Munkaerőhiány a MÁV-nál

by | jan 13, 2016 | Hírek

mávTavaly év vége óta toboroznak dolgozókat a vonatokon és hangosbemondón a vasútnál, mivel a 38 000 fős munkavállalói létszámukból jelenleg 300 vasúti szakember (mozdonyvezető és jegyvizsgáló) hiányzik – olvasható a Metropol oldalán.

A MÁV úgy kalkulál, hogy két év alatt sikerül majd pótolni a szakembereket az üresedésekre. Ennek érdekében jelenleg 74 mozdonyvezető-gyakornokot képeznek a Baross Gábor Oktatási Központban, amelynek első tanfolyama idén szeptemberben fejeződik be. A képzés folytatódik a 2016-2017-es évben is, amikor további 150 fő oktatását indítják el.

Nézz szét a MÁV Cvonline-on meghirdetett álláshirdetései között >>

A mozdonyvezetők képzése 16 hónapot vesz igénybe, a motorvonat-vezetőké pedig körülbelül egy év. A gyors utánpótlásról azért is kell gondolkoznia a vállalatnál, mivel a nyugdíjba vonuló munkatársak utánpótlását is figyelembe kell venni a jelenlegi létszámhiány mellett.  A tavalyihoz hasonló tendenciára számít a vállalat e téren, mikor is 72 mozdonyvezetőnek szűnt meg a munkaviszonya nyugdíjazás, önkéntes távozás, illetve egészségügyi és egyéb ok miatt.

A MÁV hátránnyal indul a munkaerő megszerzése és megtartása szempontjából, mivel a dolgozók utánpótlására hosszabb időt kell szánnia a képzési időre való tekintettel, illetve magasabb az elvárás a munkaerőpiacon az átlaghoz képest.

Az új munkatársak megtalálása érdekében a MÁV próba jelleggel az elővárosi vonatokon is toboroz munkaerőt az utastájékoztatási rendszeren keresztül. Szerencsére sikeresnek bizonyul ez a fajta keresés, mivel eddig 800 pályázat érkezett.

– Hiába próbálnak embereket toborozni és képzéseket indítani, vasutasnak már nem igazán akarnak menni az emberek – mondta a Vasutasok Szakszervezetének elnöke, Meleg János a HírTv-nek.

Az elnök elmondta, hogy a munkaerőhiány miatt már így is bevezetett járatritkítások mellett jövőre még többel lehet számolni.

A MÁV-nál a 2016 év végéig elegyrendezőből 25 fős, váltókezelőből 80 fős, biztosító-berendezési műszerészből 20 fős, felsővezeték-szerelőből 50 fős létszámhiány mutatható ki, pályamunkás nem hiányzik.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!