Álláskeresés lépésről lépésre

by | márc 17, 2016 | Álláskeresési tippek

Allaskereses-lepesrol-lepesre_150x150Az álláskeresők a munkahelyüket elvesztve vagy abból kiábrándulva többnyire pánikszerűen, esetlegesen állnak neki állást keresni. Talán elolvasnak jó pár cikket a témában, és belevágnak.

Objektíven nézve pedig kaotikus, kapkodó, kétségbeesett próbálkozássá válik mindez, ha nem tervezzük meg, és nem lépésről lépésre haladunk. A megfontolt, átgondolt álláskeresés még akkor is gyorsabban és jobb eredményt hoz, ha első pillantásra lassabbnak tűnik.

1. Célkitűzések

Amikor arra az elhatározásra jutunk, hogy állást keresünk, egyáltalán nem biztos, hogy a jelenlegihez, legutóbbihoz hasonlót kell keresni. Mihez értesz még? Volt-e olyan specifikus feladatod a legutóbbi munkádban, ami máshol akár önálló pozíciót jelenthet? Tudnál-e magasabb pozíciót betölteni, hajlandó vagy-e alacsonyabbat vállalni, mint eddig?

ÉRDEKES: Tedd félre az előítéleteidet álláskeresőként is!

2. Specifikus önéletrajz

Ha fentieket eldöntötted, akkor kezdhetsz bele egy alap önéletrajz megírásába. Vagy akár többféle alapot készíthetsz, de kétféle, maximum háromféle verzió legyen, több semmiképp. Fontos tudatában lenni annak, hogy az önéletrajz nem álláshoz juttat, hanem az a célja, hogy megragadja a leendő munkáltató figyelmét, és meghívjanak állásinterjúra általa.

3. Segítségkérés ismerősöktől

A kitűzött céljaidnak megfelelően az ismerősi körödet is oszd fel: ki tudhat olyan nyitott pozícióról, ami feljebblépést jelentene, ami iparágon belül van, vagy éppen kívül? Ki tudhat olyan munkáról, ami ugyan nem szakmai perspektívát jelent számodra, de gyorsan el tudsz helyezkedni benne, és jövedelmet biztosít? Ennek megfelelően mindenkitől olyan segítséget kérj, amilyet jó eséllyel tud adni.

4. Regisztrálás internetes állásportálokra

Most, hogy az ismerőseid is tudnak róla, hogy állást keresel, a következő csatorna ez lehet. Egy-egy regisztráció eltarthat órákig is, de ne sajnáld rá az időt. Ezt csak egyszer kell megcsinálni, légy alapos.

Légy elérhető a munkaadók számára, töltsd fel önéletrajzodat! 

5. Jelentkezés álláshirdetésekre

Az előző lépések több napot is igénybe vehetnek, de ennek a lépésnek az előkészítéseként is működnek. Már kapod a neked személyre szabottan válogatott álláshirdetéseket emailben, hírlevélben, mert ez az állásportálok alapszolgáltatása. Már van olyan önéletrajzod, amit az adott álláshirdetésekhez igazíthatsz. Álláshirdetéseket persze nemcsak az állásportálokon találhatsz, keress szerte a neten, keresd fel a neked szimpatikus cégek honlapjának karrierrovatát is.

6. Türelem

Az álláskeresés sajnos egy kudarcokkal teli, nehéz munka, erre pedig lélekben fel kell készülni. Kitartóan, folyamatosan kell beadni álláspályázatokat, járni állásinterjúkra, amíg az új munkaszerződést meg nem kötöd.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.