Brutális bérkülönbségek a hazai klinikai gyógyszeriparban

by | dec 5, 2016 | Hírek

Brutalis.berkulonbsegek_150x150A globális gyógyszerfejlesztő cégek még mindig szívesen végeznek klinikai gyógyszervizsgálatokat a kelet-közép-európai régióban, és ezen belül Magyarországon is, mivel a munka minősége nem, vagy alig marad el a Nyugat-Európában megszokottól, az árszínvonal azonban jóval kedvezőbb.

A gyógyszercégek a klinikai vizsgálatokkal kapcsolatos tevékenységeket saját hatáskörükben elvégezhetik, vagy kiszervezhetik szerződéses kutatási szervezeteknek (ún. CRO cégeknek).

A CRO cégek lehetnek kizárólagosan magyar kötődésűek, regionális – esetlegesen magyar centrumú – cégek, vagy szintén globális, de magyar leányvállalattal rendelkező szereplők. A mai cikkünkben az ezeknél a CRO cégeknél fennálló bérkülönbségeket vizsgáljuk meg, különös tekintettel a klinikai kutatási monitorok (ún CRA-k)  havi fizetésére, akik a kórházakban az új, kísérleti gyógyszerkészítmények kipróbálását ellenőrzik, annak érdekében, hogy a gyűjtött adatok jó minőségűek legyenek és az önkéntesek jogai ne sérüljenek.

A CRA szakmában Magyarországon a bérkülönbségek igen kirívóak – számol be Dr. Kovács Krisztián, az Info-tréning Bt., a legnagyobb hazai CRA képző intézmény igazgatója. A globális, Észak-Amerikában és a teljes földrajzi Európa területén is tevékenykedő CRO cégek még a teljesen kezdő monitorok esetében is 850.000-900.000 forint bruttó havi jövedelmet ajánlhatnak. A kihívás az ilyen pozíciókkal kapcsolatban az, hogy ezek a cégek jellemzően nem vesznek fel legalább 1-2 év tényleges kórházi (ún. „on-site”) gyakorlat nélkül jelölteket. A nagyobb kapitalizációjú, a kelet-közép-európai régió nagy részében tevékenykedő magyar CRO-k ugyanezért a munkáért 400.000-500.000 forintot kínálnak jellemzően havonta, míg egyes kisebb magyar CRO cégek néha 350.000 Ft/hó alatt is fizethetnek, ami alig több a magyar akadémiai és  közalkalmazotti szférában jellemző bérezésnél, vagy akár ma már paritásban is lehet azzal.

„Jó stratégia lehet egy kisebb magyar CRO cégnél rövidebb időt eltölteni, és rögtön, amint a szükséges tapasztalat összegyűlt, előkészíteni a váltást, és egy globális CRO-hoz szegődni.” – teszi hozzá Dr. Kovács Krisztián. „A mi cégünk, az Info-tréning Bt. folyamatosan segíti a hallgatói monitorként történő elhelyezkedését a záróvizsgák után. Ennek érdekében kezdetben a kisebb és kis fizetést kínáló magyar CRO cégekkel is együttműködtünk, majd fokozatosan lett világos számunkra az a náluk alkalmazott gyakorlat, hogy a 3-4 évre szóló, határozott idejű munkaszerződésekben nagy összegű, akár több millió forintot elérő „bánatpénzt” is kikötnek arra az esetre, ha a kezdő CRA megszüntetné a munkaviszonyt. Ez a hozzáállás részükről teljesen érthető, hiszen nem szeretnék kiképezni a szakembereket más, globális CRO-k számára. Ugyanakkor mi leginkább a hallgatóink, a leendő CRA-k érdekeit tartjuk szem előtt, ezért ma már inkább a magyar cégek közül a legnagyobbakkal, vagy a globális CRO-kal működünk együtt.”

Véleményünk szerint az Info-tréning Bt. CRA képzése ezen kívül azért is jó választás lehet a CRA szakmába bekerülni vágyóknak, mert a képzés végén kórházi gyakorlat elvégzésére is van lehetőség, ami a CV-ben feltüntetve néhány esetben, ha a globális cégeknek hirtelen van szükségük nagyobb mennyiségű munkaerőre, kiválthatja a CRO-knál szerzett 1-2 éves tapasztalatot. A CRA képzésbe való felvétel feltétele egyetemi, vagy egészségügyi irányultságú főiskolai diploma. A tanfolyamról több információt a http://www.pharma-training.hu honlapon talál, előjelentkezni pedig a http://pharma.monitorforce.hu/jelentkezes/jel_lap.html linken tud.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!