Hogyan készülhetsz fel az állásinterjú írásbeli tesztjeire?

by | jún 16, 2016 | Állásinterjú

Hogyan-keszulhetsz-fel-az-allasinterju_150x150Az állásinterjúnak részei lehetnek különböző írásbeli tesztek: pl. szakmai teszt, idegennyelvi teszt, monotóniatűrés, stressztűrés, IQ teszt, számítógéphasználati teszt.

A szakmai teszteknek indulhatsz neki a legnagyobb magabiztossággal, hiszen a szakmát biztosan tudod, tanultad, esetleg években mérhető munkatapasztalatod is van a témában. Ajánlatos azokat a szakmai területeket átnézni, amikkel keveset találkoztál, hátha az új helyen pont ezek lesznek a legfontosabbak. Ha a tesztben nem tudsz mindenre válaszolni, ne ess kétségbe! Bárkitől lehet olyat kérdezni, amit nem tud, és az ilyen tesztnek az is célja, hogy feltárják, ha téged vesznek fel, mit kell még neked megtanítani tanfolyamon, mentorral, vagy simán csak úgy, hogy egy kolléga elmondja az adott dolgot.

Fontos, hogy ha nem egyértelmű valami a feladatban, kérdezz vissza! Lehet, hogy szándékosan nem egyértelmű, és azt is vizsgálják, hogy félinformációkból dolgozol, vagy inkább kérdezel, meggyőződsz arról, hogy jól érted-e a feladatot, felismered-e, hogy kevés az információd a megoldáshoz. Miután megértetted a feladatot, csak azt tedd, amit a feladat kér. Ne írj a megoldásodhoz magyarázatot, ha nem kérik (lehet, hogy később majd egy újabb elbeszélgetésen kifejezetten kérni fogják ezt.) Ha valamit elrontottál, ne csillagozz, firkálj, ne javítgass, ha nem lehet. Ha számítógépen kell dolgoznod, és valami nem működik, vagy nem úgy, ahogy kellene, jelezd. Számítógép-használati teszteknél érdemes megkérdezni, szabad-e segédeszközt használni: netet, súgót esetleg. Ezt még akkor kérdezd meg, mielőtt megkaptad a konkrét feladatot, így nem fogják azt gondolni, hogy a feladatot látva segítséghez kell nyúlnod.

ÉRDEKES: „Őt fel ne vedd!” – Pedig csak egy kérdésre nem tudtam a választ…

Az idegennyelvi tesztekkel legtöbb esetben azt vizsgálják, hogy az adott munkakörben szükséges kommunikációt idegennyelven is meg tudod-e oldani. A szakterületed szakszavai, rövidítései, illetve levelezésben és telefonon használt szófordulatokat érdemes átvenned. Lehet, hogy egy mintalevelet kell írnod majd, lehet, hogy hibákat kell javítanod egy kész szövegben, esetleg fordítani kell valamit.

A készségeket mérő tesztekre inkább lelkiekben lehet felkészülni. Közös jellemzőjük, hogy koncentrált figyelmet igényelnek, és hogy azt mérik, hogyan fogsz a mindennapokban dolgozni: mennyire összeszedetten, mennyit hibázva, hogyan gondolkodva. Az interneten rengeteg tesztminta található: számolási feladatok, amiket számológép nélkül kell megoldanod, logikai feladatok, ábrák sorrendbe rakása, klasszikus IQ teszt kérdések, ezeken lehet gyakorolni, hogy szokd az ilyen feladatok stílusát. A monotóniatűrést mérő tesztek jórészt sok apró, mentálisan fárasztó, de nem túl nehéz kérdés megválaszolásából állnak. Ezeknél az legyen a célod, hogy megmutasd: a végéig képes vagy összpontosítani. Erre egyetlen módon tudsz készülni: kipihenten, összeszedetten érkezel az állásinterjúra.

Egyes tesztek, feladatok mellé a kiválasztók még nehezítő körülményeket társítanak, erre is érdemes felkészülni: lehet, hogy nem egy csendes tárgyalóban kell dolgoznod a feladatokon, hanem egy zajos közös térben. Lehet, hogy beültetnek egy leendő kolléga mellé, vagy ugyanarra az állásra pályázó más jelentkezők mellé és velük versenyeztetnek (nem kell megnyerned egy ilyen versenyt, ilyenkor is azt figyelik, hogy a másikra figyelsz, vagy a magad munkájára.) Esetleg látványosan elhelyeznek egy visszaszámlálót a monitoron, vagy ha papíron dolgozol, 5 percenként fennhangon jelzik, még mennyi időd van. Ne dőlj be! Csináld a feladatot nyugodtan, legjobb tudásod szerint!

Csapda!

A tesztek egy része trükkös csapdákat rejt. Klasszikus hiba, hogy nem olvasod végig a feladatot. Pl. ha sok-sok egyszerű kérdést, utasítást látsz a lapon (legalább 50-et), nem is olvasod végig az utasításokat, csak nekiállsz válaszolgatni, mert azt mondták. Aztán eljutsz a 47. utasításhoz, ami azt kéri tőled, hogy az előző 46 kérdést hagyd figyelmen kívül…

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.