Hiányszakma a takarítás

by | febr 26, 2016 | Hírek

Hianyszakma-a-takaritas_150x150A napokban jelent meg a Magyar Tisztaságtechnológiai Szövetség (Matisz) elnökével készített interjúról szóló cikk. Paár Zoltán, a szövetség elnöke szerint „a legtöbb betöltetlen állás jelenleg a takarításban van”.

Magyarországon már 2004 óta szakma a takarítás, ma már több mint tízezer sikeres OKJ-s vizsgával rendelkező takarítót tartanak számon. Sokan közülük viszont nehezen megközelíthető kistelepülésen élnek, ahonnan drága és nehézkes lenne a városi munkahelyekre való bejutás, többek között emiatt is van nagy munkaerőhiány ebben az ágazatban.

ÉRDEKES: Álláskeresés 50 év felett

További problémát jelent, hogy a nagyvállalatok és multik mellett a gyártósori munkaadók is elcsábítják a takarítókat, mivel a gyártósoron jóval többet kereshetnek 8 óra alatt mint takarítással.

Emellett a képzett takarítók között sokan külföldön vállalnak munkát a magasabb fizetés és a nagyobb fokú megbecsülés miatt, míg itthon a leépítéskor a takarítókat küldik el elsőként a vállalattól.

Az elnök hozzátette, hogy tény ugyan hogy sok intézmény ma már inkább közfoglalkoztatottakkal tartja tisztán az épületeket, mert így olcsóbb. Felhívta a figyelmet, hogy az ország második legnagyobb közfoglalkoztatójának 4080 közfoglalkoztatottja közül több mint 600 dolgozik takarítóként.

allasertesito-gomb_newsletter1

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!