Brutális bérkülönbségek a hazai klinikai gyógyszeriparban

by | dec 5, 2016 | Hírek

Brutalis.berkulonbsegek_150x150A globális gyógyszerfejlesztő cégek még mindig szívesen végeznek klinikai gyógyszervizsgálatokat a kelet-közép-európai régióban, és ezen belül Magyarországon is, mivel a munka minősége nem, vagy alig marad el a Nyugat-Európában megszokottól, az árszínvonal azonban jóval kedvezőbb.

A gyógyszercégek a klinikai vizsgálatokkal kapcsolatos tevékenységeket saját hatáskörükben elvégezhetik, vagy kiszervezhetik szerződéses kutatási szervezeteknek (ún. CRO cégeknek).

A CRO cégek lehetnek kizárólagosan magyar kötődésűek, regionális – esetlegesen magyar centrumú – cégek, vagy szintén globális, de magyar leányvállalattal rendelkező szereplők. A mai cikkünkben az ezeknél a CRO cégeknél fennálló bérkülönbségeket vizsgáljuk meg, különös tekintettel a klinikai kutatási monitorok (ún CRA-k)  havi fizetésére, akik a kórházakban az új, kísérleti gyógyszerkészítmények kipróbálását ellenőrzik, annak érdekében, hogy a gyűjtött adatok jó minőségűek legyenek és az önkéntesek jogai ne sérüljenek.

A CRA szakmában Magyarországon a bérkülönbségek igen kirívóak – számol be Dr. Kovács Krisztián, az Info-tréning Bt., a legnagyobb hazai CRA képző intézmény igazgatója. A globális, Észak-Amerikában és a teljes földrajzi Európa területén is tevékenykedő CRO cégek még a teljesen kezdő monitorok esetében is 850.000-900.000 forint bruttó havi jövedelmet ajánlhatnak. A kihívás az ilyen pozíciókkal kapcsolatban az, hogy ezek a cégek jellemzően nem vesznek fel legalább 1-2 év tényleges kórházi (ún. „on-site”) gyakorlat nélkül jelölteket. A nagyobb kapitalizációjú, a kelet-közép-európai régió nagy részében tevékenykedő magyar CRO-k ugyanezért a munkáért 400.000-500.000 forintot kínálnak jellemzően havonta, míg egyes kisebb magyar CRO cégek néha 350.000 Ft/hó alatt is fizethetnek, ami alig több a magyar akadémiai és  közalkalmazotti szférában jellemző bérezésnél, vagy akár ma már paritásban is lehet azzal.

„Jó stratégia lehet egy kisebb magyar CRO cégnél rövidebb időt eltölteni, és rögtön, amint a szükséges tapasztalat összegyűlt, előkészíteni a váltást, és egy globális CRO-hoz szegődni.” – teszi hozzá Dr. Kovács Krisztián. „A mi cégünk, az Info-tréning Bt. folyamatosan segíti a hallgatói monitorként történő elhelyezkedését a záróvizsgák után. Ennek érdekében kezdetben a kisebb és kis fizetést kínáló magyar CRO cégekkel is együttműködtünk, majd fokozatosan lett világos számunkra az a náluk alkalmazott gyakorlat, hogy a 3-4 évre szóló, határozott idejű munkaszerződésekben nagy összegű, akár több millió forintot elérő „bánatpénzt” is kikötnek arra az esetre, ha a kezdő CRA megszüntetné a munkaviszonyt. Ez a hozzáállás részükről teljesen érthető, hiszen nem szeretnék kiképezni a szakembereket más, globális CRO-k számára. Ugyanakkor mi leginkább a hallgatóink, a leendő CRA-k érdekeit tartjuk szem előtt, ezért ma már inkább a magyar cégek közül a legnagyobbakkal, vagy a globális CRO-kal működünk együtt.”

Véleményünk szerint az Info-tréning Bt. CRA képzése ezen kívül azért is jó választás lehet a CRA szakmába bekerülni vágyóknak, mert a képzés végén kórházi gyakorlat elvégzésére is van lehetőség, ami a CV-ben feltüntetve néhány esetben, ha a globális cégeknek hirtelen van szükségük nagyobb mennyiségű munkaerőre, kiválthatja a CRO-knál szerzett 1-2 éves tapasztalatot. A CRA képzésbe való felvétel feltétele egyetemi, vagy egészségügyi irányultságú főiskolai diploma. A tanfolyamról több információt a http://www.pharma-training.hu honlapon talál, előjelentkezni pedig a http://pharma.monitorforce.hu/jelentkezes/jel_lap.html linken tud.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.