Hogyan válaszd ki a neked megfelelő munkahelyet?

by | okt 20, 2016 | Álláskeresési tippek

Hogyan.valaszd.kia.a.neked.megfelelo.munkahelyet_150x150Az álláskeresés nehéz és sokszor hosszadalmas munka, ezért fontos, hogy csak azokat a cégeket keressük fel álláspályázatainkkal, akiknél valóban szívesen dolgoznánk. A lehetséges szempontok egy neked megfelelő állás meghatározásához a következők lehetnek (a fontossági sorrend mindenkinél egyéni):

Földrajzi elhelyezkedés: Mennyit utaznál naponta, költöznél-e, ingázó lennél-e. Ha reggel a gyermekedet viszed bölcsődébe, óvodába, iskolába, be tudsz-e érni munkakezdésre?  Az általad meghatározott területen kívülre eső állásokat biztosan nem érdemes megpályázni, mert nem fogsz tudni ott dolgozni.

Iparág: ragaszkodsz-e valamilyen iparághoz, vagy a szakterületed bármely iparágon belül jól használható (pl. egy könyvelő számára a cég termékei, szolgáltatásai nem feltétlenül meghatározóak,  egy üzletkötő számára viszont lehet elsődleges szempont.)

ÉRDEKES: Honnan tudod, hogy jó céghez mész dolgozni?

Pozíció szintje: nem a legutóbbi állásodhoz kell igazítani, léphetsz feljebb is, és ha nagyon muszáj, akár alacsonyabb pozíciókat is megpályázhatsz.

Cégméret: kis cégeknél, vagy inkább sok száz fős cégeknél tudod kibontakoztatni képességeidet? Kis cégeknél figyelni kell arra is, hogy az előrelépési lehetőség korlátozott (a szervezetben nincsenek középvezetők, esetleg két szint létezik csak, tulajdonos és beosztott. Általában hosszútávra lehet velük tervezni, mert a biztonságra törekvés közös jellemzője a cégnek és az alkalmazottaknak.

Magyar cég, vagy multinacionális?  A kétféle cégkultúra alapvetően eltérő.  Vedd figyelembe a nyelvtudásod szintjét is, ill.  hogy mennyire lenne része az idegennyelv használata a napi munkádnak egyes helyeken. A multinacionális cégek karriertervet, képzési programokat is kínálnak, ezek ismeretében lehet megalapozott döntés hozni arról, neked érdemes-e ott dolgoznod.

Vállalati kultúra: vannak speciális berendezkedésű cégek, akik pl. profiljuk miatt komoly biztonsági intézkedések mellett dolgoznak, vagy pl. egy távol-keleti cég számunkra szokatlan szabályok mentén épül fel. El tudnád ezeket fogadni? Érdemes ismerősöknél érdeklődni az adott cégről, legkésőbb állásinterjún megkérni az interjúztatót, meséljen a cég napi rutinjairól.

Hol tudsz kompromisszumot kötni? A fenti szempontok alapján beazonosított állások mellett mi jöhet még szóba?

A lehetséges munkáltatóidat ezzel meghatároztad, most jöhet a nekik megfelelő álláspályázati anyag: hol hirdetnek ők?  Állásportálokon, közvetítőkkel kerestetnek kollégát, saját honlapjukon van-e külön karrieroldal?  Mit várnak el minden munkavállalójuktól?  Nyelvtudás, több műszakos munkarend stb.  Az álláshirdetéseik és az általános jellemzőik alapján az álláspályázataidban célzottan tudsz válaszolni az igényeikre, ezzel növelve a sikeres álláskeresés esélyét.

Ne feledd, bármikor mondhatsz nemet is az állásról tárgyalás során. A gondos tervezés mellett is előfordulhat, hogy olyan dolgokat hallasz a cégről, ami miatt mégsem dolgoznál ott szívesen.  Ilyenkor udvariasan vissza kell utasítani az álláslehetőséget.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.