Álláskeresés pályaújrakezdőknek

by | nov 17, 2016 | Álláskeresési tippek

Allaskereses.palyaujrakezdoknek_150x150A pályaújrakezdő egy nemrég megjelent fogalom az álláskeresők egy speciális típusára. Azokra, akik a szakmájukat valamiért hosszabb időre elhagyták.

Tipikusan a GYED-ről, GYES-ről visszatérők státusza ez, de több évet külföldön töltők, esetleg családi okok miatt kimaradt hosszabb időszak mind ebbe a státuszba helyezi az álláskeresőt. Természetesen az álláskeresésben kíván néhány speciális lépést ez a speciális élethelyzet.

Sokszor előfordul, hogy ahová vissza szeretne térni az álláskereső, az már nem létezik: a cég megszűnt, a szakma annyit fejlődött, hogy a tudása megkopottnak tűnik több év kihagyás után. A cégek megszűnése és újak alakulása természetes folyamat, és álláskeresőként nem tehetünk ellene semmit, így arra kell koncentrálni, hogy a más cégeket győzzön meg alkalmasságáról. Ennek legfontosabb lépései:

ÉRDEKES: Ingyenes készségfejlesztési módszerek álláskereséskor

1. Szakmai tudás frissítése

A szakmai olvasottság szerepeltetése az önéletrajzban ebben a helyzetben szinte kötelező. A szakmai újdonságokat hírlevelekből, online kurzusokból, online szakmai csoportok életéből (Facebook, még inkább Linkedin), interneten található szakmai anyagokból nagyrészt pótolni lehet. Hogy honnan és mit pótoltál, az legyen benne az önéletrajzodban, egy külön erre a célra létrehozott „részvétel szakmai közösségben” vagy hasonló fejezetcím alatt. Az online kurzusokat szintén fel lehet itt sorolni.

2. Érvelj a munkahelyi tapasztalatoddal!

Egy pályakezdőhöz képest egy pályaújrakezdőnek van munkahelyi tapasztalata, ami nem egyenlő a munkatapasztalattal. A munkahelyi tapasztalat azt jelenti, hogy volt már munkahelye, ahová minden reggel időben be kellett érnie, voltak kollégái, akikhez alkalmazkodni kellett, együttműködni kellett velük, volt főnöke, esetleg beosztottjai. Be kellett tartatni céges szabályokat, elfogadni a cégkultúrát, munkában a határidőkre, pontosságra ügyelni. Ez mind olyasmi, amit nem lehet elfelejteni, így az önéletrajzban, motivációs levélben ezt is ki kell fejteni: olyan személyiség vagy, aki ezeket mind megtapasztalta, érti, tudja, és így a „visszarázódás” sem lesz gond.

3. Szakmai kapcsolatrendszer frissítése

A szakmától távol a szakmai kapcsolatok megkopnak, de az 1-es pontban említett szakmai tudásanyag frissítésekor a kapcsolatok is újra tudnak épülni. Ezeket még tudatosabban „használva”, lehet segítséget kérni az álláskereséshez a szakma jelenleg aktív tagjaitól. (Ne feledd: a segítség kölcsönös! Mindig biztosítsd a segítőidet arról, hogy ha nekik van segítségre szükségük, te is megpróbálsz tenni értük).

4. Alább kell adni…

Nagy hátránya a szakmai visszaesésnek, hogy esetleg alacsonyabb pozícióban nyílik csak lehetőség a visszatérésre, mint amit valaha otthagytál. Ez sajnos alacsonyabb fizetéssel is járhat, de mielőtt nemet mondasz, mérlegelj! Meddig tarthat ez az állapot, mikor lesz lehetőséged feljebb lépni, mennyi idő alatt válik rutinná az új tudásanyagod? Lehet, hogy egy-másfél év után újra feljebb léphetsz, akár egy újabb álláskereséssel? Valószínűleg így lesz. Ezért érdemesebb egy alacsonyabb szintű szakmai munkát elvállalni, mint várni a megfelelő szintű ajánlatra: egy jobb ajánlatért bármikor válthatsz a gyengébb pozícióból, de az, hogy munkanélküliként vársz a jó ajánlatra, tartós munkanélkülivé tehet, ami talán rosszabb helyzetbe sodor, mint a pályaújrakezdő státuszod. Érdemes tudatosítani magadban: egy gyengébb pozíció sem egy életre szól, és egy előnye biztosan van: addig is a szakmában dolgozol, szakmai kapcsolatokat építhetsz, és bizonyára a szakmai köreidnek gyorsan fel fog tűnni: többre vagy képes, és ezt egy előléptetésnél, vagy egy állásajánlatnál is elismerik majd.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.