Ne hagyd abba az álláskeresést miután elhelyezkedtél!

by | jan 6, 2016 | Álláskeresési tippek

keresésre mutató ujjA legtöbben akkor kezdünk el csak új állást keresni ha már gyűlöljük azt amivel foglalkozunk, esetleg folyamatos negatív változásokat vezet be a vállalat (burkoltan csökkentik a fizetésünket, pl. bónuszok megvonásával, stb.), végső esetben pedig akkor állunk neki, amikor már megszűnt a munkahelyünk. 

Sokan – miután végre sikerült elhelyezkedniük, vagy szeretik a munkájukat, esetleg előléptetésre várnak – szüneteltetik az álláskeresést, ami miatt jó lehetőségektől esnek el. Az álláskeresésnek egy állandó folyamatnak kellene lennie, nem pedig időszakos tevékenységnek. Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy minden nap böngésszünk a friss álláshirdetések között! Azonban a Mashable cikke alapján ajánljuk az alábbi tanácsokat, amelyeket szerintünk érdemes fontolóra venni:

1. Ápoljuk a kapcsolatainkat!

Amikor álláskeresővé válunk, gyakran felvesszük a kapcsolatot régi kollégákkal, ismerősökkel, rokonokkal, hátha általuk vagy az ő ismerőseik által sikerül elhelyezkednünk. Amint azonban elkezdünk újra dolgozni, kicsit háttérbe szorítjuk a kapcsolatainkat, elhanyagoljuk őket. Érdemes valamennyire rendszeresen tartani a kapcsolatot, hogy hitelesek maradjunk, ha álláskeresésre kerülne a sor, ráadásul így folyamatosan információt kaphatunk eltérő szakmai területekről!

ÉRDEKES: 6 tipp, hogyan spóroljunk időt reggelente

2. Tartsuk frissen az önéletrajzunkat!

Amikor munkanélküliként álláshirdetésekre pályázunk, az önéletrajzunk kulcsfontosságú szerepet tölt be mind tartalmat mind külalakot tekintve. Az elhelyezkedést követően félretesszük, nem foglalkozunk vele, holott számos előnnyel jár, ha frissen tartjuk! Például ha megkeres egy fejvadász egy remek ajánlattal, vagy ha szakmai konferencián kérik tőlünk, esetleg ha az egyik ismerősünk szeretne beajánlani minket egy megüresedett pozícióra akkor azonnal át tudjuk küldeni az önéletrajzunkat anélkül, hogy hosszú órákat vesződnénk a frissítésekkel. Nem árt továbbá néha a LinkedIn profilunkat is frissíteni, hogy a fejvadászok is tisztában lehessenek a készségeinkkel!

3. Maradjunk hitelesek!

Amikor állásra pályázunk, akkor sokkal többet teszünk annál, minthogy nyitott szemmel járunk. Megakarunk győződni róla, hogy megtalálják a LinkedIn – esetleg Facebook – profilunkat, akár a weboldalunkat, blog oldalunkat, és még sorolhatnánk. Ezen oldalaink karbantartása viszont már nehézkessé válik, amikor alkalmazásba kerülünk egy cégnél. Az érdeklődőknek azonban feltűnik, ha egy héttel ezelőtt kezdtünk el cikkeket írni és/vagy már fél éve nem jelent meg új cikk a blog oldalunkon. Éppen ezért célszerű rendszeresen időt szakítani a személyes dolgainkra is, legyen szó akár tartalomgyártásról, vagy szellemi fejlődésről (szakmai cikkek olvasása, tudásunk frissen tartása!).  Ekképp amikor már oda kerülünk hogy váltanánk, vagy adódik egy jó lehetőség, akkor sokkal könnyebben és sikeresebben tudjuk kezelni a helyzetet.

Az álláskeresés stresszes dolog, azonban könnyíthetünk a helyzetünkön, ha nem szüntetünk meg minden vele járó tevékenységet amint sikerül elhelyezkednünk. Ezekre a dolgokra (kapcsolatok, CV, szakmai fejlődés) tekintsünk úgy, mint karrier-növelő lépésekre. Ha már idő előtt elkezdünk ezzel foglalkozni, akkor az álláskeresés már csak hab lesz a tortán.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.