15 ezer szakember hiányzik az IT szektorból

by | ápr 5, 2016 | Hírek

15-szakember-hianyzik-az-IT-szektorbol_150x150Ma rengeteg betöltetlen IT-s pozíció van Magyarországon, pedig 400 milliárd forinttal tudná növelni a hazai GDP-t a hiányzó szakemberek pótlása.

Ennek érdekében a cégek megpróbálják vonzóbbá tenni a szakmát, így például a Telekom már az iskolákban mutatja be milyen életet élnek az informatikusok – olvasható a Metropol cikkében.

Az informatikusok 90%-a férfi

A hazai IT szakemberek átlagéletkora 34 év, többségük pedig férfi annak ellenére, hogy nem nehéz fizikai munkáról van szó. A Nők a Tudományban Egyesület célja, hogy megfordítsa a lányok pályaválasztási szokásiban uralkodó trendet és felkeltsék az érdeklődést a természettudományokhoz, technológiához, mérnöktudományokhoz és informatikához kapcsolódó pályákat.

Noha sokan vannak, akik lemorzsolódnak a képzések során, mégis 6000 azoknak a száma évente, akik informatikai tanulmányokat kezdenek. A magyar IT-sok 70%-a diplomás, minden negyediknek pedig OKJ-s végzettsége van. Reményi Zoltán, a HTTP Alapítvány elnökhelyettese szerint jelenleg akkora munkaerőhiány van ezen a területen itthon, hogy mind egyetemi végzettségű mind pedig OKJ-s képesítéssel rendelkező szakemberekre szükség van.

Jó kereseti lehetőség

Ebben a szektorban a kezdő fizetések jóval magasabbak a bruttó átlagbérnél. A 160 000 forint helyett az IT-szektorban dolgozók 300 000 forintról indulhatnak, ami az évek alatt kár az 500 000 forintot is elérheti – és ez még nem a vezetői fizetés. A dolgozók harmada multinacionális vállalatnál dolgozik, 17 százalékuk pedig saját vállalkozásban vagy startup cégnél.

ÉRDEKES: Új állás, új szakterület

Nem csak matek

„Létezik egy sztereotípia, mely szerint informatikus csak abból lehet, aki matekzseni, pedig rengeteg olyan terület van, ahol másféle gondolkodásra van szükség – fogalmazott Reményi Zoltán.”
Jelenleg 300 ezren dolgoznak az IT szektorban, akik közül 85 ezer informatikus, a többiek pedig grafikusok, projektmenedzserek valamint ügyfélkapcsolati és értékesítési munkatársak.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.