Mi az alapvető különbség a CV és a Cover Letter között?

by | máj 22, 2015 | Önéletrajz és motivációs levél

Mi-a-kulonbseg-CV-es-Cover-letter_150x150Minden pozíció elnyerése az ütés CV és cover letter, azaz motivációs levél megírásával kezdődik.

Sajnos sok álláskereső a mai napig szimplán csak bemásolja az életrajzi adatait a cover letter-be, aztán ezt a 2 dokumentumot elküldi 40-50 helyre, és csodálkozik, hogy miért nem hívják be az állásinterjúkra. Mi a fő különbség? Kezdjük az alapoktól!

A CV egy 1, maximum 2 oldalas dokumentum, ami a tanulmányi és szakmai történetedet írja le vázlatosan, strukturáltan és kronológiai sorrendben. Minden lényeges információt tartalmaz a múltaddal kapcsolatban. Megmutatja, hogy hol lehet téged elérni (Personal details), milyen főiskolákon/egyetemeken végeztél (Education and qualifications), hol dolgoztál eddig (Work experience), milyen számítástechnikai és nyelvi kompetenciákkal (Skills) rendelkezel. A tanulmányokat és a munkahelyi tapasztalatot tárgyaló rész a legfontosabb. Ezeket a lehető legrészletesebben dolgozd ki.

ÉRDEKES: 10 angol ige, ami mindenképp szerepeljen az életrajzodban

A cover letter ezzel szemben valóban a levél formátumot követi. Van egy bevezető része (Opening), 3-4 tömör bekezdés (Main body) és egy lezáró rész (Closing) a végén. A motivációs levél az önéletrajzhoz képest sokkal célzottabb. Ebben a dokumentumban maximum 1 oldalon bebizonyítod, elmagyarázod és kiemeled, hogy rendelkezel azokkal a képességekkel, amelyek a kiírásban szerepelnek. A cover letter lényegesen szubjektívebb információt tartalmaz, mint az önéletrajz. Ebben írod le, hogy miért érdekel téged a konkrét pozíció, milyen értékekkel és motivációval rendelkezel, és hogy az adott cég miért lehet vonzó a számodra. A levél segít a munkáltatónak abban, hogy jobban értelmezze a szakmai múltadat, és hogy megismerjen téged. A cover letter-t – és ezt nem győzöm elégszer hangsúlyozni – minden egyes alkalommal szinte rá kell szabni az adott hirdetésre.
Ne akard megspórolni ezt a munkát, mert máskülönben nem lesz eredménye.

Nagyon leegyszerűsítve a CV a what, when és how,
a cover letter pedig a why kérdésre ad választ.

A CV és a cover letter önmagában nem fog állást szerezni neked! A CV tartalmazza a szakmai tényeket, a cover letter pedig „eladja” a képességeidet a jövőbeni munkáltatódnak.

A 2 dokumentum nem helyettesíti, hanem kiegészíti egymást. A fő cél, hogy meggyőzd a lehetséges jövőbeni munkáltatódat, érdemes időt szakítani rád és behívni téged egy állásinterjúra, mert végül te lehetsz a győztes pályázó.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.