Cover Letter: a legsúlyosabb hibák

by | máj 28, 2015 | Önéletrajz és motivációs levél

Cover-Letter-Legsulyosabb-hibak_150x150A cover letter, azaz a motivációs levél talán a legelső forrás, ahol a munkaadók képet alkothatnak a jelölt személyiségéről. Egy jól megírt cover letter bizonyíthatja, hogy jól fogalmazol írásban, rendelkezel a munkához nélkülözhetetlenül szükséges készségekkel és hogy érdemes lesz behívni téged egy interjúra. Ugyanakkor egy rossz, hibáktól hemzsegő cover letter tönkre is tehet mindent.

1. Helyesírási hibák

Szinte érthetetlen, de a mai napig találkozom helyesírási hibákkal. Ez 2 nagyon súlyos hiányosságot árul el rólad: egyrészt azt sem tudod, hogy hol kell beállítani a spell check-et a számítógépen, és hogy nem tudsz helyesen írni angol nyelven! Mielőtt elküldöd a levelet, olvasd el még egyszer friss szemmel, és győződj meg róla, hogy nincsenek benne helyesírási hibák.

2. A levél túl általános

Ez a leggyakoribb hiba! Ha általánosságban bemutatod magad és aztán elküldöd a levelet 20-40 különböző helyre, akkor ne várd, hogy jó két kézzel kapnak majd utánad. A munkát be kell fektetni, vagyis a levelet rá kell szabni az adott kiírásra. Semmiképp ne felejtsd el megemlíteni az pozíciót, amire pályázol a levél bevezető részében. Ezután – sok példával – bizonyítsd, hogy rendelkezel a munkához szükséges készségekkel (skills).

ÉRDEKES: Mi az alapvető különbség a CV és a Cover Letter között?

3. Hibásak az adatok

Meglepő, hogy milyen gyakran nem a megfelelő személy és/vagy cég szerepel a bevezető részben. Ez akkor fordul elő, amikor a jelölt nem 1-2, hanem 30-40 cégnek küldi el a jelentkezését. Ahogy korábban már írtam, még egyszer, friss szemmel nézz át mindent, mielőtt elküldöd a levelet.

4. Hibás a megszólítás

Mindenképp kerüld el az ódivatú ’Dear Sir or Madam,’ megszólítást! Első körben próbáld megtalálni azt a személyt, akinek címezned kell a levelet (’Dear Mr Smith,) Ha csak egy email cím van megadva, akkor egy adott pozíciót írj a megszólításba (pl.: ’Dear HR Manager,’)

5. A levél túl rövid

Ha a leveled túl rövid – csak fél oldal -, akkor azt a téves üzenetet küldheted a munkáltató felé, hogy nem érdekel téged igazán az adott pozíció. Sőt, elmulasztasz egy kiváló lehetőséget arra, hogy bizalmat és egy professzionális képet építs magadról.

 6. A levél túl hosszú

Egy túl hosszú, 2-3 oldalas levelet nem fognak alaposan végigolvasni. Sajnos az is valószínű, hogy a legfontosabb részeket egyszerűen átugorják. Ugyanez történik akkor, ha egy bekezdés túl sűrű. Írj 3-5 bekezdést, egyenként 5-6 sorral.

7. Nem írsz konkrét példákat

Ha csak pusztán leírod a készségeidet, az valószínűleg nem győzi meg a munkáltatót arról, hogy alkalmas lehetsz az adott állás betöltésére. Írd le konkrétan hogy milyen kézzelfogható eredménnyel járt a készségeid használata korábban vagy az előző munkahelyeden. Például ahelyett, hogy azt írnád ’I possess good communication skills’, írd azt, hogy ’As the sole Hungarian speaker I acted as spokesperson for our group, organizing bookings and negotiating the itinerary’.

 Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.