Networking útmutató álláskeresőknek

by | nov 10, 2016 | Álláskeresési tippek

Networking.utmutato_150x150Álláskereséskor a legnehezebb feladatokat is meg kell tudni oldani, olyanokat is, amiket a munkavállalók kifejezetten kizárnak. Az idegen emberek megszólítása, a hideghívás, levélírás ismeretlen embereknek mind-mind komoly próbatétel.

Ha egy álláskereső ráveszi magát, hogy segítséget kérjen, leggyakrabban az ismerőseihez fordul. De előfordulhat, hogy nincs ismerőse (pl. épp költözés után van), vagy akiket ismer, nem tudnak segíteni. Következő lépés tehát az ismeretlenek megszólítása. Ennek könnyebb módja, amikor a lehetséges munkáltatókról egy listát készítünk, és ha hirdetnek állást, ha nem, küldünk álláspályázatot. Az ilyen álláspályázat annyiban tér el az álláshirdetésre írt anyagtól, hogy tartalmazza azt is, milyen pozíciókat tudnál betölteni, és miért pont ahhoz a céghez jelentkezel. Természetesen az ilyen leveleknek “utána kell menni”, érdeklődni kell telefonon róluk. Hogy van-e lehetőség, hogy megkapták-e, és mi a véleményük.

Ismeretleneket személyesen megszólítani még nehezebb. Egy állásbörzén még viszonylag könnyű odamenni egy-egy standhoz, és érdeklődni a lehetőségekről, hiszen ezek a rendezvények erről szólnak. Egy szakmai rendezvényen, ismeretlenül “leszólítani” embereket már nehéz feladat, de kétségkívül sikeres lehet. A szakmai rendezvény előadásait meg lehet vitatni a közönség más tagjaival, és közben szóba kerülhet az is, te mivel foglalkoztál eddig, mit tapasztaltál hasonló témákban, és hogy éppen most állást keresel… Elmondhatod, hogy nincsenek ismerőseid, akik segíthetnének, hiszen legjobb út mindig az őszinteség. Innen egyetlen lépés megkérdezni az új ismerőst, küldhetsz-e neki önéletrajzot, és ha igent mond, kérj tőle névjegyet. Ha nemet mond, ne ess kétségbe, kérdezd meg, mást tud-e ajánlani, aki segíteni tud. Az emberek alapvetően segítőkészek, így ha nemet mondott, arra jó oka volt (pl. mert ő is épp állást keres, de ezt nem mondhatja a munkahelyén sem). Ennél is merészebb megoldás a CV-névjegy, ami névjegykártya-formátumban az önéletrajzod lényeges pontjait tartalmazza. Azonnal oda tudod adni, és máris látja,

ÉRDEKES: Hogyan segíthet a kapcsolatrendszered álláskereséskor?

Az utánkövetése egy ilyen önéletrajznak még ennél is nehezebb. “Alig ismerem, de hívjam fel?” Igen. Mutatkozz be újra, említsd meg, hol találkoztatok, kérdezd meg, jókor hívtad-e, van-e pár perce. Utána rátérhetsz arra, hogy véleményét kérd az önéletrajzodról, szakmai múltadról, lehetőségeidről. Minden véleményből tanulhatsz, bármit is mondd, fogadd udvariasan, ne vitatkozz, ne mentegetőzz.

Kétségtelen, hogy ezekhez a módszerekhez erős önbizalom kell, de álláskeresésben – és úgy általában az életben – erre mindenképpen szükség van. Ez is csak egy lehetőség arra, hogy ne csak hirdetésekre válaszolgatva keress állást, és ha úgy érzed, van benned elég erő, érdemes ezzel is próbálkozni. Természetesen tervezetten: először legyen meg a regisztráció a rendezvényre, annak visszaigazolása, utána foglalkozz az ott osztogatandó pályázati anyagaiddal, hogy fölöslegesen ne költs ilyesmire.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.