4 hiba az önéletrajzírásban

by | jan 26, 2015 | Önéletrajz és motivációs levél

önéletrajzAnnak ellenére, hogy számos cikk szól ma már az önéletrajzírásról, a feladat továbbra sem egyszerű.

Időt, ügyességet és türelmet igényel, hogy valóban tükrözze a személyiségünket, értékeinket és felkeltse a munkaadók érdeklődését. Korábban összeszedtünk néhány hasznos tényezőt, amelyet érdemes megfogadni, jelen cikkünkben pedig azokat a tényezőket gyűjtöttük össze, amelyeket érdemes elkerülni.

Betűtípus

Nem sok erőfeszítést igényel, mégis annál nagyobb kárt tud okozni a rossz betűtípus választás. A túl nagy/kicsi betűméret, és az olvashatatlan, vagy oda nem illő (pl. Comic Sans) betűtípussal sokat ronthatunk az esélyeinken. Használjunk az általánosan elfogadott betűtípusokat, mint amilyen a Times New Roman, Arial, Calibri, stb.

Hibás formázás

Manapság már a legtöbb helyen azt halljuk, hogy tűnjünk ki a tömegből és ezért sokan megpróbálnak egyedi önéletrajzot létrehozni, aminek eredménye sokszor egy túlszerkesztett, árnyékolással és oda nem illő motívumokkal gazdagított CV. Éppen ezért azt javasoljuk – hacsak nem egy grafikusi/designer pozícióra pályázunk – inkább kerüljük el ezeket, minimálisan formázzunk és tartsuk szem előtt a legfőbb szempontot, ami az olvashatóság! Mielőtt véglegesítjük, küldjük el e-mailben egy ismerősünknek, hogy megnézzük nem vesznek-, vagy csúszkálnak el benne a tartalmak.

Irreleváns szakmai tapasztalat

A legtöbbünk büszke a szakmai sikereire, ezért szeretünk is mindet feltüntetni az önéletrajzunkban. Az idő előrehaladtával azonban adódik olyan helyzet, amikor néhány korábbi tapasztalatot jobb mellőzni a CV-ből.

Általános szabályként elmondható, hogy az elmúlt 15 év, ami számít. Például, ha egy magasabb, vezetői pozíciót pályázunk meg, akkor nem kell az önéletrajzunkba belevenni a 20 évvel ezelőtti diákmunkákat. Ráadásul az sem jó, ha önéletrajzunk túl hosszú, ezért csak azokat a pozíciókat tüntessük fel, melyek relevánsak a megpályázni kívánt állás szempontjából.

Hosszúság

Sok helyen eltérő javaslatokat találhatunk arra vonatkozóan, hogy hány oldalas legyen a CV. Az általános nézet szerint, ha minden 10 évre egy oldalt szánunk, akkor nem hibázunk!

Reméljük, hogy a fentiekkel hozzásegítjük olvasóinkat a sikeres álláskereséshez!

CV feltöltés gomb

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.