Elavultnak számít a 8 órás munkarend, új foglalkoztatási módra van szükség

by | aug 26, 2016 | Hírek

dolgozók és az időKülföldön egyre elterjedtebbnek számít, hogy a cégek rugalmas munkaidőben foglalkoztatják a munkavállalóikat, hiszen több kutatás is kimutatta, hogy egyre fontosabbá válik az emberek számára a szabadidő. Ráadásul a 4 vagy 6 órában foglalkoztatottak esetében előfordul, hogy hatékonyabban dolgoznak, valamint a Y generáció megváltozott igényeihez is jobban illik az atipikus munkarend.

Azért dolgozunk, hogy éljünk

A munkaórák redukálása a cégek számára költségcsökkentést, míg a munkavállalóknak nagyobb rugalmasságot jelent. A szabadidő fontossága felértékelődött az utóbbi években, olyannyira, hogy érte a nagyobb fizetésről is hajlandóak lemondani az emberek. A fiatalok szívesebben vállalnak munkát olyan cégnél, ahol lehetőség van a csúsztatott munkakezdésre, illetve a túlórák beváltására plusz szabadnap érdekében. Azonban az ilyen vállalatok száma még elenyészőnek számít jelenleg Magyarországon, leginkább a startupok és a nagy multinacionális vállaltok alkalmazzák. Nálunk eddig csak a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása területén történtek előrelépések.

ÉRDEKES: A munka-magánélet egyensúlyvesztés következményei

Nemcsak a megváltozott munkaerői igények, hanem a technika rohamos fejlődése is a részmunkaidőben, távmunkában való foglalkoztatást és a munkaerő kölcsönzés egyre nagyobb népszerűségét segíti elő.  A munkáltatók is felismerték az igényeket, ezért Amerikában 2020-ig tervezik a rugalmas foglalkoztatás bővítését a piacon. Magyarországon a KSH 2015-ös adatai szerint 5,7 százalékos volt a részmunkaidőben foglalkoztatottak száma, amivel jócskán le vagyunk maradva az uniós átlagtól.

Új munkarendre van szükség

A hatékonyság fokozása legfontosabba minden vállalat számára, míg a dolgozók a rugalmasságukkal tudják növelni értéküket a piacon. A magyar munkaerőpiacon is egyre inkább megfigyelhető, hogy a szabadidő fontosabbá válik az emberek számára, noha nagyobb számban még csak a kisgyermekes szülők és a szellemi foglalkozásúak szeretnének otthonról végezhető munkát vállalni. Várhatóan ez a jövőben növekvő tendenciát fog mutatni és egyre több munkavállaló választja majd szívesebben a csökkentett idejű foglalkoztatást – derült ki a Dr. Csoba Judit, a Debreceni Egyetem Politikatudományi és Szociológia Intézetének igazgatójának és a Work Force Kft.-nek közös szakmai áttekintéséből.

Jelenleg a munkaerőpiac legnagyobb problémája a munkaerőhiány és nem a rugalmas foglalkoztatás hiánya, de a két problémát nem lehet teljesen elválasztani egymástól. Ugyanis a megfelelő munkaerő megtalálásában és a fluktuáció csökkentésében szükség van arra, hogy igazodjanak a cégek a megváltozott munkaerő-piaci igényekhez.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.