Ha fontos a havi fix…

by | dec 21, 2016 | Álláskeresési tippek

Ha.fontos.a.havi.fix_150x150Van az a helyzet, amikor mindegy milyen munkából, de fontos, hogy legyen bevétel, ez az álláskeresés elsődleges célja. Ez egy nagy teher lelkileg, és csak a racionális számítás lesz az, ami miatt mégis helyes, ha ilyen irányba indul el egy álláskereső.

Aki ilyen helyzetbe kerül, azt egyik sokk éri a másik után az álláskeresés során: az alacsony fizetés, a számára szokatlan munkakörülmények és ajánlatok mind ellenállást váltanak ki belőle. Sokan inkább mégsem fognak bele ilyen állásba, mindaddig, amíg a tartalékaik kitartanak.

Ez a stratégia általában nem vezet sikerre, ha már felélted a tartalékaidat, akkor nagyon kiszolgáltatott helyzetbe kerülsz, ide pedig nem szabadna eljutni. A „rossz” állás lehet képzettségednél, eddigi pozícióidnál alacsonyabb, akár betanított munka, vagy fizikai. Ettől persze ezek nem „rossz” állások, csak neked rosszak. De meg kell látni ezek előnyeit, és a magad javára fordítani. A „bármit elvállalok, csak legyen bevétel” álláskeresési stratégia része, hogy az ilyen állásban nem szabad bennragadni. Ez pedig csak úgy fog sikerülni, ha a tartalékaidat nem élted fel teljesen.

ÉRDEKES: Ide biztos nem mennék dolgozni!

A „rossz állások” jó oldala

1. Műszakos munkarend

Irodai dolgozók számára szokatlan lehet, hogy 2-3 műszakban kell dolgozni, kényelmetlen is a koránkeléssel, késői hazaérkezéssel, akár hétvégi munkákkal, éjszakázással. Az álláskeresés szempontjából viszont van egy hatalmas előnye: ilyen állás mellett gond nélkül járhatsz állásinterjúra, munkaidőben. Délelőttösként délután, délutánosként reggel.

2. Hosszú próbaidő

Nem tűnik túl jónak egy akár féléves próbaidős kilátás, amikor minden bizonytalan, amikor máról holnapra joga van megválni tőled a munkáltatónak, indoklás – és gyakorlatilag jogorvoslati lehetőség – nélkül. Mégis, ennek a helyzetnek is van egy nagy előnye, hogy próbaidőben te is bármikor kiléphetsz, így ha megérkezik az álomállás, akkor 2-3 napon belül tudsz is kezdeni. Ez bizony versenyelőnyt jelent számodra ott, ahol hirtelen kell az új kolléga.

3. Előny, ha közel van

Miután anyagi lehetőségeid korlátozottak, ha már nem szakmai állásban gondolkodsz, érdemes az otthonodhoz minél közelebbi munkahelyet választani. Ezzel mind időben, mind anyagiakban előnyre teszel szert: az utazási költséged alacsony, vagy egyáltalán nincs, az utazási időd pedig minimális.

4. A rossz állás motiváció is

A legtöbb álláskereső először elkeseredik, amikor beáll egy alacsonyabb szintű munkát végezni, de ez viszonylag gyorsan megváltozik: jobbat akar, és ha hisz is abban, tesz is azért, hogy jobb állása legyen, akkor sikeres lesz az álláskeresése.

Ne éld fel a tartalékaidat!

Sokan gondolják úgy, hogy a tartalékaidból élnek addig, amíg jó állást nem találnak. Ez azonban a legtöbb esetben nem működik, a tartalékok mindig gyorsabban apadnak, mint tervezik. Így a fogyó tartalék egyre nagyobb nyomást jelent, és így egyre nehezebben fog az álláskereső az érdekeiért kiállni egy állásinterjún. Így elkövetheti azt a hibát, hogy ugyan szakmai, de rosszul fizető, rossz körülményeket biztosító állást talál, amibe sokkal könnyebb beleragadni, mint egy nem szakmai állásba. Praktikusabb, ha egy alacsonyabban fizető állást vállal azonnal, és a tartalékaiból kiegészíti a havi költségvetéséhez hiányzó összeget. A tartalékok így is apadni fognak, de lassabban, és az álláskereséshez még így is biztonságosabbak a körülmények.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.