Neked való munkákra pályázol?

by | márc 31, 2016 | Álláskeresési tippek

Neked-valo-munkara-palyazol_150x150Jelentkeztél már akár száznál is több álláshirdetésre, és vissza sem jeleztek? Pedig úgy érzed, mindenben megfeleltél volna? Jó, hát a nyelvtudásod picit alacsonyabb, a szakmai tapasztalatod sem teljesen az, ami nekik kell, de meg tudnád csinálni, ha lehetőséget adnának? Ez a stratégia nem fog működni.

Amikor egy álláshirdetést megfogalmaznak, akkor a benne lévő elvárásokat azért írják bele, mert azok biztosan kellenek a munka hatékony ellátásához. De miért kell egy pénzügyi asszisztensnek magabiztos angol nyelvtudás? – kérdezik sokan felháborodva. Egy ilyen esetben konkrétan tudtam, hogy az adott cégnél a pénzügyi vezető nem magyar anyanyelvű volt… Azaz, bármennyire is logikátlannak tűnhet egy-egy elvárás, az adott cég számára az igenis fontos.

Ha ezt nem veszed figyelembe, és úgy jelentkezel, hogy nem tudod a hirdetésben elvártakat megmutatni az önéletrajzodban, akkor a pályázatoddal hiába dolgoztál. Nem érdemes megkérdőjelezni a cég saját maga által megfogalmazott elvárásait: ők akkor is azokat a szakmai jellemzőket fogják keresni a beküldött önéletrajzokban, ha megkérdőjelezed ezek létjogosultságát. Az álláshirdetések sablonosságát pont ez okozza: az egyes szakterületek, pozíciók szakmai követelményei közel azonosak, így nem igazán van lehetőség egyedi hirdetést alkotni pl. egy irodai munkavégzéssel járó pozícióra. Mind tudásban, mind személyiségben sok-sok éve ismert és feltárt jellemzők lesznek sikeresek, így mindenki ezeket keresi.

ÉRDEKES: Álláskeresés lépésről lépésre

Álláskeresőket segítve általános tapasztalatom, hogy a mennyiségi álláspályázásnál sokkal hatékonyabb a specifikus álláskeresés. Sok helyre ugyanazt az általános tartalmú önéletrajzot hiába küldi ki az álláskereső, de a specifikusan, álláshirdetésre pontosan és őszintén válaszoló önéletrajzok általában sikerre visznek.

A „próba-szerencse” nem stratégia

A próbálkozás, mint stratégia lelkileg is megterhelő az álláskeresőnek: nem kap visszajelzést, mert teljesen érdektelen azon munkáltatók számára, akikhez jelentkezett, hiszen nincs meg az a tudás/tapasztalat ami nekik kell. A próbálkozó maga is tisztában van vele időként: csak a szerencsében bízhat, ami pedig kiszámíthatatlan, és talán sosem következik be (vö. sok millió ember lottózik egész életében, sikertelenül). Amikor egy álláskereső a szerencsére bízza magát, lemond arról, hogy tevőleg keressen olyan állást, amit meg is kaphat: nem a megfelelő helyekre pályázva a kudarca szinte biztosított. Az álláskeresés hiábavalósága tapasztalataim szerint leginkább ebből ered. Amikor egy álláskeresővel végignézzük, milyen állásokra pályázott eddig és hogyan, a hiba azonnal látszik.

Megtévesztő pozíciónevek

Néha az álláskereső nincs is tudatában annak, hogy amit ő tud, az nem az, amit keresnek. Tipikus példa az asszisztensek álláskeresése: továbblépésként pl. az eddigi „marketing asszisztens” marketingesként tervezi a szakmai jövőjét, de valójában a munkája a marketingszakmát alig érintette, így a releváns tárgyi tudása hiányos és felületes. Az ilyen jellegű hiányosság pótolható szakmai anyagok olvasásával, felnőttképzéssel, akár önkéntes munkával is szerezhető releváns szakmai gyakorlat. A korábbi pozíciója elnevezése nem igazolja a tárgyi tudást.

Működő stratégiák

Az álláskeresési stratégiádat mindig objektíven érdemes összeállítani: a meglévő valós tudásod, a meglévő végzettségeid, képzettségeid, tapasztalataid alapján. Nem feltétlenül kell „papír” mindenről, de a tudást igazolni kell tudni: referenciaszeméllyel, jól szerepelve szakmai teszteken, esetleg publikációkkal, vagy honlapon, szakmai blogon megmutatva azt a „terméket”, ami igazolja, valóban értesz ahhoz, amit állítasz. Ezt a bizonyítást már az önéletrajzban el kell kezdeni: linkeket, említéseket tenni arról, amit később jobban ki tudsz fejteni állásinterjún.

allasertesito-gomb_newsletter1

Természetesen nem lehetetlen a karrierváltás, új területekre is hatékonyan pályázhatsz, ha megfelelő érveid vannak magad mellett – tényleg tudod, mert ezt tanultad, de még nem volt alkalmad használni ezt a tudást vagy ezt csináltad sok évig, de nincs róla „papírod”, és csak(?) sikeres projekteket, elégedett ügyfeleket tudsz felmutatni.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.