5 hiba, ami tönkreteheti az életrajzodat

by | okt 19, 2015 | Önéletrajz és motivációs levél

5-hiba-amely-tonkreteheti-az-oneletrajzodat_150x150Tudnod kell amikor életrajzot írsz, hogy a HR-esek általában 1-2 percet szánnak majd az életrajzodra. Ennyi időd van arra, hogy egy alkalmas jelölt benyomását keltsd.

Minden felesleges adat és információ csak nehezíti a kiválasztást végző szakember dolgát abban, hogy megismerje az értékeidet. Ezért ezeket a hibákat mindenképpen kerüld el:

1. Konkrétumok nélkül, általánosságban írsz a korábbi feladataidról

A munkáltatók nem a korábbi munkaköri leírásodra kíváncsiak! Azt akarják tudni, hogy a készségeid és tapasztalatod révén mennyi értéket hoztál létre és bevételt termeltél a szakmai múltadban.

ÉRDEKES: 10 dolog, amivel elronthatsz egy motivációs levelet

2. Az adott állás szempontjából lényegtelen szakmai tapasztalat tüntetsz fel

Minden egyes mondatodból annak kell kiderülnie, hogy maximálisan alkalmas vagy az adott feladat ellátására. Ha könyvvizsgálói állásra jelentkezel, ne pocsékolj helyet arra, hogy leírd, felszolgálóként dolgoztál a főiskolás éveid során.

3. Felesleges személyes információkat sorolsz fel

Ne pazarolj helyet a következő adatokra: magasság, súly, születési hely, vallás és születési idő. Sajnos még mindig találkozom olyan életrajzokkal, amelyek feltüntetik ezeket az információkat. Koncentrálj a szakmai tényekre. A munkáltató szemében nem leszel értékesebb jelölt attól, hogy tudja, 82 kg a súlyod és Miskolcon születtél.

4. Az adott állás szempontjából lényegtelen hobbikat/érdeklődési köröket tüntetsz fel.

Még mindig nagyon sokan írják le szabadidős tevékenységüket az életrajzba.
Ha ez képet ad a jellemedről és a kitartásodról – például egy sportversenyen elért siker -, vagy szakmailag releváns, akkor lehet rá helyet áldozni. De a színház/mozi/olvasás triót felejtsd el.

blog_reklam

5. Okokat sorolsz fel, amiért otthagytad a korábbi munkahelyedet

Semmi szükség arra, hogy elmagyarázd a karrierépítésed állomásait. Ha a munkáltatót érdekli a szakmai múltad, akkor majd az állásinterjún rákérdez.

Ne feledd: az önéletrajzod egyetlen célja, hogy képet tudjanak alkotni a szakmai múltadról, értékes jelöltnek tartsanak téged, és ezért behívjanak az állásinterjúra. Minden olyan információ az önéletrajzban, ami nem segíti elő ennek a célnak az elérését, az hátráltat és akadályoz!

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.