400 ezres kezdő fizetés? Nem lehetetlen

by | szept 7, 2016 | Hírek

pénzA magyarországi munkaerőhiány több szektorban is égető problémát jelent, azonban a legtöbb ember az informatikai piacról hiányzik. Egyre több állás vár betöltésre ebben a pozícióban, azonban a képzett szakemberek száma nem nő, sőt egyre csökken.

Óriási a hiány

A tavalyi évben 22 ezerre becsülték a betöltetlen informatikai állásokat, azóta ez a szám valószínűleg csak növekedett, míg idén a különböző informatikai szakokra alig ötezer diák jelentkezett. Közülük is vélhetően, az eddigi tapasztalatok alapján 50 százalékuk lemorzsolódik az évek során. Pedig lenne ami motiválja a fiatalokat, hiszen a bérekben 8-10 százalékos emelkedés figyelhető meg, ami azt jelenti, hogy már a junior pozíciókban is bruttó 410 ezer forintos kezdő bért kaphatnak. Természetesen, ahogy egyre magasabb pozícióba kerülnek, úgy a fizetésük is jelentősen nő, akár 600-900 ezer forintra, vezetőként pedig már havi 1,1 millió forintot is megkereshetnek.

Mi a probléma?

Míg Délkelet-Ázsiában a felvételizők 80 százaléka választja első helyen az informatikát, addig nálunk ez a szám 6-8 százalék. Felvetődik a kérdés, hogy miért ilyen alacsony ez a szám itthon. A diákok érdeklődésének hiánya mellett, a jelenlegi iskolarendszer is hibákkal küzd. Amellett, hogy az egyetemek eszközhiánnyal küzdenek, a három és féléves képzés során a tananyag is hamar elavul. Szakértők szerint ebben a szakmában a legfontosabb, hogy a hallgatók naprakész tudással rendelkezzenek, hiszen a piaci elvárások gyorsabban változnak, mint más szektorokban. A cégek érdeke viszont az lenne, ha minél több informatikus kerülne a munkaerőpiacra, ezért vannak olyanok, akik saját képzésbe kezdtek. A Magyar Telekom önkéntesei „Legyél te is informatikus!” program keretén belül járja az iskolákat, hogy népszerűsítse a szakmában rejlő lehetőségeket.

Alternatív képzési lehetőségek

Ha valakinek nincs ideje elvégezni egy egyetemi képzést, esetleg szeretne kevésbé konvencionális keretek között informatikai tudásra szert tenni, akkor több lehetőség közül is választhat. A Green Fox Academy és a Codecool magáncégek foglalkoznak jelenleg itthon programozóképzéssel. Előbbi 4 hónapos képzést nyújt 1,3 millió forintért, míg utóbbi 18 hónapos kurzust, 1,38 millió forintért amiből az utolsó 6 hónap szakmai gyakorlat. Igaz, a két cég üzleti modellje eltérő, azonban céljuk ugyanaz. Naprakész és használható tudást nyújtanak, amivel piacképes szakemberek léphetnek a munkaerőpiacra. Az eddigi évfolyamok között volt lemorzsolódás, azonban a Green Fox Academy diákjainak 80 százaléka már a képzés befejezése előtt kapott állásajánlatot. A két képzés lényege, hogy kiszakadva a hagyományos oktatási formából, olyan körülmények között tanuljanak a diákok, ahogy egy cégnél is dolgozni fognak. Csoportosan és egyénileg is oldanak meg feladatokat, míg a mentorok nemcsak technikai tudást adnak át nekik, hanem olyan képességeket is, amelyekre szükségük lesz a későbbiekben. Ilyen például az hogyan adjanak visszajelzést munkatársaiknak, illetve hogyan kezeljék az őket ért kritikákat. A diákok visszajelzése és a változó piaci igények formálják a tananyagot is, hogy minél inkább piacképes tudással rendelkezzenek a végzett hallgatók.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.