Visszatérés a munkába GYES-ről, GYED-ről

by | ápr 28, 2016 | Álláskeresési tippek

Visszateres-a-munkaba-GYESrol_150x150A gyermeknevelés miatti hosszú kihagyás után nehéznek tűnik visszatérni a munkaerőpiacra álláskeresőként. Ha a GYES/GYED időszaka előtti munkahelyed nem vesz vissza, már nincs is meg a cég, átalakult stb. akkor sajnos mégis álláskeresőként kell kezdened újra a karriered. Ennek különböző esetei lehetnek:

1. A régi céghez, de új csapatba

A GYES/GYED után visszatérni vágyó nőt sokszor meglepi, hogy a régi munkahelyén történt személyi változások miatt az új vezető az új csapatba ugyanúgy állásinterjúra hívja őt, mintha egy új állásra jelentkezett volna. Ebben az esetben egy nagy előnyöd mégiscsak van: a cégnél eltöltött múltad melletted szól, a volt kollégák egy része még biztosan a cégnél van, és referenciaként segíthetnek neked a visszatérésben. Sokszor ez nem is igazi állásinterjú, csak afféle ismerkedő beszélgetés, így lelkesen állj hozzá, ne elkeseredetten, félve attól, hogy nem feltétlenül vesznek vissza.

ÉRDEKES: Tippek a gyors elhelyezkedésért

2. Pályaújrakezdő álláskereső

Ha a nyílt álláspiacon kell a pályád újrakezdened, az önéletrajzod átalakítása az első és legfontosabb lépés. Felejtsd el a kronológiai-alapú CV formátumot, hiszen azzal azt mutatod, hogy az utóbbi években nem voltál aktív a szakmában. Ehelyett válassz kompetencia-alapú CV-t. Az önéletrajz felépítése ilyen esetben: személyes adatokkal kezdünk, szigorúan csak név, e-mailcím, telefonszám, életkori vagy lakóhely alapú diszkriminációnak teret adó adatokat nem adunk meg.

Ezután következzen egy rövid 3-4 soros összefoglaló, ahol a legfontosabb érveket gyűjtöd össze magad mellett az adott álláshoz kapcsolódóan: nyelvtudás, x év tapasztalat az adott munkakörben, iparágban stb.

A következő fejezet a tanulmányok lesznek, amennyiben azok jól passzolnak az általad épp megpályázott álláshoz. Ha inkább a régebbi munkatapasztalataid válaszolnak az álláshirdetésben megadottaknak, akkor most azt a fejezet következzen. A tanulmányokat bontsd ketté iskolarendszerű végzettségeidre, és azokra a képzettségekre, amit kurzusokon, tanfolyamokon szereztél. Csak azokat írd be, ami az adott álláshoz releváns!

A munkatapasztalatokat viszont ne munkahelyenként, hanem szakterületenként, tevékenységenként add meg, írj arról, hogy egy-egy területen pontosan miket csináltál, kerülve az általánosításokat (Pl. „számlák kezelése” helyett „bejövő import és belföldi számlák iktatása, jogosságuk ellenőrzése, jóváhagyásra és könyvelésre előkészítése, egyeztetés a könyvelővel”). Fontos, hogy részletes leírást adj a tevékenységeidről, az olvasónak legyen lehetősége képet alkotni arról, hogyan és milyen tevékenységekkel teltek a munkanapjaid. A tanulmányok/munkatapasztalatok után a munkahelyeket sorold fel, egy-egy sorban: pozíció, munkáltató cég neve, város, időszak.

A soron lévő fejezet a nyelvtudásod lesz, bővebben írj arról, ha valamelyik nyelven napi szinten kommunikáltál (pl. nem magyar főnököd volt), leveleztél, ügyintéztél. A számítógépes ismeretek fejezetben írj le minden olyan tudásod, amit valaha is használtál, nem baj, ha nem feltétlenül munkafeladat volt egy-egy szoftver használata. Az ismereteidet, kompetenciáidat kell bemutatni, erről kell teljes képet adni. Ha GYES/GYED alatt valamilyen szakmai aktivitásról tudsz beszámolni, erre legyen egy külön fejezet, pl. „szakmai aktivitások” címmel. Szakmai blogot, rendezvényeken való előadást, szakmai publikációt, esetleg szakmához kötődő fordítói munkát itt lehet megemlíteni, ill. ha valamilyen szakmai szervezetnek aktív tagja voltál ezidő alatt is, a tagságot is említsd meg! Hogy megmutathasd, törődtél a szakmával addig is, amíg otthon voltál, „további aktivitások” vagy hasonló fejezetcím alatt a szakmai olvasottságodról is beszámolhatsz, ha új dolgot tanultál, vagy épp tanulsz arról is. Ezután jöhet a hobbi fejezet ill. az „egyéb” ahol tipikusan a jogosítvány meglétét szokás jelezni (ha az álláshirdetés kiköt valamilyen egyéb feltételt, mint saját autó, utazási hajlandóság stb.)

Pályaújrakezdőként ezt az önéletrajzot használd, majd tedd meg az első lépéseket az új állásért: regisztrálj állásportálokra, keress fel ismerősöket, hogy segítsenek.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.