6 órás munkarend Svédországban

by | szept 26, 2016 | Hírek

sweden_150x150A hétköznapokban gyakran rohanunk és úgy érezzük, hogy nincsen időnk semmire, hiszen a napunk nagy részét a munkahelyünkön töltjük. Azonban, ha csökkentett munkaidőben dolgozunk, akkor a fizetésünk arányosan kevesebb, ami jelentős bevételkiesést eredményezhet.

Ez nemcsak nálunk jelent problémát, hanem más országokban is. Svédországban is felismerték ezt a nehézséget, ezért 2015 februárjában egy kísérletet kezdtek, ami egy évig tartott és amely során egy idősek otthonában 6 órára csökkentették a dolgozók munkaidejét, azonban a fizetésük változatlan maradt. Összehasonlították az előnyöket és a költségeket is és arra a megállapításra jutottak, hogy így sokkal produktívabbak és boldogabbak az emberek, aminek következtében a munkájukat is jobban végzik és kevesebb betegszabadságot vesznek ki. A pozitív eredményeknek köszönhetően most már hivatalosan is bevezették a hat órás munkarendet Svédországban.

A kevesebb több

Linus Feldt, játék applikáció fejlesztésével foglalkozó Filimundus cég vezérigazgatója szerint nem annyira effektív a nyolc órás munkavégzés. Véleménye szerint egy dologra koncentrálni nyolc órán keresztül rendkívül fárasztó, ezért gyakran szüneteket iktatunk be és a magánéletünket is nehéz irányítani a munkaidőn kívül. Ennek felismeréseként már a múlt évben bevezette a hat órás munkarendet. A célja az volt, hogy a dolgozói motiváltabbak legyenek és a munkájukat intenzívebben végezzék el, még a munkaidejükben. Jó eredményeket ért el az új munkarenddel, hiszen a munkavállalók nem használják a közösségi oldalakat, rövidebbek a meetingek és minden zavaró tényező megszűnt a munkavégzés közben. Feldt véleménye szerint az emberek jobban tudnak koncentrálni az elvégzendő feladatokra és nagyobb az állóképességük is, illetve több energiájuk marad a magánéleti dolgaik teljesítésére.

A sikeres kísérlet és a sok pozitív példa bizonyítja, hogy sokkal elégedettebbek és kipihentebbek az emberek az új munkarend bevezetésével, amelynek következtében jobb teljesítményt nyújtanak a munkahelyükön, mint korábban. Mivel kevesebb idő alatt kell ugyanannyi munkát elvégezniük, kevesebb szünetet iktatnak be, ezáltal sokkal produktívabbak is.

ÉRDEKES: A munka-magánélet egyensúlyvesztés következményei

Reméljük, hogy Svédországhoz hasonlóan a többi ország is átveszi az új munkarendet és nálunk is bevezetésre kerül. Ti mit szólnátok hozzá?