Munkaerőhiány a MÁV-nál

by | jan 13, 2016 | Hírek

mávTavaly év vége óta toboroznak dolgozókat a vonatokon és hangosbemondón a vasútnál, mivel a 38 000 fős munkavállalói létszámukból jelenleg 300 vasúti szakember (mozdonyvezető és jegyvizsgáló) hiányzik – olvasható a Metropol oldalán.

A MÁV úgy kalkulál, hogy két év alatt sikerül majd pótolni a szakembereket az üresedésekre. Ennek érdekében jelenleg 74 mozdonyvezető-gyakornokot képeznek a Baross Gábor Oktatási Központban, amelynek első tanfolyama idén szeptemberben fejeződik be. A képzés folytatódik a 2016-2017-es évben is, amikor további 150 fő oktatását indítják el.

Nézz szét a MÁV Cvonline-on meghirdetett álláshirdetései között >>

A mozdonyvezetők képzése 16 hónapot vesz igénybe, a motorvonat-vezetőké pedig körülbelül egy év. A gyors utánpótlásról azért is kell gondolkoznia a vállalatnál, mivel a nyugdíjba vonuló munkatársak utánpótlását is figyelembe kell venni a jelenlegi létszámhiány mellett.  A tavalyihoz hasonló tendenciára számít a vállalat e téren, mikor is 72 mozdonyvezetőnek szűnt meg a munkaviszonya nyugdíjazás, önkéntes távozás, illetve egészségügyi és egyéb ok miatt.

A MÁV hátránnyal indul a munkaerő megszerzése és megtartása szempontjából, mivel a dolgozók utánpótlására hosszabb időt kell szánnia a képzési időre való tekintettel, illetve magasabb az elvárás a munkaerőpiacon az átlaghoz képest.

Az új munkatársak megtalálása érdekében a MÁV próba jelleggel az elővárosi vonatokon is toboroz munkaerőt az utastájékoztatási rendszeren keresztül. Szerencsére sikeresnek bizonyul ez a fajta keresés, mivel eddig 800 pályázat érkezett.

– Hiába próbálnak embereket toborozni és képzéseket indítani, vasutasnak már nem igazán akarnak menni az emberek – mondta a Vasutasok Szakszervezetének elnöke, Meleg János a HírTv-nek.

Az elnök elmondta, hogy a munkaerőhiány miatt már így is bevezetett járatritkítások mellett jövőre még többel lehet számolni.

A MÁV-nál a 2016 év végéig elegyrendezőből 25 fős, váltókezelőből 80 fős, biztosító-berendezési műszerészből 20 fős, felsővezeték-szerelőből 50 fős létszámhiány mutatható ki, pályamunkás nem hiányzik.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.