Az OKJ-képzés is megkönnyíti az álláskeresést!

by | júl 28, 2016 | Álláskeresési tippek

Az.OKJs.kepzes_150x150Az OKJ-s képzést általában lebecsülik a köztudatban, pedig sok előnye van. Az egyik az, hogy az önéletrajzban azt mutatja, hogy az álláskereső folyamatosan képzi magát.

Látszik, hogy követi a szakma fejlődését. Természetesen követheti szakmai anyagok rendszeres olvasásával is, de akkor ez legyen az önéletrajzban. További előnyei is vannak, amik állásinterjún is jó érvet adnak: A felnőttképzésről elmondható, hogy amit ott tanultál, azt nagyon megtanultad, mert valamiért érdekedben állt. Nem csak muszáj volt, mint az iskolában, ezt te választottad, tudatosan. Ráadásul, mivel egy felnőttnek „több esze van” ahhoz, hogy megértse, mit miért fontos megtanulni, biztosan stabil tudásra tettél így szert. Ezt pedig a CV-t olvasók is tudják, épp ezért – ugyan nem egyenértékű egy főiskolai vagy egyetemi diplomával egy OKJ-s képzés – az értéke vitathatatlan.

Rendszerezi, kiegészíti a meglévő munkatapasztalatokat

Az állásinterjúk szakmai beszélgetései időnként nagy csalódást okoznak mind a munkáltatónak, mind az álláskeresőnek: ott derül ki, hogy sokat tudsz a szakmádról, de csak arról a szűk területről, amit naponta csináltál. Az adott cégnek pedig más kell, de a tárgyi tudásod a szakterületeden kívül eső részeken megkopott – ugyan gyorsan fel tudnád frissíteni, de ezt az állásinterjún már nem hiszik el neked, ha nem tudsz válaszolni szakmai kérdésekre.

Még ennél is rosszabb helyzet, hogy ha a munkáid során szerezted a tudásod, és rendszerezve sohasem tanultad, csak belecsöppentél. Jól dolgoztál, mert az adott részre az előző munkahelyeiden jól megtanítottak, kiképeztek, de ez egy cégspecifikus tudás maradt. Ezért is érdemes lehet valamilyen szakterületedhez kapcsolódó képzésben részt venni: a tárgyi tudás bővítésének előnyei vitathatatlanok. Ha az eddigi munkatapasztalataid olyan területre sodortak, ahol egy szakmát „csinálva” sajátítottál el, elengedhetetlen kiegészíteni azt a teljes szakterület alapismereteivel legalább.

ÉRDEKES: Hatékony módszerek, amivel felújíthatod passzív nyelvtudásod

Segíti a specializálódást

Akinek a fentiekkel ellenkező problémája akad, miszerint széleskörű, de felületes a tudása, egy OKJ-s képzés viszonylag gyorsan segíthet egy-egy részterület elmélyítésében. Innentől nem „egy kicsit értek mindenhez” hozzáállással vagy kénytelen állásokra jelentkezni, hanem „ehhez nagyon értek” és „jó rálátásom van a szakterületre” attitűddel indulhatsz az álláskeresésnek. Tipikus példa erre, mikor az irodai asszisztensek így mélyülnek el annak az osztálynak a szakterületében, ahol dolgoznak. Így lesz pl. a pénzügyi igazgató asszisztenséből pár év alatt pénzügyi ügyintéző, még később szakértő.

Pályakezdőknek

Amikor először pályaválasztás előtt állunk, 14 évesen döntünk a szakmai életünkről, ami abszurd helyzeteket idézhet elő sok esetben. Csak kevesen tudják biztosan ebben a korban, milyen munkát szeretnének végezni egész életükben. Így egy gimnáziumi érettségi és esetleg egy sikertelen felsőfokú felvételi után az OKJ-s képzés jó lehetőséget ad arra, hogy egy-egy szakterületet jobban megismerj. A következő felvételire készülés mellett egy tanfolyami képzés mindenképpen hasznos lehet. Ugyanakkor az OKJ-s képzés keretében elsajátított tudás meghozhatja a kedved egy komolyabb végzettség megszerzéséhez is egy adott témában, és jobban belelátva a témába, talán meg is változtatja továbbtanulási elképzeléseidet.

Karrierváltóknak

Aki mögött már sokéves, akár évtizedes karrier áll, és most mégis valami másba kezdene, az OKJ-s képzések ideálisak. Nemcsak a megszerezhető tárgyi tudás, de esetleges szakmai kapcsolatok, tanfolyami társak, előadók megismerésével kialakulhat egy olyan kapcsolatrendszer, ami az új karrieredet kapcsolati tőkével segíti.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.