben tisztázzátok, ki mivel elégedetlen, lehet-e ezeken változtatni. Lehet, hogy nagyon egyszerű a megoldás, csak beszélni kell róla.

3. Lehet, hogy semmi okod pánikra! Egy pánikba esett ismerősömnek szintén ezt javasoltam, és ő a főnökétől meglepő választ kapott: új céget akartak építeni abból az üzletágból, amit ő vezetett, és rá gondoltak, mint vezetőre. Ezért vették ki a napi feladatokból, kértek tőle terveket, stratégiákat, leírásokat. Hibáztak, mikor nem osztották meg vele ezt az információt, de nem akarták, hogy a piac is értesüljön a terveikről.

Mindegy, mit válaszol a főnököd, mindegy, hogy a 3 lehetőségből melyik áll fenn. Gondold át a válaszod, ne veszítsd el a fejed. Ha el akarnak bocsátani, készülj fel: keress fel egy ügyvédet, hogy segítsen abban, hogy előnytelen alkuba menj bele. Ha attól tartanak, hogy távozol a cégtől, egyeztess arról, mi kell ahhoz, hogy maradj, és indokold is meg miért járna neked magasabb fizetés, külön iroda, bármilyen olyan újabb juttatás, amit kérsz. Ha az elégedetlenséged nem anyagi természetű, az őszinte kommunikáció fog segíteni leginkább.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.