Hogyan segíthet a kapcsolatrendszered álláskereséskor?

by | okt 27, 2016 | Álláskeresési tippek

Hogyan.segithet.a.kapcsolatrendszered.allaskereskor_150x150A kapcsolatrendszer mozgósítása az álláskeresők számára szinte elengedhetetlen, mert a legtöbb állást még mindig ajánlások útján töltik be. Ez a feladat sokak számára még az álláshirdetések böngészésénél is kényelmetlenebb munka, de ha ismerünk pár fontos elvet, akkor könnyebbé válhat.

A legelső, hogy fogadd el azt, hogy segítséget kérni nem szégyen, sőt, állást keresni sem az. Az emberek jó része szívesen segít az ismerőseinek, mert ez neki is jó érzés. Tehát: bátran vágj bele! De mielőtt bármit is tennél, legyen egy tökéletes önéletrajzod! Ha jól mozgósítod a kapcsolataidat, sürgősen szükséged lesz rá!

Kiket keress meg?

Volt kollégák, üzleti partnerek, iskolai csoporttársak/évfolyamtársak, tanfolyami csoporttársak, távolabbi rokonok, szomszédok, sporttársak stb. valószínűleg mind szívesen segítenek. De a Facebookon, LinkedInen telefonod névjegyzékében is ott vannak már a neked segíteni tudó emberek. Készíts egy listát azokról, akik olyan munkahelyen, olyan pozíciót töltenek be, ahonnan jó eséllyel segíthetnek.

ÉRDEKES: Közel jársz hozzá, hogy feladd? Ne tedd!

Hogyan keresd meg őket?

Telefonon a közelebbi ismerősöket, e-mailben a távolibbakat. Facebookos, LinkedInes üzenet is lehet jó. Udvarias levélben írd le a helyzeted, és hogy milyen jellegű segítséget kérsz. Ajánlj fel viszont segítséget!

Mit kérhetsz tőlük?

Mondd el, milyen állást akarsz (szakterület, pozíció szintje), milyen cégek jöhetnek szóba (akár példákat is mondhatsz!), és mi máshoz értesz még, ami szóba jöhet.

Kérhetsz még referencialevelet, megkérheted, hogy referenciaszemélyként segítsen neked az álláskeresésben. Így ha állásinterjún megkérdezik, ki tudna rólad és munkádról érdemi információkat adni, az előre egyeztetett emberek elérhetőségeit nyugodtan megadhatod.

Kérdezd meg, tudnak-e abban segíteni, hogy pl. a cégük HR-esének vagy a szakterületednek megfelelő ottani vezetőnek figyelmébe ajánlja az önéletrajzodat. Megkérheted őket, járjanak “nyitott szemmel”, szóljanak, ha valamilyen neked való lehetőséget látnak. Megkérdezheted, tudnak-e ajánlani, javasolni valamit, hogy hová fordulhatnál, mit tehetnél még.

Utánkövetés

Lesznek, akik a leveledre nem válaszolnak. Mert nem látták, mert nem tudnak segíteni, mert gondolkodnak, hogy tudnának segíteni stb. Sok oka lehet, ne sértődj meg rajta, ha nincs válasz! Ha úgy érzed, utánamennél, miért nem kaptál választ, hívd fel az adott embereket, kérdezz rá, megkapták-e a leveledet, tudnak-e segíteni.

Fontos, hogy tudasd velük: ha nem tudnak segíteni, azt is megérted, mert néha bizony nem segítőre akadsz az ismerőseid között így, hanem sorstársra. Ne feledkezz meg arról, hogy megköszönd a segítséget, és viszonzást ajánlj fel. Lehet, hogy te is tudsz neki valamiben segíteni, így a kölcsönös bizalom folyamatos maradhat.

Ha sikerrel jártál, külön köszönetet kell mondanod mindenkinek, aki segíteni próbált, és értesítened őket, hol, milyen munkát sikerült találnod. Akinek a segítségével végül elhelyezkedtél, külön fejezd ki köszöneted, akár egy képeslap, vagy egy kávéra, ebédre, cukrászdába stb. meghívás formájában.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.