Állásinterjú típusok – Versenyeztető

by | aug 10, 2016 | Állásinterjú

versengő munkavállalókAmikor állásinterjúra készülünk, fontos szem előtt tartanunk az adott pozíció elvárásait, hiszen változó interjú típusokkal találkozhatunk, amelyek eltérő módon mérik fel a szükséges kompetenciákat. A csoportos állásinterjúk egyik kevésbé gyakori fajtája a versenyeztető, amikor több jelöltet egyszerre hallgatnak meg és feladatokkal tesztelik őket.

Általános jellemzői

Két típusát különböztetjük meg:

  • Valós szituációk: pozícióhoz kapcsolódó valós helyzeteket teremtenek, úgy mérik fel, hogy a jelöltek hogyan képezik le az adott állást és milyen módon oldanák meg a vele járó feladatokat.
  • Kitalált szituációk: ebben az estben az interjúztatók teljesen elrugaszkodhatnak a földtől. Olyan kérdéseket tesznek fel és olyan szituációkat alakítanak ki, amelyek elsőre akár meglepetést is okozhatnak.

A kettőt akár egyszerre is alkalmazhatják. A cél az adott pozícióval kapcsolatos kompetenciák felmérése, ezért igyekezzünk minden olyan tulajdonságunkat megmutatni, ami fontos lehet a későbbi munkavégzés során.

ÉRDEKES: Milyen kérdést tegyünk fel az interjún?

Milyen esetben alkalmazzák?

Leginkább vezetői és csoportvezetői pozíciók esetén számíthatunk erre a típusú interjúra. Ugyanis arra kíváncsi a munkáltató, hogy rendelkezünk-e a szükséges vezetői kompetenciákkal. Hatékony-e a munkavégzésünk és megtaláljuk-e a feladatokhoz azokat az embereket, akik a legmegfelelőbbek azok elvégzésére. Azonban minden olyan szakmában felmerülhet ez a típusú interjúztatás, ahol a kreativitás és az egyéni teljesítmény kiemelkedően fontos, mint például a kreatív ipar egyes ágazatai.

Hogyan kezeljük?

Az interjú során több feladatra is sor kerülhet, amelyeket vagy csoportban, vagy egyénileg kell megoldanunk, hiszen ezekkel eltérő tulajdonságainkat mérik fel. Mennyire tudunk más emberrel együtt dolgozni, mennyire vagyunk rugalmasak, illetve hogy milyen szinten vesszük ki a részünket egy adott feladatból. Egy ilyen szituációban fontos, hogyan bánunk a társainkkal, ezért figyeljünk arra, hogy milyen stílusban beszélünk és működünk együtt a többiekkel. Ne engedjük el magunkat túlságosan, végig a feladatot tartsuk szem előtt.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.