Ha későn indul a karriered

by | szept 29, 2016 | Álláskeresési tippek

Ha.keson.indul.a.karriered_150x150Van olyan élethelyzet, amikor karrierépítés helyett más tölti ki a napjainkat.  Az iskolák elvégzése után, vagy még közben, történik valami, ami miatt más irányt vehet az életed. 

Betegség, betegápolás, balesetből felépülés például. De lehet ez örömteli esemény is, pl. gyermekek érkezése, vagy csak hosszas külföldi tartózkodás.  Így fordulhat elő, hogy néhányan bőven a harmincas éveikben járnak, mire elkezdik szakmai életüket.  Gyakornoki lehetőséget nem tudnak így kihasználni, egyből az „éles” munkaerőpiacra kerülnek.

Az álláskeresői problémák közül az életkori diszkrimináció, a szakmai tapasztalat hiánya kerül elő, már az álláspályázatban is ezeket kell kezelni.

Az önéletrajzban a kompetenciákra, tanult tárgyakra kell helyezni a hangsúlyt, és a tudásod akár csak szakmai anyagok olvasgatásával, akár szakmai közösségek keresésével fel is kell frissíteni.  Ezt már az önéletrajzban is jelezni kell.  A szakmai olvasottság, a szakmai kapcsolatrendszer az álláskeresés teljes folyamatában fontos lesz. Az önéletrajz vázlata tehát ilyen legyen ebben az esetben: név, elérhetőségek, tanulmányok, kiemelve azokat a tanult tárgyakat, amik az épp megpályázott álláshoz fontosak.

Nyelvtudásod a következő fejezet, ezt tedd aktívvá, mert időnként a szakmai tapasztalat elé helyezik a magabiztos nyelvtudást a munkáltatók.  Ha a szakmai alapjaid is erősek, a tapasztalat hiánya máris nem akkora probléma.

ÉRDEKES: Hogyan tárgyalj az állásinterjún nőként, anyaként?

Most következik tehát a „Szakmai kompetenciák” fejezetcím alatt a szakmai közösségekben való tagság, részvétel, az olvasottság, vagy akár a Linkedin szakmai csoportjaiban való munka is szerepelhet. Ha volt akár egy pár hónapos munkád is valahol, vagy besegítettél családi vállalkozásba, legyen egy „Munkatapasztalatok” fejezet, írd le, hol, mit csináltál, miből állt a napi munkád. Ha ezzel csak azt tudod megmutatni, hogy tudod milyen reggel felkelni, időre beérni a munkahelyre, naponta helytállni, az is nagyon fontos. Ezután a szokásos számítógépes ismeretek, esetleges egyéb tudás (pl. gépírás, jelnyelv ismerete stb.), jogosítvány, hobbik.

A motivációs levél jó eszköz lehet a helyzeted bemutatására, ám erre nagyon rövid szakaszt szabad csak szánni, hogy ne váljon mentegetőzéssé, magyarázkodássá.  A motivációs levél arról szóljon, mit tettél a szakmai tudásod felfrissítéséért, milyen jó a nyelvtudásod, és hogy az épp megpályázott állásra miért vagy alkalmas.

Állásinterjúk során pont ugyanígy kell eljárni: röviden ismertetni, mi okozta a szakmai életed későbbi kezdését, és utána hosszan arról beszélj, mi tesz alkalmassá az állásra.

Hogyan szerezz gyorsan tapasztalatot?

A folyamatos álláskeresés mellett érdemes mégis munkatapasztalatokat gyűjteni.  Segíts be ismerős vagy családtag vállalkozásába, akár ingyenesen, önkéntesként. Ezt az önéletrajzban munkatapasztalatként fel kell tüntetni. A szakmai területeden keress asszisztensi pozíciót, mert ezekre a munkákra a már tapasztalt szakemberek nem jelentkeznek, ők inkább önálló pozíciókat keresnek.



Kezdd el tanítani a tanult szakterületedet!  Óraadóként oktatási központokban, magánúton korrepetáló tanárként, ha önkéntesként nonprofit szervezeteknek tudsz segíteni, azzal is a szakmai tudásod mélyíted el.

Mindezek mellett folyamatosan arra koncentrálj, hogy a helyzeted ugyan nem átlagos, de semmiképpen sem reménytelen, vagy problémás.  A problémád akkor probléma, ha megoldást nem találsz rá.  Ilyenkor érdemes segítséget kérni, álláskeresési tanácsadóktól (nonprofit szervezeteknél ingyenes), munkaügyi központokban, álláskereső közösségekben, ismerősöktől.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.