Legjobban fizető szakmák Magyarországon 2016

by | júl 8, 2016 | Hírek

legjobb_szakma_150x150A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb statisztikai eredményei alapján az elmúlt évben legjobban légi forgalmi irányítóként érte meg dolgozni hazánkban.


A legjobban fizetett szakmák toplistáját havi bruttó 1,7 millió forinttal vezeti ez a foglalkozás, ami a nemzetközi bérszínvonalnak felel meg. Jelenleg nem számít hiányszakmának itthon, sőt rengetegen jelentkeznek, azonban a különleges elvárásoknak ötszáz emberből átlagosan csak 10-15 fő tud megfelelni. A sikeres felvételi után pedig óriási stresszel és felelősséggel járó pozíciót kell betöltenie a jelölteknek.

A listán második legjobban fizető szakma a minisztereké és a képviselőké havi bruttó 1,2 millió forinttal, őket pedig a tőzsde- és pénzügyi ügynökök követik, valamint a különböző vállalatok vezetői. Szakértők szerint az elvándorlásnak köszönhetően kialakult munkaerőhiány következtében egyre több szakma kerülhet fel a listára.

grafikon_1

 

A munkáltatók egyre nehezebben találnak megfelelően képzett munkaerőt, valamint a nyelvtudás hiánya is problémát jelent az alkalmas jelölt megtalálásban. A válság óta sikerült talpra állniuk a cégeknek, azonban egyre nehezebben tudják betölteni a növekvő számú pozícióikat.

Régebben csak a menedzseri állásokra találtak nehézkesen munkavállalókat, de manapság csaknem minden munkakörben munkaerőhiány van. A hiányszakmák esetében, mint pl. az informatikusok, mérnökök, villanyszerelők és az idegen nyelvet beszélő könyvelők a cégek kénytelenek versenyezni a dolgozókért.

ÉRDEKES: 10 szakma ahol garantált a kávéfogyasztás

 Forrás: http://nfsz.munka.hu