Állást keresni országszerte

by | júl 21, 2016 | Álláskeresési tippek

Allast-keresni-orszagszerte_150x150Ha elhatároztad, hogy akár költöznél is egy jó állásért, el is lehet kezdeni keresni ilyet. A távolság rejteget meglepetéseket és kihívásokat, ezért érdemes megtervezni mindent, amit lehet.

Nem itt, de akkor hol?

Az egyes szakmák regionálisan is lehetnek jellemzően keresettek, pl. idegenforgalomra vagy épp gépgyártásra épülő szakmák jól meghatározható magyarországi régiókhoz köthetők. Ha ilyen szakterületen keresel állást, ezeket a területeket kell behatárolnod, és eldöntened, arrafelé költöznél-e. Ha több régió is szóbajöhet, mérd fel, hol lenne könnyebb dolgod. Pl. Van-e ott rokon, ismerős, aki átmeneti szállást tud adni 1-1 éjszakára, ha állásinterjúra mész? Könnyen oda tudsz-e jutni busszal, vonattal, autóval akár? Ezeket a régiókat érdemes előresorolni a szóbajöhető állásoknál. Amíg utazni kell, ez fontos szempont, ha majd ott megveted a lábad (találtál állást, odaköltözöl), más szempontok lesznek fontosak. Nézz utána, van-e állami támogatás a távoli munkába állásra esetedben, és milyen feltételekkel.

Érdemes odaköltözni?

Az nem elég, ha állás lenne ott, fel kell mérned, mire van még szükséged. Van-e pl. olyan speciális szakorvosra szükséged, ami esetleg ott nincs? Akkor ez a város mégsem lesz jó… Ha családdal költözöl, van-e a gyermekednek megfelelő óvoda, bölcsőde? Milyen álláslehetőségei vannak ott a párodnak? Ennek nézz utána legalább állásportálokon. Sőt, a legérdekesebb szempont, amivel találkoztam álláskeresőket segítve: egy adott falu azért nem felelt meg költözésre az álláskeresőnek, mert nem volt felekezetének megfelelő templom, csak 2 faluval távolabb. Tehát mindent vegyél figyelembe, ami fontos neked, bármilyen apróságnak tűnik is most!

ÉRDEKES: Költözés egy állásért

Hogyan keressünk állást a távolból?

Ha a fentieket felmérted, jöhet az érdemi álláskeresés. Az álláskereső portálok többségén lehet régióra szűrni az állásajánlatokat, eszerint a szokásos módon, testreszabott pályázati anyaggal pályázhatsz.

Az önéletrajz ne tartalmazza legalább az utolsó munkahelyed címét, a lakcímed se legyen benne semmiképp a pályázati anyagban. Ne utalj regionális témákra a munkatapasztalati leírásaidban sem. A tapasztalataid általános jellegére koncentrálj, olyasmikre, amik minden régióban hasznosak. Amikor állásinterjúra hívnak, olyan időpontban állapodj meg, amit biztosan tartani tudsz (reggeli időpont helyett kora délelőtti, és akkor még a hazaút sem nyúlik késő éjszakába).

Közvetlenül a régió kiszemelt cégeihez is érdemes pályázni, kicsit másféle anyaggal. Itt a motivációs levélben érdemes lehet megemlíteni, hogy az adott régióba szeretnél költözni, és arról érdeklődni, hogy a szakmai tudásod alapján van-e számodra megfelelő állás. Egy ilyen álláspályázati anyagban fel kell sorolnod többféle kompetenciát, és azt is nagyon pontosan, hogy milyen állások érdekelnek. Látniuk kell, mi jöhet szóba nálad, mert ők maguk nem tudják kitalálni, hogy mit fogadnál el.

Interneten elérhető az összes munkaügyi központ, akár ezek ajánlatai is. Érdemes őket is felkeresni, hátha a helyi nagyobb cégek náluk keresnek munkavállalót. A módszer itt is ugyanaz, mint a közvetlen céges jelentkezésnél: érdeklődj, hogy költözés esetén milyen lehetőségeid lennének szerintük. Ők ismerik azokat a helyi sajátosságokat is, amikhez más forrásból nem találhatsz információt.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.