Az első randevú a leendő, új munkahelyemmel

by | febr 23, 2016 | Állásinterjú

Az-elso-randevu-a-leendo-uj-munkahelyemmel_150x150Míg a randevún a legmegfelelőbb párt próbálod megtalálni, addig az állásinterjún a legmegfelelőbb állást. Mindkettőnél nagyon fontos az első találkozás, az első benyomás.

   Az első randevúra hívás is általában egy telefonhívással kezdődik, akárcsak egy állásinterjúnál. Ekkor elmondják, hogy melyik cégtől hívnak, milyen pozíció kapcsán, valamint hogy mikor, hova kell menned és kivel kell majd találkoznod.

   Az első randevú előtt is készülsz, szépítkezel a találkozóra. Azonban itt nem elég, ha csak kicsinosítod magad. Érdemes még egyszer átnézned a pozíciót, amelyről beszélgetni fogtok, visszagondolni, miért is jelentkeztél rá, mi az, amit érdekesnek, kihívásnak találtál benne, és hogy a követelmények közül, melyek azok, amelyeknek megfelelsz.

ÉRDEKES: 4 lépés a sikeres interjúhoz – infografika

   Akárcsak a randi előtt ajánlott utánanézni picit a leendő partnernek. Mit szeret, mi érdekli? Amíg ebben az esetben a közösségi portálokat kezdjük böngészni, cégeknél a honlapjukra kell kattintani. Itt le lehet szűrni, hogy mivel is foglalkoznak, mióta vannak jelen Magyarországon, esetleg volt-e mostanában valami fontos esemény a cég életében, amiről az interjún kérdezhetsz, beszélhetsz, és ezáltal bizonyíthatod, hogy érdeklődsz iránta.

Ahogy az első randevút is elképzeled, hogy milyen lesz majd, úgy az állásinterjú előtt is érdemes átgondolni, hogy vajon hogyan fog lezajlani, milyen kérdéseket tehet majd fel nekünk az interjúztató és arra mit válaszolnánk majd. Mindezt gondjuk át azon a nyelven/nyelveken is, amin még beszélünk, mert manapság már az interjúkon is tesztelik a meglévő nyelvtudásunk szintjét.

   Aztán eljön az első randevú/állásinterjú napja. Izgulunk, feszültek vagyunk. Azonban a legjobb, ha mindez nem látszik rajtunk. Sugározzunk önbizalmat, magabiztosságot. Ennek a legegyszerűbb eszköze a mosoly. A legfontosabb azonban ilyenkor is, hogy ne próbáljunk másnak látszani, mint amilyenek vagyunk. Ne játsszuk meg magunkat, ne csak a legjobb arcunkat mutassuk és hibátlanságunkat domborítsuk ki. Fontos, hogy saját magunkat adjuk. Ahogy egy komolyabb kapcsolatban sem tudjuk éveken át a legjobb arcunkat mutatni, úgy a munkahelyen is elő fognak jönni később a gyengeségeink. A társkeresés során is előfordul, hogy amit mi gyengeségnek hiszünk, az valójában vonzó tulajdonságunk. A pozíció betöltésénél is lehet, hogy erősségként veszik számban a gyengeségeinket. Bátran valljuk be azt is, hogy miért szeretnénk váltani. Értékelni fogják az őszinteséget. Senki nem hiszi el azt, hogy azért szeretnél máshol dolgozni, mert a mostani állásodban jól érzed magad. Fontos a verbális kommunikáción kívül a non-verbális kommunikáció is. Nézzünk a szemébe annak, akivel beszélünk, ne tördeljük a kezünket és kézfogásunk is legyen erős és határozott. Legyünk közvetlenek, fogalmazzunk szabatosan és legyünk udvariasak. Azonban jelentős különbség a randival szemben, hogy itt ne kezdjünk oda nem illő történeteket mesélni. Csak a kérdésekre válaszoljunk. Ha van rá lehetőségünk villantsuk meg a humorunkat, de vigyázzunk, hogy mindezt ízlésesen tegyük, és ne csapjon át idétlenkedésbe az interjú.

allasertesito-gomb_newsletter1

   A találkozó után érdemes türelmesnek maradnunk és megvárnunk, amíg hívnak minket, akárcsak a randevúk után, hogy kiderüljön mennyire volt sikeres az első és lesz-e második találkozó. Nem érdemes naponta telefonálnunk, vagy e-mail-eket írnunk, hogy megtudjuk van-e valami új információ vagy döntés. Ha érdekesnek, a pozícióra érdemesnek találtak minket, akkor hívni fognak, hogy megbeszéljünk egy következő találkozót…

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.