Hogyan keress állást, ha nem ismersz senkit?

by | máj 26, 2016 | Álláskeresési tippek

Hogyan-keress-allast-ha-nem-ismersz-senkit_150x150Vannak, akiknek pl. költözés miatt nincs olyan ismerősi körük, aki segíteni tud. Egy kapcsolati hálót időbe telik felépíteni, az álláskeresést a kapcsolatépítés mellett is végezned kell.

A két legkézenfekvőbb módszer egy idegen környezetben az online álláskeresés és a hideghívásos. Az online álláskeresés legegyszerűbb módja az állásportálokra jelentkezés: az állásportálok a szakmai profilod alapján hírlevélben is elküldik a neked szóba jöhető álláshirdetéseket. Részletes szakmai leírásokkal, referenciákkal megjelölt álláspályázati anyagokkal pályázz.

“Hideg keresés”

Nehéznek tűnő módszer, de mivel mindenki ezt gondolja, kevesen használják, így versenytárs sincs sok. Miután nem ismersz senkit, és téged sem ismernek, túl sokat nem kockáztatsz, tehát mindenképpen érdemes belevágni. Sajnos, kissé költséges tevékenységről van szó, ezért érdemes alaposan megtervezni.

1. Milyen állásokra jelentkeznél? Ha többféle terület is van, az mindjárt többféle motivációs levelet, önéletrajzot jelenthet.

2. Milyen cégekhez jelentkeznél? Készítsd egy listát. A lista elkészítéséhez segítséget nyújthat a Google, szakmai szervezetek honlapjáról a taglistát is legyűjtheted. Ha megvan, gyűjts össze a honlapjaik elérhetőséget és onnan egy e-mail címet is. Többségében info@, karrier@, job@ és hasonlók lesznek a honlapjaikon. Ha több ilyen általános e-mail cím van, akkor mindet gyűjtsd ki. Ha vannak telefonszámok, azokat is.

3. Nézd végig a honlapok karrieroldalát tüzetesen, hátha hirdetnek neked való állást, és mégsem kell hidegen próbálkoznod. Ez esetben rendes, testreszabott pályázati anyaggal jelentkezz!

4. Írj motivációs levelet, önéletrajzot a hidegkeresésre. Motivációs levél első mondatai a megszólítás után arról szóljanak, hogy milyen állásokat keresel. Pl. “Titkársági, adminisztratív, asszisztensi munkakörökben szállítmányozási cégeknél szerzett 10 éves tapasztalattal keresek állást.” Nem jó, ha minden cégnek egyetlen körlevélben küldöd ki (úgy sem jó, ha a címzetteket BCC-be teszed!). Minden cégnek külön kell küldeni, ha több e-mail cím van meg tőlük, azokat teheted egy levélre. Az e-mail szövege legyen egyszerű, de tartalmazza a lényeget, hogy állást keresel, mellékeld önéletrajzod.

5. Tervezd meg, mekkora összeget tudsz szánni a hideghívásra (akár napi, heti bontásban)! Folyamatosan figyeld a telefonhívásra költött összeget, és ne lépd túl a tervet! Általában itt szoktak hibázni az álláskeresők: lehetőségeikhez képest aránytalanul sokat költenek erre, majd egyszerre fogy el a lelkesedés és a pénz is, súlyos lelki problémákat okozva. Most jön a neheze.

6. Várj a küldéstől számított 2-3 napot (ne legyen benne hétvége), vedd elő a listát, és hívd fel a cégeket. Kezdd azokkal, akik fontosabbak neked, pl. közelebb van a lakóhelyedhez. Ha felhívod a cég központi számát, mondd el, hogy küldtél egy álláspályázatot, és szeretnél érdeklődni róla. Ha kapcsolnak valakit, akkor jöhet az érdemi érdeklődés. “Jó napot kívánok, XY vagyok, küldtem Önöknek egy álláspályázati anyagot, érdeklődöm, hogy…” Innentől úgyis kérdezgetni fognak és elindul a beszélgetés. Készülj fel arra is, hogy másfajta munkát ajánlanak, mint amit eredetileg elképzeltél. Többnyire ilyenkor egy jóval alacsonyabb pozíciót, munkát ajánlanak fel, de legyen rá terved előre, hogy vállalsz-e ilyet. Ne keseredj el akkor sem, ha azt mondják, most nincs üresedés, csak kérd meg őket, hogy ha lesz, gondoljanak rád, tegyenek be az adatbázisba, ill. kérdezd meg, terveznek-e olyan változást (pl. bővülést) a cégnél, ami miatt később aktuális lehet a jelentkezésed. A hívás eredményét, azt, hogy kivel beszéltél mindig írd fel a listádra, hogy később tudd, kiket kell újrahívnod, kiknél nincs esély egyáltalán.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.