6 órás munkarend Svédországban

by | szept 26, 2016 | Hírek

sweden_150x150A hétköznapokban gyakran rohanunk és úgy érezzük, hogy nincsen időnk semmire, hiszen a napunk nagy részét a munkahelyünkön töltjük. Azonban, ha csökkentett munkaidőben dolgozunk, akkor a fizetésünk arányosan kevesebb, ami jelentős bevételkiesést eredményezhet.

Ez nemcsak nálunk jelent problémát, hanem más országokban is. Svédországban is felismerték ezt a nehézséget, ezért 2015 februárjában egy kísérletet kezdtek, ami egy évig tartott és amely során egy idősek otthonában 6 órára csökkentették a dolgozók munkaidejét, azonban a fizetésük változatlan maradt. Összehasonlították az előnyöket és a költségeket is és arra a megállapításra jutottak, hogy így sokkal produktívabbak és boldogabbak az emberek, aminek következtében a munkájukat is jobban végzik és kevesebb betegszabadságot vesznek ki. A pozitív eredményeknek köszönhetően most már hivatalosan is bevezették a hat órás munkarendet Svédországban.

A kevesebb több

Linus Feldt, játék applikáció fejlesztésével foglalkozó Filimundus cég vezérigazgatója szerint nem annyira effektív a nyolc órás munkavégzés. Véleménye szerint egy dologra koncentrálni nyolc órán keresztül rendkívül fárasztó, ezért gyakran szüneteket iktatunk be és a magánéletünket is nehéz irányítani a munkaidőn kívül. Ennek felismeréseként már a múlt évben bevezette a hat órás munkarendet. A célja az volt, hogy a dolgozói motiváltabbak legyenek és a munkájukat intenzívebben végezzék el, még a munkaidejükben. Jó eredményeket ért el az új munkarenddel, hiszen a munkavállalók nem használják a közösségi oldalakat, rövidebbek a meetingek és minden zavaró tényező megszűnt a munkavégzés közben. Feldt véleménye szerint az emberek jobban tudnak koncentrálni az elvégzendő feladatokra és nagyobb az állóképességük is, illetve több energiájuk marad a magánéleti dolgaik teljesítésére.

A sikeres kísérlet és a sok pozitív példa bizonyítja, hogy sokkal elégedettebbek és kipihentebbek az emberek az új munkarend bevezetésével, amelynek következtében jobb teljesítményt nyújtanak a munkahelyükön, mint korábban. Mivel kevesebb idő alatt kell ugyanannyi munkát elvégezniük, kevesebb szünetet iktatnak be, ezáltal sokkal produktívabbak is.

ÉRDEKES: A munka-magánélet egyensúlyvesztés következményei

Reméljük, hogy Svédországhoz hasonlóan a többi ország is átveszi az új munkarendet és nálunk is bevezetésre kerül. Ti mit szólnátok hozzá?

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.