Jár nekem végkielégítés? És ha igen, mennyi?

by | dec 9, 2016 | Felmondás

Jar.nekem.vegkielegites_150x150Munkavállalóként érdemes tisztában lenni azzal, hogy milyen esetben és mennyi végkielégítés jár nekünk. Cikkünkben ezeket foglaltuk össze!

Milyen esetben jár?

A legfontosabb, hogy legalább 3 éve kell, hogy az adott cégnél dolgozzunk. E mellett azonban még az alábbiaknak kell teljesülnie:

  • ha a munkaviszonyunk a munkáltatónk felmondása
  • a munkáltatónk jogutód nélkül megszűnése,
  • vagy jogviszonyváltás miatt szűnik meg.

ÉRDEKES: Hány nap szabadság jár nekem?

Ez alól kivételt jelent, hogyha a felmondás közlésének időpontjában már nyugdíjasnak számítunk, vagy amennyiben a felmondás indoka a munkaviszonnyal való magatartásunk, vagy a nem egészségügyi okkal összefüggő képességünk.

Amennyiben a dolgozó mond fel…

Joggal kérdezhetjük, hogy mi van abban az esetben, ha nekünk lesz elegünk és 3 év után azonnali hatállyal felmondunk? Abban az esetben, ha bizonyítani tudjuk a felmondásunk jogszerűségét akkor ilyen esetben is jár nekünk végkielégítés.

Közös megegyezés esetén is jár?

Amennyiben közös megegyezéssel szűnne meg a munkaviszonyunk, akkor abban esetben jár nekünk végkielégítés ha erről közösen döntünk a munkaadóval és ezt írásban is rögzítjük.

Mennyi az annyi?

A végkielégítés mértéke a vállalatnál eltöltött évek számával emelkedik. A lentebbi táblázatban foglaltuk össze, hogy a vállalatnál eltöltött évek száma után hány havi távolléti díj illet meg minket:

3 év

egyhavi

5 év

kéthavi

10 év

háromhavi

15 év

négyhavi

20 év

öthavi

25 év

hathavi

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.