HR-es visszajelzés: ne legyél udvariatlan!

by | okt 11, 2016 | Állásinterjú

HR_es.visszajelzes_150x150Meglepődve tapasztaltam a HR-es kollégáimtól még pár éve amikor arról panaszkodtak, hogy sok interjúra behívott pályázó nem jelenik meg, sőt még nem is értesíti őket erről. Mivel ez napjainkban egyre gyakoribb és egyre több szakmabélitől hallom, így gondoltam megérett az idő arra, hogy egy teljes cikket szenteljünk ennek a témának.

Miről panaszkodnak az álláskeresők?

Mielőtt rátérnénk a fentiekre kezdjük az elején. Sokszor halljuk az álláskeresőktől – hozzáteszem jogosan -, hogy órákat töltenek el azzal, hogy elkészítsék a tökéletes pályázati anyagot egy-egy pozícióra, megformázzák az önéletrajzukat, megírják a motivációs levelet, esetleg felkészüljenek az interjúra… Ezért a sok ráfordított időért cserébe viszont az esetek többségében nem kapnak semmiféle visszajelzést az adott cégtől, még egy olyan üzenetet sem, hogy nem feleltek meg.

A másik oldalról sok vállalat képviselőjétől hallani, hogy megfogadta, hogy ő mindenkinek vissza fog jelezni, de nem számolt azzal mennyi pályázati anyag érkezik és egyszerűen erőforrás hiányában képtelen mindenkinek visszaírni. Persze az ilyen esetekre is van megoldás, lehet automatizálni az üzeneteket.

Mindkét fél részéről befektetett energia

Mi történik azonban abban a szerencsés helyzetben ha visszajelzett a cég, ráadásul szeretne minket interjúra behívni? Ilyenkor elvárás a részünkről, hogy tudjuk az időpontot, helyszínt, és hogy ne várassanak meg minket. Egy interjú mindkét fél részéről felkészülést kíván: álláskeresőként újra átolvasod a pozícióleírást, felkészülsz a cégből, átgondolod az esetlegesen felmerülő szakmai és idegen nyelvű kérdéseket, te magad is készülsz kérdésekkel és betervezed azt az 1-2 órát az adott napra.

ÉRDEKES: Eltörtem a lábam, hogyan menjek így állásinterjúra?

A másik oldalról ugyanígy átolvassák újra a pozícióleírást, átnézik újra az önéletrajzod, átgondolják hogy mire kíváncsiak, felkészülnek szakmai és idegen nyelvű kérdésekkel valamint ha toborzásról van szó akkor pluszban még az adott cégből is fel kell készülniük.

Ezért bosszantó a számukra, ha nem jelzed, hogy nem fogsz elmenni. Az alábbi tapasztalatokat HR-es kollégáinktól hallottuk:

  • „Volt, hogy 1-2 órával előtte mondta le…”
  • „Aki átteszi, egy későbbi időpontra az az esetek 90%-ban nem jelenik meg a későbbi időpontban sem…”
  • „..este 6-ig vártam rá, nem jelent meg és még a telefont se vette fel”

Úgy viselkedj másokkal…

…ahogyan elvárod másoktól, hogy veled viselkedjenek. Az az igazság, hogy aki így viselkedik, azt egy későbbi jó pozíció kapcsán már nem fogják megkeresni, fontos, hogy milyen benyomást keltünk az emberekben.

  • Ha sikerül idő előtt elhelyezkednünk vagy már nem érdekel bennünket a pozíció akkor őszintén közöljük a HR-essel telefonon vagy e-mailben.
  • Ha valóban nem fogunk tudni megjelenni akkor lehetőleg 1 nappal az interjú előtt mondjuk azt le.

 

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.