Kutatás: nem jó Magyarországon dolgozni

by | febr 16, 2016 | Hírek

Kutatas_nem-jo-Magyarorszagon-dolgozni_150x150Megvizsgálták az OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development – Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) országokat aszerint, hogy mennyi a munkáért kapott juttatás minősége, milyen a munkahely biztonsága és a munkakörnyezet minősége.

E szerint a három szempont szerint úgy találták, hogy többek között Észtországban, Lengyelországban és Magyarországon a legrosszabb dolgozni.

A bevételek minősége azt vizsgálja, hogy hogyan járul hozzá a foglalkoztatás az anyagi életkörülményekhez, hogyan osztják el a keresetet a munkaerőpiacon. A második szempont, a munkaerő-piaci biztonságnál kérdéses, hogy milyen kockázattal jár az, ha egy dolgozó elveszti az állását és munkanélkülivé válik, milyen gazdasági következményekkel jár számára az elbocsátás. Mivel egy munka nem csak a pénzről szól, ezért jön szóba a harmadik tényező, a munkakörnyezet minősége. Mekkora nyomást kell elviselni az adott munkakörben? Milyen a munkaidő-beosztás, vannak-e képzési lehetőségek, milyen a munka-magánélet egyensúlya?

Hol jó dolgozni?

A kutatásban megvizsgált 45 ország közül Ausztráliában, Ausztriában, Dániában, Finnországban, Németországban, Luxemburgban, Norvégiában és Svájcban a legjobb dolgozni.  Ezek az országok viszonylag jól teljesítenek legalább két tényezőben a három faktor közül.

Ellenben a legrosszabb helyzet Észtország, Görögország, Magyarország, Olaszország, Lengyelország, Portugália, Szlovákia, Spanyolország és Törökország esetén.

ÉRDEKES: Az elmúlt évek legjobb munkahelyei

Nagy a különbség a dolgozók között

Az adatok alapján nagy különbségek fedezhetőek fel a dolgozók különböző csoportjai között. A fiatal és szakképzetlen munkaerőnek az alacsony kereseti lehetőséggel, magas munkaerő-piaci bizonytalansággal és a magas munkahelyi stresszel kell megbirkóznia.

A nőknek lényegesen alacsonyabb a foglalkoztatási rátájuk, mint a férfiaknak, valamint jelentős mértékű bérkülönbséggel kell szembenézniük.

allasertesito-gomb_newsletter1

A munka minősége is változott

Az adatok azt mutatják, hogy az elmúlt évtizedben megváltozott a munka minősége is. A válság nem csak az elérhető munkahelyek számát csökkentette, hanem azok minőségére is hatással volt. A kereseti lehetőség az OECD tagállamok kétharmadánál csökkent – különösen Görögországban és az Egyesült Királyságban.  A munkaerő-piaci biztonság is romlott a legtöbb OECD országban, különösen Spanyolországban és Görögországban. A munkakörülmény eltérően változott az országokban. Míg néhány ország a munkakörülmények romlását tapasztalta meg a válság hatására, addig mások annak javulását tapasztalták.

Az OECD főtitkára Angel Gurria nyilatkozta, hogy a munkahelyek minősége nem  csupán a dolgozó jóléte miatt fontos, hanem hatással van a vállalat teljes termelékenységére is.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.