Hogyan alakíts ki sikeres álláskeresési stratégiát?

by | okt 14, 2016 | Álláskeresési tippek

Hogyan.alakitsd.ki.az.allaskeresesi.strategiad_150x150Amikor álláskeresésbe kezd valaki, általában nem ismeri igazán a piac kínálta lehetőségeit, így első lépés szinte mindenkinél ugyanaz: önéletrajzírás, álláshirdetésekre jelentkezés.

E tevékenységek közben látod meg, hogy sokszor energiáidat, idődet pazaroltad, mert nem jönnek az eredmények, és még talán egy árva visszajelzés sem, így fogalmad sincs, mit kellene másképp csinálni. A céljaid pontos meghatározása nélkül, vaktában jelentkezve sokkal kisebb eséllyel találhatod meg azt az állást, ami igazán neked való. Pedig az önéletrajzod, motivációs leveled és az, hogy hol keresed a neked megfelelő álláslehetőségeket, kulcsfontosságú.

Ha munkanélküli vagy, és bármilyen jövedelemszerző állás megteszi hirtelen, akkor ennek fényében a legjobb stratégia, ha minden lehetséges munkát, amit el tudsz végezni, megpályázol. Ezzel lesz egy valamilyen munkád, és biztos jövedelem mellett tovább dolgozhatsz egy jobb állás megszerzésén. Ennek a stratégiának a jellemzője az, hogy sok-sok pályázatot kell írnod, és viszonylag gyorsan lesz megfelelő állásod.

ÉRDEKES: Y generációs bolyongás az álláskeresés útvesztőjében

Ha jelenleg van munkád, de jobbat keresel, máris nem jó a “mindenre lövünk” stratégia. Specifikusan kell keresgélned, meghatároznod, hogy a “jobb állás”, amit keresel, miben jobb. Mely cégek kínálnak ilyet? Ha éppen most nem kínálnak, akkor érdemes-e az adatbázisukba jelentkezni a honlapjuk karrieroldalán?

Ha egy bizonyos készségedet (pl. erős nyelvtudás) szeretnéd a jövőben használni, szakterülettel lazábban kapcsolódva, akkor ilyen állásokat hol találsz? Lehet, hogy nem is álláshirdetések, hanem az adott készségekhez kapcsolódó szakmai környezetben kell állást keresned? Jó stratégia ilyenkor, ha szakmai konferenciák, egyesületek, csoportok tagjává kell válnod, és ott keresed lehetőségeket. A LinkedIn szakmai csoportjai kezdetnek megfelelőek erre: ismerkedj, nézd meg, hol dolgoznak a csoport tagjai, milyen tudással rendelkeznek. Ezzel sok jó ötletet, irányt kaphatsz, és ha személyes ismeretségekre teszel szert, akár állást is találhatsz ezen a kapcsolatrendszeren keresztül.

Ha pl. költözés miatt “nulláról” kell kezdened az álláskeresést, ismerősök, helyi cégek ismerete nélkül, érdemes helyi szakmai szervezeteket keresni, de akár a szóba jöhető helyi cégeket egyesével felkeresni egy-egy álláspályázati anyaggal (minimum önéletrajz+motivációs levél). Egy pályaújrakezdő, pályamódosító szakember számára is ez a stratégia lehet járható: a kiszemelt cégeket, szakmai köröket kell keresnie, kapcsolatok révén (is) kell próbálkoznia.

Ha részmunkaidős, vagy részben otthon végezhető állást keresel, mert élethelyzetednek ez a megfelelő, akkor ezekhez az állásokhoz olyan álláspályázati anyag kell, amiben ezt jelzed is. Ha valamilyen hátránnyal, pl. megváltozott munkaképességgel keresel állást, azokat a cégeket és közösségeket kell megtalálnod, ahol ehhez alkalmazkodni hajlandó és képes vezetők, cégek vannak.

Ha pályakezdőként kell elindulni, akkor többféle lehetőség is szóba jöhet: a hosszú távú célokat kell kisebb, rövidtávú, középtávú célokra. Ha költöznél, van-e B terved arra az esetre, ha az elsőre jónak látszó állás mégsem az, van-e más lehetőséged ott?

Összességében az álláskeresési stratégiád különböző szempontok általad felállított fontossága sorrendjéből alakul ki. A céljaidnak megfelelően kell meghatároznod az ideális cég, állás jellemzőit a következő szempontok szerint: földrajzi elhelyezkedés, iparág, pozíció szintje, cégméret, magyar vagy multinacionális cég, vállalati kultúra.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.