Mi az alapvető különbség a CV és a Cover Letter között?

by | máj 22, 2015 | Önéletrajz és motivációs levél

Mi-a-kulonbseg-CV-es-Cover-letter_150x150Minden pozíció elnyerése az ütés CV és cover letter, azaz motivációs levél megírásával kezdődik.

Sajnos sok álláskereső a mai napig szimplán csak bemásolja az életrajzi adatait a cover letter-be, aztán ezt a 2 dokumentumot elküldi 40-50 helyre, és csodálkozik, hogy miért nem hívják be az állásinterjúkra. Mi a fő különbség? Kezdjük az alapoktól!

A CV egy 1, maximum 2 oldalas dokumentum, ami a tanulmányi és szakmai történetedet írja le vázlatosan, strukturáltan és kronológiai sorrendben. Minden lényeges információt tartalmaz a múltaddal kapcsolatban. Megmutatja, hogy hol lehet téged elérni (Personal details), milyen főiskolákon/egyetemeken végeztél (Education and qualifications), hol dolgoztál eddig (Work experience), milyen számítástechnikai és nyelvi kompetenciákkal (Skills) rendelkezel. A tanulmányokat és a munkahelyi tapasztalatot tárgyaló rész a legfontosabb. Ezeket a lehető legrészletesebben dolgozd ki.

ÉRDEKES: 10 angol ige, ami mindenképp szerepeljen az életrajzodban

A cover letter ezzel szemben valóban a levél formátumot követi. Van egy bevezető része (Opening), 3-4 tömör bekezdés (Main body) és egy lezáró rész (Closing) a végén. A motivációs levél az önéletrajzhoz képest sokkal célzottabb. Ebben a dokumentumban maximum 1 oldalon bebizonyítod, elmagyarázod és kiemeled, hogy rendelkezel azokkal a képességekkel, amelyek a kiírásban szerepelnek. A cover letter lényegesen szubjektívebb információt tartalmaz, mint az önéletrajz. Ebben írod le, hogy miért érdekel téged a konkrét pozíció, milyen értékekkel és motivációval rendelkezel, és hogy az adott cég miért lehet vonzó a számodra. A levél segít a munkáltatónak abban, hogy jobban értelmezze a szakmai múltadat, és hogy megismerjen téged. A cover letter-t – és ezt nem győzöm elégszer hangsúlyozni – minden egyes alkalommal szinte rá kell szabni az adott hirdetésre.
Ne akard megspórolni ezt a munkát, mert máskülönben nem lesz eredménye.

Nagyon leegyszerűsítve a CV a what, when és how,
a cover letter pedig a why kérdésre ad választ.

A CV és a cover letter önmagában nem fog állást szerezni neked! A CV tartalmazza a szakmai tényeket, a cover letter pedig „eladja” a képességeidet a jövőbeni munkáltatódnak.

A 2 dokumentum nem helyettesíti, hanem kiegészíti egymást. A fő cél, hogy meggyőzd a lehetséges jövőbeni munkáltatódat, érdemes időt szakítani rád és behívni téged egy állásinterjúra, mert végül te lehetsz a győztes pályázó.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner