Állásinterjúkérdés a gyengeségeidről, erősségeidről

by | márc 25, 2016 | Állásinterjú

Allasinterjukerdes-a-gyengesegedikrol_150x150Ezt a kérdést sokféleképpen fel lehet tenni, ám nagyon koncentrálnod kell, mikor meghallod! Mit is kérdezett pontosan az interjúztató? A legnagyobb gyengeségedet kellene megmondanod? Vagy három rossz tulajdonságodat? Vagy a „Meséljen a gyengeségeiről!” formulában hatalmas szabadságot kaptál arra, hogy válaszolj?

Ha a legnagyobb gyengeséged kérdezi, egyetlen rossz tulajdonságod fejtegesd röviden, többet ne! Ha hármat/ötöt/x darabot kér, akkor annyit, és se többet, se kevesebbet! Sőt, akár lehet összesen 3/5 szóval is válaszolni, majd meglátod utána, mit választ ki az interjúztató további megbeszélésre. Légy éber, mert önkéntelenül, készületlenül több hibát is elkövethetsz a gyengeségeidet taglaló válaszoknál:

1. Magyarázkodás

Nem kell megmagyarázni, miért vagy pl. zárkózottabb az átlagnál, és ha a munkádban ez nem okoz gondot, akkor vállald fel nyugodtan. Bármi más rossz tulajdonságnál így van ez. Vállald fel, mondd el, hogy mennyire nem érinti ez a munkádat. Nincs ember, akinek ne lenne rossz tulajdonsága, hogy neked is van, az nem alkalmatlanná tesz, hanem emberivé.

2. Rossz szokásokat említesz…

… amikből rossz munkavállalói attitűdre következtethetnek. Nem keverendő a rossz tulajdonság a rossz szokással! A „sokáig tart, míg reggel felébredek” csak egy rossz szokás, de nem azt mondja rólad, hogy ötször is benyomod a szundi funkciót az ébresztőn, hanem azt, hogy a rossz szokásaidnak hiába vagy tudatában, nem változtatsz. Feltételezhető rólad, hogy időnként elkésel, ezt meg nem szeretik, kifejezetten tiltólistás szokás.

ÉRDEKES: Álláskeresés lépésről lépésre

3. A negatív tulajdonságod pozitívnak próbálod beállítani

Ezt régebben tanácsolták az álláskeresői irodalomban, de sajnos tévútra visz. Nem lesz jó, ha olyan választ adsz, hogy pl. „Türelmetlen vagyok, de ez a munkámban azt eredményezi, hogy hamarabb kapok válaszokat a kérdéseimre …”. Ha ez igaz, valószínűleg nem kedvelnek a munkahelyeden, mert alig küldted el pl. a kérdésedet mailben, már hívod is kérdezettet telefonon, úgy, hogy még nem volt ideje utánajárni a válasznak, és csak ezt tudja neked mondani. Tehát nemhogy hamarabb kapnál választ, de két kört fogsz dolgozni érte, míg más 1 munkamenettel megoldja, és eközben mást is meg tud oldani, tehát hatékonyabb nálad.

További tipikusan kerülendő válaszok: Maximalista vagyok, néha túl keményen dolgozom, túl sokat foglalkozom a munkával. Azt hiszed, hogy a munkáltató imádni fog ezekért? Valójában ő is tudja, hogy azért válaszoltad ezt, mert azt gondolod, hogy azt gondolja… és nem szereti, hogy kliséválaszt kapott, nem tisztelted meg egy rendes válasszal, le is szűri belőle, hogy nem vagy önismereted teljes birtokában és/vagy nem vagy őszinte.

allasertesito-gomb_newsletter1

4. Nem ismered fel a kérdés lényegét

Ilyenkor nem támadási felületet keresnek rajtad, hanem az önismereti szintedet, őszinteségedet akarják látni. A gyengeségeidet firtató kérdést ezer formában feltehetik még:

– Miben fejlődnél a következő 1-3 évben? (ezt védd ki valami vágyott szakmai tanulmánnyal, de akkor számíts rá, hogy másik kérdést is fogsz kapni gyengeség témában)

– Mit mondanának a kollégái/főnöke, mik az Ön rossz tulajdonságai? vagy jól elbújtatva a valódi kérdést: „Mit változtatna az életén?”

– Trükkös lehet, ha egyben kezelik a gyengeség/erősség témát: „Soroljon fel 3 rossz és 3 jó tulajdonságát!” Itt fontosabb, hogy mennyire vagy összeszedett, mint az, hogy mit is mondasz. Elveszel-e a magyarázkodásban, felsorolod-e a két szélsőséget (lusta is vagy, és szorgalmas is egyszerre?), azt mondod-e, ami az önéletrajzodban van? Mivel kezded? Jókkal vagy rosszakkal?

Ha a fenti hibákat nem követed el, és egy-két rossz tulajdonságodból jól felkészülsz, ezt a kérdést, mint akadályt is sikerrel fogod venni.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.