Munkaerőhiány az építőiparban

by | febr 2, 2016 | Hírek

építőipari dolgozóAz Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) felmérése alapján körülbelül 270 000 fő dolgozik jelenleg az építőiparban.

Ezek közül minden második ember vállalkozóként vagy megbízási szerződéssel dolgozik, csupán 120 000 fő körül van az alkalmazotti, munkaszerződéssel foglalkoztatottak száma.

ÉRDEKES: Hiányszakmák bérezése itthon és külföldön

Koji László, a Szakszövetség elnöke szerint 2006 volt az utolsó jó év ebben az ágazatban, 2013-ig a piaca nagy részét elveszítette. Az elmúlt két évben ugyan volt némi bővülés, körülbelül 12-14 000 több dolgozóval dolgoznak.

Átlagkereset

A tavalyi évben a bruttó havi átlagkereset 190 000 forint volt az építőiparban. Külföldön ebben a szakmában dolgozók bére is magasabb, kétszer, két és félszer ennyit keresnek az építőipari ágazatban dolgozók.  Az ÉVOSZ felmérése alapján az építőipari szakmák fele (kőműves, az ács, a bádogos, a burkoló, az asztalos, a vasbetonszerelő, a központifűtés-szerelő, a villanyszerelő, valamint az épület- és szerkezetlakatos szakmák) hiányszakma.

A dolgozókra pedig szükség van, főleg hogy az elkövetkezendő három évben 20 000 lakás fejlesztése indulhat meg a Szakszervezet becslései alapján, ami az ágazatnak 1400 milliárd forint megrendelést nyújthat. Ehhez viszont munkásszállók létesítésére, és az építőipari vállalkozások gyakorlati helyként való aktívabb részvételére lenne szükség a szakmunkásképzésben.

„A mikro- és kisvállalkozások vannak túlsúlyban az ágazatban, az építőipari vállalkozások 89,8 százaléka 5 főnél kevesebbet foglalkoztatott 2014-ben.” – olvasható a Metropol közleményében.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.